Turku Business Region logo.

Turun seutukuntaan tulossa noin 20 miljoonan tukipotti yksinyrittäjien tueksi

Turun kaupungin ja seutukuntien (Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo) kesken on sovittu yksinyrittäjien toimintatuen hakemusten käsittelystä keskitetyllä mallilla. Yksinyrittäjien tukihakemukset kanavoidaan seudun yhteisen kehitysyhtiön Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Hakemukset ohjataan sieltä Turun kaupungin tietojärjestelmään, jossa koko hakuprosessi toteutetaan hakemuksen jättämisestä sen käsittelyyn ja myönnetyn tuen maksatukseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti koronapandemian johdosta uuden yksinyrittäjätuen, jossa valtio jakaa 250 miljoonan euron tukipotin kuntien kautta hädänalaisille yksinyrittäjille. Tuen jakaminen edellytti lisäksi valtioneuvoston asetusta, josta päätettiin keskiviikkona 8.4.2020. Turun seudun kunnissa on yhteensä noin 10 000 yksinyrittäjää, jotka ovat tukikelpoisia. Tämä tarkoittaa kokonaisuudessaan noin 20 miljoonan tukipottia seudulle.

Työ- ja elinkeinoministeriö linjasi yksinyrittäjien toimintatuen suuntaviivat tiedotteissaan 31.3.2020, ja sen mukaisesti olemme valmistelleet hakuprosessin Turun seudulla yhteistyössä kaikkien kuntien kanssa, kertoo toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:stä. Tavoitteena on ollut sujuva ja yksinkertainen hakuprosessi, joka mahdollistaa ison hakemusmäärän käsittelyn nopeasti. Haluamme vahvalla seutukuntien yhteistyöllä olla kaikin tavoin helpottamassa sitä ahdinkoa, jossa lukuisat yritykset nyt ovat.

Uskon meidän pystyvän julkaisemaan tukihakemusten ohjeet ja avaamaan hakulomakkeen sähköisessä palvelussa ensi viikon aikana, jonka jälkeen hakemusten käsittely alkaa välittömästi, toteaa Turku Science Park Oy:n yrityspalveluista vastaava johtaja Tom Palenius. Odotamme erittäin suurta hakemusmäärää ja olemme varautuneet n. 50 henkilön voimin käsittelemään hakemuksia. Haun avauduttua käsittelyn ruuhkautuminen on silti mahdollista, mutta tavoitteenamme on, että hakemusten käsittelyaika siitä huolimatta pysyy alle kahdessa viikossa, jatkaa Palenius.

Yksinyrittäjätuki lyhyesti

Yksinyrittäjä voi pian saada valtiolta 2000 euron suuruisen tuen. Tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Tuen jakavat kunnat tarkoituksenmukaisesti katsomallaan tavalla.

Tuen myöntämisen kriteerit ovat seuraavat:

  • yrittäjän tulee olla päätoiminen yrittäjä
  • yrityksessä tulee olla vain yksi yrittäjä, ei työntekijöitä
  • yrityksellä on merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen vuoksi
  • yritys ei ole ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä
  • yrityksellä ei ole verovelkaa

Turun seudulla toimiva yrittäjä voi hakea tukea Turku Science Park Oy:n ylläpitämän Turku Business Region -verkkosivuston kautta. Tukihakemuksia tulevat käsittelemään sekä Turku Science Park Oy:n että seutukuntien työntekijät ja heidän antamiensa lausuntojen perusteella varsinaisen tukipäätöksen tekee keskitetysti yrityksen kotikunnasta riippumatta Turun kaupungin virkamies.

Katso myös

Lisätietoja yksinyrittäjien toimintatuen hakemisesta Turun seudulla osoitteessa
https://turkubusinessregion.com/korona-info/rahoitus/yksinyrittajan-toimintatuki/

Työ- ja elinkeinoministeriön kysymyksiä ja vastauksia yksinyrittäjien tuesta koronavirustilanteessa
https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-koronasta-ja-yksinyrittajista

Lisätietoja:

Niko Kyynäräinen, toimitusjohtaja, Turku Science Park Oy,
niko.kyynarainen@turkubusinessregion.com, +358 50 559 0538

Tom Palenius, johtaja, yrityspalvelut, Turku Science Park Oy,
tom.palenius@turkubusinessregion.com , +358 40 550 1126

Turku Business Region kokoaa yhteen Turun seudun elinkeinoelämän, korkeakoulut, järjestöt ja kunnat. Yhteistyö synnyttää uusia tuotteita ja palveluita, jotka vauhdittavat yritystoiminnan kasvua ja alueen hyvinvointia. Alueen yritys- ja innovaatiopalveluiden koordinoinnista vastaa seudullisen kehitysyhtiön roolissa Turku Science Park Oy.

Laajeneva ja yhä kansainvälisempi Turun Tiedepuisto, Turun telakan läheisyyteen nouseva meri- ja valmistavan teollisuuden keskittymä Blue Industry Park, Turun ratapiha-alueelle kaavailtu elämys- ja tapahtumakeskittymä sekä Turun uusi keskustavisio antavat lisävauhtia koko Turun seudun tulevaisuudelle.

www.turkubusinessregion.com – Vaikuttavaa verkostoitumista