Hyvinvointi syntyy toimivasta arjesta!

Ruskon kunta tarjoaa asukkailleen monipuolisia hyvinvointia edistäviä palveluja kunnan perustoiminnan ja erilaisten hyvinvointia lisäävien kehittämishankkeiden kautta. Tulevana vuonna erityisenä kehittämiskohteena on kuntalaisten osallisuuden ja vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen. Kaiken hyvinvoinnin pohjana on eri ikäisten kuntalaisten toimiva ja mielekäs arki. Asiat hoituvat joustavasti ja elämä tuntuu merkitykselliseltä. Tähän tarvitaan paitsi toimivia palveluja, myös mahdollisuuksia ja kannustusta osallistua oman lähiyhteisönsä toimintaan.

Tutustu Ruskon kunnan kirjasto-, kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja muuhun hyvinvointipalvelutarjontaan. Valitse itsellesi sopivat palvelut – ja tule mukaan!

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut

Ruskon kirjastot toimivat kaikille avoimina tietokeskuksina, jotka palvelevat tiedon, sivistyksen, harrastuksen ja virkistyksen tarjoajana. Kirjastot edistävät kirjallisuuden, tieteen ja taiteen harrastusta sekä tukevat perusopetusta. Ne turvaavat asukkaiden oikeutta tiedonsaantiin sekä toteuttavat tietoyhteiskuntastrategiaa tarjoamalla kuntalaisten käyttöön ilmaisia internet-liittymiä ja opastusta tietokoneen käyttöön. Kirjastot tekevät myös merkittävää yhteistyötä koulujen, päiväkotien ja ikääntyneiden palvelutalojen kanssa sekä toimivat palvelupisteinä.

Kulttuuripalvelut

Kunnan kulttuuritoiminnan tavoitteena on ennen kaikkea ylläpitää ja tukea paikalliskulttuuria ja museotoimintaa sekä näyttelyiden ja pienimuotoisten kulttuuritapahtumien järjestämistä. Kunnan kulttuuritoiminnassa keskeistä on yhteistyön tekeminen kaikkien alueen kulttuuriyhdistysten kanssa. Ruskon kunnan musiikinopetus ostetaan Turun konservatoriolta ja Turun seudun musiikkiopistolta. Musiikinopetuksen painopiste on musiikkileikkikoulussa.

Ruskon pääkirjasto
Vanhatie 4, p. 044 433 3665
ruskon.kirjasto@rusko.fi

Aukioloajat
ma, ti ja to 13–19, ke ja pe 9–16, pyhien aattoina 9–14

Vahdon lähikirjasto
Laukolan koulutie 2 B, p. 044 433 3666
vahdon.kirjasto@rusko.fi

Aukioloajat
ma 13–19, ti–ke 10–15, to 13–19, pe suljettu, pyhien aattoina 10–14

UUTTA! Kuntoa ja terveyttä tehokkaasti parantavat suositut hulavanteet nyt lainattavissa kirjastoista. Lainattavissa edelleen myös mm. kahvakuulia, askelmittareita ja verenpainemittareita.

TULOSSA! Perjantaina 17.4. pääkirjastossa järjestetään senioreille suunnattu infotilaisuus. Siinä ikääntyneet ihmiset voivat tutustua arkiteknologiaan, jolla edistetään ikääntyneiden ihmisten kotona selviytymistä ja viihtymistä. Tapahtumassa myös esitellään senioreille suunnattuja kirjastopalveluja ja -aineistoja sekä saadaan tietoa ja neuvontaa ikäihmisille suunnatuista muista palveluista. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Liikkuva resurssikeskus, ikäihmisten neuvonta- ja palveluohjauspiste Maunun Helmi ja Ruskon kirjastopalvelut. Tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin kevään aikana.

HUOM! Ajankohtaiset ilmoitukset ja tapahtumat Facebookissa @ruskonkirjasto

Yhteydenotto
Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö
Jari Hjelm, p. 044 4333 671
jari.hjelm@rusko.fi


Liikuntapalvelut

Ruskon kunnan liikuntapalvelut edistävät kuntalaisten hyvinvointia. Liikuntapalveluiden pääasiallisina tehtävinä on tarjota kaikille kuntalaisille monipuolisia liikuntaolosuhteita sekä tukea paikallisten liikunta- ja urheiluseurojen toimintaa. Kunnan omassa liikuntapalvelutarjonnassa panostetaan 5–9-vuotiaiden uimakouluihin sekä tuotetaan niitä liikuntapalveluita, joita kunnan liikunta- ja urheilujärjestöt, muut yhdistystoimijat sekä palveluntuottajat eivät tarjoa. Näitä palveluja ovat erityistä tukea tarvitsevien ja ikääntyneiden liikuntapalvelut. Liikuntapalvelut tukevat myös kansallisten liikuntaohjelmien (Ilo Kasvaa liikkuen, Liikkuva koulu, Kunnossa kaiken ikää ja Voimaa vanhuuteen) toiminnan jalkautumista kunnassa.

Lapset ja nuoret

Ruskon kunta panostaa lasten ja nuorten liikuntaan ja tarjoaa hyvät olosuhteet liikunnallisesti aktiiviseen arkeen ja harrastamiseen. Yhteistyötä tehdään urheiluseurojen, päivähoidon ja koulutoimen kanssa. Ruskon urheiluseurojen toimintaan voi tutustua täällä.

HUOM! Nuorisopalveluiden 4–7-luokkalaisten sählykerho: Maanantaisin Kirkonkylän koulun liikuntasalissa klo 17–18. Kerhossa pelataan sählyä ja mahdollisesti muita pelejä rennolla otteella. Ota mukaan sisäkengät sekä oma sählymaila ja suojalasit tai voit myös lainata pelivälineet paikan päältä. Ilmoittautumiset: nuorisopalvelut@rusko.fi. Maksuton.

HUOM! Nuorisopalveluiden MIHI-kuntosalivuoro 15–19-vuotiaille: Tiistaisin Ruskotalon kuntosalissa klo 15–16. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.

Aikuiset

Ruskon kunta tarjoaa työikäisille hyvät olosuhteet liikunnallisesti aktiiviseen arkeen ja harrastamiseen. Työikäisten ohjattu liikunta tapahtuu pääasiassa paikallisten urheiluseurojen ja yhteistyökumppaneiden toimesta. Kunnan liikuntapaikkarakentamisen kautta luodaan monipuolisia ja virikkeellisiä olosuhteita liikkujien ja harrastajien käyttöön.

Yli 60-vuotiaat

Vesijumppa maanantaisin uintikeskus Ulpukassa ma 16.9.2020 alkaen. Ilmoittautumista ei tarvita.

I ryhmä klo 7.30–8.15
Osallistujat maksavat itse sisäänpääsyn.
II ryhmä klo 8.15–9.00
Osallistujat maksavat itse sisäänpääsyn.

Tuolijumppa keskiviikkoisin Ruskotalolla 18.9.2020 alkaen. Ilmoittautumista ei tarvita.

I ryhmä klo 8.00–8.55
Maksuton.
II ryhmä klo 9.00–9.50
Maksuton.

Kuntojumppa torstaisin 19.9.2020 alkaen Laukolan koululla klo 16.00–17.00. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.

Salijumppa perjantaisin 20.9.2020 alkaen Ruskotalolla klo 8.00–9.00. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.

Sisäcurling keskiviikkoisin syyskuusta 2020 alkaen Pilttipubissa klo 9.15 alkaen. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.

HUOM! Yli 60-vuotiaiden ja erityistä tukea tarvitsevien oma kuntosalivuoro Ruskotalolla joka arkipäivä ma–pe klo 10.40–11.30. Vuoro on kuntosalikortin ostaneille.

Erityisryhmät

Ruskon kunta tarjoaa erityistä tukea tarvitseville olosuhteet liikunnallisesti aktiiviseen arkeen. Ruskon kunta tarjoaa erityistä tukea tarvitseville saattajakortin, jonka tavoitteena on helpottaa vammaisen tai pitkäaikaissairaan liikunnan ja kulttuurin harrastamista. Saattajakorttia voit hakea lomakkeella, joka löytyy kunnan verkkosivuilta.

Erityisryhmien liikuntastipendi on tarkoitettu henkilöille, jotka vammansa vuoksi kuuluvat erityisryhmään. Liikuntastipendiä haetaan kuluneen vuoden liikuntaan kulutositteita vastaan. Hakuaika on vuosittain tammikuussa.

Kaikki liikkujat

Kaikille ikäryhmille ja liikkujille sopiva leikkipuistojumppa: Keskiviikkoisin klo 10–11 Päällistönmäen puistossa. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.
Parillisten viikkojen torstaisin klo 17–18 Laukolan päiväkodin pihalla. Ilmoittautumista ei tarvita. Maksuton.

HUOM! Kaikille ikäryhmille ja liikkujille sopiva kylmävesiuinti/avantouinti: Kylmävesiuinti 19.9.2020–15.5.2021 välisenä aikana:

Keskiviikkoisin klo 17–20
Lauantaisin klo 13–17

Kausimaksu 25 €. Kausikortit Ruskon pääkirjastosta. Tiedustelut: 050 304 0799 / Kesäläinen.

Ruskotalon kuntosali
Talkootie 3, 21290 Rusko

Avoinna
ma–pe klo 6.30–8.00 ja 14.45–21.00, la–su klo 9.00–15.00

Ruskotalon kuntosalilta löytyvät hyvät kuntosalilaitteet, kuntopyörät ja vapaat painot voimaharjoitteluun. Ruskotalon kuntosali on 120 m². Kuntosalikortit ostetaan Timmi-verkkokaupasta kunnan verkkosivuilta.

Muut liikuntaolosuhteet

Ruskon kattaviin liikuntaolosuhteisiin, kuten Kuhankuonon retkeilyreitistöön, kunnan uimapaikkoihin, ulkoliikuntaolosuhteisiin ja varattavissa oleviin sisäliikuntatiloihin voit tutustua kunnan verkkosivuilla.

HUOM! Kunnan alueella on mm. laadukkaita frisbeegolfratoja. Ruskon pääkirjastossa on lainattavissa frisbeegolf-settejä laukkuineen, joissa on draiverit eli pitkälle lentävät kiekot, lähestymiskiekot sekä lyhyisiin heittoihin käytettävät putterit.

UUTTA! Kunnostetun Nummilammen virkistysalueen yleinen saunavuoro keskiviikkoisin 26.6.–28.8.2012 klo 17–21 (maksuton). Virkistysalueen saunaa voi myös vuokrata omaan käyttöön numerosta 044 4333 665.

Yhteydenotto
Liikuntapalveluvastaava
Erkki Korpela, p. 044 433 3669
erkki.korpela@rusko.fi

Liikuntaolosuhteiden ja Ruskotalon tilavaraukset ja kulunvalvontalätkät:
ma–pe klo 8–16: tilavaraukset@rusko.fi

Ongelmatilanteessa puhelut ma–pe klo 8-16 välillä: 044 4383 655 (vain puhelut, ei tekstiviestejä, ei takaisin soittoa)


Nuorisopalvelut

Ruskon kunnan nuorisopalveluilla on merkittävä rooli kunnan nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Nuorisopalveluiden pääasiallisena tehtävänä on nuorten kohtaaminen ja kasvatuksellinen ohjaaminen. Kunnan omassa nuorisopalvelutarjonnassa panostetaan avoimeen ja ohjattuun nuorisotalotoimintaan, kouluilla tehtävään työhön, retki-, leiri- ja kesäkerhotoimintaan sekä etsivään nuorisotyöhön. Nuorisopalveluiden keskeisenä periaatteena on tarjota toimintaa, johon kaikilla nuorilla on mahdollisuus osallistua taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Ruskon nuorisotalotoiminta
Ruskotalon yläkerta, Talkootie 3

Maanantaisin klo 13–16 pikkunuokkaritoiminta 3–6lk, klo 13–20 avoin nuorisotalotoiminta 7lk–18v.
Keskiviikkoisin klo 13–16 pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk
Torstaisin klo 13–16 pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk
Perjantaisin klo 13–16 pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk ja klo 16–21 avoin nuorisotalotoiminta 7lk–18v.

Vahdon nuorisotalotoiminta
Laukolan koulutie 2

Tiistaisin klo 12–16 MLL:n pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk
Keskiviikkoisin klo 12–16 MLL:n pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk ja klo 16–20 avoin nuorisotalotoiminta 7lk–18v.
Torstaisin klo 12–16 MLL:n pikkunuokkaritoiminta 3–6 lk ja klo 16–20 avoin nuorisotalotoiminta 7lk–18v.

Nuorisopalveluiden 4–7-luokkalaisten sählykerho maanantaisin Kirkonkylän koulun liikuntasalissa klo 17–18. Kerhossa pelataan sählyä ja mahdollisesti muita pelejä rennolla otteella. Ota mukaan sisäkengät sekä oma sählymaila ja suojalasit tai voit myös lainata pelivälineet paikan päältä. Maksuton. Ilmoittautumiset: nuorisopalvelut@rusko.fi tai tulemalla paikan päälle.

Nuorisopalveluiden kouluilla tehtävä työ: Nuoriso-ohjaajat ovat tavattavissa Maunun yläkoululla tiistaisin klo 10–12 ja torstaisin klo 9–12. Nuoret voivat tulla moikkaamaan ja vaihtamaan kuulumisia, ilmoittautumaan retkille ja tapahtumiin tai juttelemaan luottamuksellisesti mieltä painavista asioista. Nuoriso-ohjaajat osallistuvat myös mm. koulujen tapahtumiin, päihdekasvatukseen, yhteisölliseen oppilashuoltotyöhön sekä seiskaluokkalaisten ryhmäytyksiin.

Etsivän nuorisotyön tehtävänä on auttaa alle 29-vuotiaita nuoria, jotka ovat jääneet ilman koulutus-, työ- tai harjoittelupaikkaa tai tarvitsevat apua heille sopivien palveluiden tavoittamiseksi. Toiminnan avulla nuori saa mahdollisuuden löytää itselleen sopivat palvelut, joiden avulla hän pääsee eteenpäin. Nuorella on mahdollisuus saada tukea esim. opintoihin, työhön ja toimeentuloon sekä asumiseen liittyvissä asioissa. Etsivän nuorisotyön palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia ja ne perustuvat aina vapaaehtoisuuteen.

HUOM! Ajankohtaiset ilmoitukset ja tapahtumat Instagramissa ruskon_nuorisopalvelut ja Facebookissa Ruskon nuorisopalvelut

TULOSSA! Nuorisopalvelut järjestää kesäkerhon 1.–18.6.2020. Kerho kokoontuu arkipäivisin klo 8–16 Ruskotalon yläkerrassa ja sen ympäristössä lähiliikuntapaikkoja ja luontoa hyödyntäen. Lounas ja välipala tarjoillaan Hiidenvainion koululla. Kerhoon voi ilmoittautua keväällä 2020 1. ja 2. luokalla opiskelevat ruskolaiset lapset (sekä 3. luokkalaiset, jos paikkoja jää). Lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet tulossa maaliskuussa Wilmaan, Ruskolaiseen sekä kunnan kotisivuille.

TULOSSA! Vaellusleiri nuorille 23.–26.6.2020. Ei vaadi aiempaa kokemusta eli soveltuu kaikille kiinnostuneille. Lisätietoja kevään kuluessa.

Yhteydenotto
Etsivä nuorisotyöntekijä /
erityisnuorisotyövastaava
Johannes Vainio, p. 044 433 3677
johannes.vainio@rusko.fi

Nuorisopalveluvastaava / nuoriso-ohjaaja
Paula Mickelsson, p. 044 433 3676
paula.mickelsson@rusko.fi


Muut hyvinvointipalvelut

Ruskon kunta tarjoaa ruskolaisille lapsille, nuorille ja perheille henkilökohtaista tukea haasteellisiin tilanteisiin ja hyvinvoinnin edistämiseen. Psykiatrinen sairaanhoitaja työskentelee Ruskolla nuorisopalveluissa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa tarjoten luottamuksellista keskusteluapua sekä matalan kynnyksen tukea erilaisiin lasten, nuorten ja perheiden elämäntilanteisiin. Vastaanotolle voi hakeutua itse tai ohjautua vanhempien, opettajan, terveydenhoitajan tai kuraattorin kautta.

Yhteydenotto
Perhepalvelut
Psykiatrinen sairaanhoitaja
Anu Huitu, p. 040 569 5903
anu.huitu@raisio.fi


Haluatko osallistua Ruskon hyvinvoinnin kehittämiseen?

Ruskon kunta panostaa kuluvana vuonna osallisuuden vahvistamiseen. Jokainen kuntalainen voi kokea olevansa merkityksellinen jäsen osana omaa yhteisöään ja vaikuttaa asioihin. Hyvinvointitoimiala kokoaakin varsinaisten työryhmien lisäksi ajatuksia ja ideoita kaikilta kuntalaisilta. Yhteyttä voit ottaa Ruskon kunnan nettisivujen kautta: rusko.fi – kehitä ruskoa – anna palautetta tai suoraan hyvinvointijohtajaan.

Yhteydenotto
Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen
p. 044 4333 523, mikko.hulkkonen@rusko.fi

Mikko Hulkkonen
Hyvinvointijohtaja