Päivittyvä tiedote kirjastojen toiminnasta

Päivitetty 29.5.2020 klo 13.00.

 

 

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti kirjastot ovat suljettuina 31.5.2020 asti.  Ruskon kirjastot avautuvat yleisölle 1.6.2020.
Lainat eivät eräänny sulkuaikana.

Pää- ja lähikirjasto ovat avoinna tavallisiin palveluiaikoihin 1.6. alkaen: pääkirjasto ma-ti, to 13-19; ke,pe 9-16 ja Vahdon lähikirjasto ma,to 13-19, ti-ke 10-15.

Valtioneuvoston linjauksen mukaan kirjastojen avaaminen toteutetaan hallitusti ja asteittain.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että ensi vaiheessa asiakkailta toivotaan tarkoituksenmukaisen ripeää asiointikäyntiä: toimitetaan asia ja poistutaan.
Oleskelua ei ole varsinaisesti kielletty, mutta sitä pyydetään välttämään.  Istumapaikkoja on rajallinen määrä.

Tietokoneen näppäimistön saa henkilökunnalta. Henkilökunta palvelee ensisijaisesti info-pisteeltä.
Henkilökohtaista digiopastusta tai neuvontaa asiakastilassa ei ole mahdollista ensi vaiheessa tarjota.

Flunssaoireisena ei kirjastoon voi tulla. Kirjastotilassa asioidessa on huomattava, että 1,5-2 m turvaväli asiakkaisiin ja henkilökuntaan toteutuu. Suositus on puhdistaa kädet käsidesillä saapuessa ja lähtiessä sekä ennen lainaus – palautusautomaatin käyttöä. Mahdollisuuksien mukaan käyttää henkilösuojaimia.

 

 

 

Varauksia aletaan toimittaa maanantaina 11.5
Kirjastojen aineistokuljetukset jatkuvat äitienpäivän jälkeen.
Jos saat Ruskon kirjastosta ilmoituksen saapuneesta varauksesta ja haluat noutaa aineiston ennen 1.6. asiakasaikaa, ole yhteydessä kirjastoon ja sovi noudosta.
Toimitamme aineiston eteispalveluun.

 


Kirjaston eteispalvelu avautuu 6.5.2020
Asiakkaan luvalla kirjasto voi välittää aineistoa omasta paikalliskokoelmastaan noudettavaksi kirjaston eteisen noutohyllystä. 
Jotta palvelu saadaan toimimaan tasapuolisesti ja sujuvasti, yhteydenottoja toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse  (ruskon.kirjasto@ rusko.fi )   Eteispalvelun noutoajat ovat samat kuin kirjaston normaalit palveluajat:
Pääkirjasto ma-ti, to 13-19; ke, pe 9-16
Vahto ma, to 13-19; ti-ke 10-15

Noutopisteeseen mahtuu 1 ihminen kerrallaan.  Huomioithan asioidessa muut asiakkaat  ja riittävän turvavälin.  Käytä mahdollisuuksien mukaan henkilösuojaimia.  Jos noutopisteellä on vilkasta, tilaan jonotetaan turvavälit huomioiden ulkona. Flunssaoireisena tai nuhaisena ei kirjaston noutopisteeseen tule lähteä.

 

27.4.2020: Ruskon kunnan kirjastojen palautusluukut ovat avautuneet 27.4.2020.
Luukkuun palautettu aineisto käsitellään varoajan jälkeen.

Vaski-kirjastokortilla voi lainata ja varata sähkökirjoja sekä e-äänikirjoja. Lainaamiseen tarvitaan PIN-koodi, jota voi tarvittaessa tiedustella kirjastosta (pääkirjasto 044 4333 665, Vahdon kirjasto 044 4333 666).

Linkki e-aineistoihin: https://vaski.finna.fi/Content/eaineistot

Tutustu myös verkkolinkkejä hyvinvointiin -sivun etäkäyttöisiin kulttuuri- ja kirjallisuusvinkkeihin (linkki sivustolle)

Miksi kirjastot ovat suljettuja?

Kirjastojen sulkemisen tavoitteena on ehkäistä koronatartuntojen etenemistä. THL:n mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Olennainen leviämistä estävä toimenpide on sosiaalisten kontaktien välttäminen.

Kirjaston eri palvelumuotoja on tarkasteltava ennen kaikkea sekä henkilökunnan että asiakkaiden henkilöturvallisuuden kannalta. Aluehallintovirasto ei suosittele tässä tilanteessa ottamaan käyttöön sellaisia palveluja, jotka edesauttavat tartuntojen leviämistä.

Kirjasto palvelee edelleen asiakkaitaan e-aineistoilla.

Lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilla.

Kuva: Frugan/Mostphotos