Ruskon terveysasema tiedottaa

Päivitetty 19.10.2020 klo 9.45

Uusimmat koronavirusepidemiaan liittyvät suositukset

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen vahvasti kaikissa tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää tai 1-2 m turvaväliä noudattaa (ks. aiempi, erillinen maskiohjeistus).

Terveysasemalle tullessa suositellaan käyttämään omaa maskia. Asiointi ensisijaisesti puhelimitse, aina kun mahdollista. Noudatamme THL ja VSSHP ohjeistuksia. Korona-infektioon viittaavissa oireissa tee testi omaolo.fi-sivulla tai koronabotin kautta, tai soita terveysasemalle, p. 02-4343150 (ks. aiempi ohjeistus).

Karanteeni- ja eristämisaikoihin on tullut muutoksia (lyhenemistä) THL 12.10.20.

Ma 19.10.20 alkaen: Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa tule järjestää yli 20 henkilön suuruisia yksityistilaisuuksia.

Ohjeet muuttuvat tilanteen mukaan, muutaman päivän välein ja uutisia sekä THL:n ja VSSHP:n internetsivustoja kannattaa seurata.

Asiakaspalautekysely

Terveysasemalla alkaa THL:n koordinoima Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-ohjelman alueelliseen hankkeeseen kuuluva asiakaspalautekysely, jossa selvitetään asiakkaiden tyytyväisyyttä saamaansa hoitoon ja palveluun. Tämä kysely toteutetaan Suomen kaikissa terveyskeskuksissa joka toinen vuosi. Nyt ajalla 26.10.-15.11.2020 hoitajan tai lääkärin vastaanotolla kävijöiden kesken, joko internetlinkin kautta tai paperilomakkeella, nämä ja ohjeet saat käydessäsi vastaanotolla 26.10.-15.11.2020 välisenä aikana.

Influenssarokotus

Influenssarokotuksista laitamme erillisen infon, kun olemme saaneet rokotteet. Koronapandemian vuoksi tänä vuonna kaikki influenssarokotukset annetaan ajanvarauksella, joko omaa nettiajanvarausta käyttäen tai puhelimitse terveysasemalta varaen. Rokotukset suunnitellaan aloitettavaksi marraskuun alkupuolelta lähtien. Erilliset ohjeet tulevat vielä.

Koronavirus ja hoitoon hakeutuminen

Koronavirusepidemia jatkuu, jälleen kiihtyen. Koronavirukseen liittyviä tietoja kannattaa hakea ensisijaisesti THL:n sivuilta, jotta terveysaseman ajanvarauspuhelimet eivät ruuhkautuisi. THL:n sivuja päivitetään jatkuvasti ja sieltä löytyy tuorein tieto. Uutisia seuraamalla saa tietoja tämän hetken tilanteesta. Ohjeet muuttuvat nyt muutaman päivän välein. Jokaisella on vastuu estää/ehkäistä tartunnan leviämistä toimimalla ohjeiden mukaan.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet, ripuli tai päänsärky.

Jos epäilet koronavirukseen sairastumista tai koet em. oireita, voit testata oireitasi omaolo.fi-sivustolla /soita Ruskon terveysasemalle 02-4343150 arkisin virka-aikana. Saat toiminta-ohjeet puhelimessa, muut ohjeet jäljempänä. Koronanäytteitä otetaan nyt herkästi sairailta/ koronaepäilyissä, huomioi myös sinua sitovat karanteeninomaiset olosuhteet, kunnes saat näytevastauksen ja maskinkäyttösuositus näytteenottoon mennessä ja sieltä poistuessa. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Maskin käyttöä suositellaan julkisissa kulkuvälineissä ja kaikissa tilanteissa, joissa 1-2 m turvavälin pitäminen ei onnistu.

THL ajankohtaiset tiedotteet maskinkäyttösuosituksesta, matkustusohjeista, oireista, hoitoonhakeutumisesta ym.:

Ajankohtaista koronaviruksesta

Kasvomaskisuositus

Maskiohje-kuva

Käsidesin käyttöohje 

Käsienpesuohje

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Ajanvarausvastaanotto lääkärille ja hoitajalle ei-kiireellisille ajoille päivystyksen lisäksi on toiminnassa, edellyttäen ensin puhelinkontaktia kaikessa asioinnissa terveysasemalle. Puhelimitse arvioidaan hoidon tarve ja kiireellisyys. Ruskolle varatulle vastaanotolle ei voi tulla hengitystieoireisena.

Hengitystieoireissa tai muissa koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa, voit soittaa heti. Päivystyspotilaille annetaan aika Raision hengitystievastaanotolle tai annetaan muut ohjeet puhelimitse. (Arkisin virka-aikana puh. 02-4343150, muuna kuin virka-aikana Tyks päivystys, puh. 02-3138800.)

Vältä turhia käyntejä tartuntojen minimoimiseksi. Pitkäaikaissairaudet ja vakavat oireet eivät kuitenkaan saa jäädä hoidotta. Myös neuvolat toimivat normaalisti. Noudata käsihygieniaa ja turvavälejä sekä oikeaa yskimishygieniaa. Hengitysinfektio-oireisena/kuumeisena ei voi tulla Ruskon/Vahdon terveysasemalle.

Terveysasemalla Raisiossa koronavastaanotto erillisellä sisäänkäynnillä – sisään vain ajanvarauksella

Raision terveysasemalla on erillinen hengitystietulehdusvastaanotto, johon kuuluvat myös RUSKOLAISET HENGITYSTIEINFEKTIO-oireiset, jotka tarvitsevat vastaanottoa sairautensa takia/testausta. Sisäänkäynti vastaanotolle on terveysaseman Kustavintien puoleiselta sivulta, joka löytyy terveysaseman pääovesta vasemmalla. Seuraa opastusta. Sinun ei tule käyttää terveyskeskuksen pääsisäänkäynnin ovia tullessasi hengitystietulehdusvastaanotolle.

Kaikille vastaanotoille tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta, AJANVARAUS PUHELIMITSE 02-4343150 arkisin virka-aikana. Hätätilassa puh 112.

Virka-ajan ulkopuolinen päivystys

Myrkytystietokeskus

Voit testata omia oireitasi sivun oikeassa alakulmassa kohdassa: Kysy koronaviruksesta 24/7.