Influenssarokotteita terveysasemalta – varaa aika sähköisesti tai puhelimitse

27.11.2020:  Poikkeuksellisen suuren kysynnän vuoksi kausi-influenssarokotteiden saatavuus on rajoittunut koko Suomessa ja Euroopassa.  Valitettavasti uusia aikoja rokotuksiin ei voi tällä hetkellä varata, mutta jatkamme RISKIRYHMÄLÄISTEN influenssarokotuksia edelleen jo varatuilla ajoilla . Lisää aikoja annetaan myöhemmin mikäli rokotteita saadaan lisää.

Influenssarokotuksia annetaan Ruskon terveysaseman vastaanotolla arkisin klo 8-17 alkaen 16.11. (tarvittaessa aiemminkin). Rokotuksia toteutetaan koronatilanteesta johtuen vain ajanvarauksella.

Ajanvaraukset influenssarokotukseen tehdään pääasiallisesti sähköisen ajanvarauksen kautta.

Ajan saa varattua myös puhelimitse numerosta p. 02 4343 150. Terveysaseman puhelinjärjestelmään on avattu oma valikkonsa influenssarokotuksia varten. Kun soitat terveysaseman ajanvaraukseen voit valita vaihtoehdoksi influenssarokotukset.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä äitiys- ja lastenneuvola rokottavat omat asiakkaansa ja Raision ja Ruskon terveysasema muun väestön. Kouluterveydenhuollossa terveydenhoitaja tiedottaa koulukohtaisen toimintatavan Wilman kautta. Myös työterveyshuolto rokottaa.

Influenssarokotus on tehokkain keino suojautua influenssalta ja sen vaikeilta jälkitaudeilta

Rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Lapsilla ja työikäisillä rokote torjuu parhaimmillaan 5-8 influenssaa kymmenestä ja ikääntyneillä jopa joka toisen. Rokote vähentää vakavan influenssan ilmaantuvuutta, jälkitauteja sekä influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja.

Influenssarokotukset on hyvä antaa ennen epidemian alkua, mielellään marras-joulukuussa. Suojan syntymiseen menee rokotuksesta noin 2 viikkoa.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri arvioi, kuuluuko rokotettava maksuttoman rokotuksen kohderyhmään. Jos henkilö ei kuulu kohderyhmään, hänen tulee hankkia rokote itse.

Influenssa tautina: se tarttuu pisaratartuntana yskiessä ja aivastaessa tai kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä ja niistäessä.

Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Lisäksi saattaa ilmaantua kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1–2 viikon levolla. Influenssalla voi olla jälkitauteja, joihin suurimmassa riskissä ovat vanhukset, pienet lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Influenssa voi myös pahentaa perussairautta ja huonontaa toimintakykyä. Jälkitauteja ovat esim. korvatulehdus ja keuhkoputkentulehdus sekä keuhkokuume, joka voi viedä sairaalahoitoon ja olla hengenvaarallinen.

Suojauduthan rokotteella, niin mekin.

Muistutamme, että Ruskon terveysasemalle  ilmoittautuessa sinulla tulisi olla mukana virallinen henkilöllisyystodistus, vaikka olisitkin mielestäsi ennalta tuttu, esim. ajokortti kelpaa. Asioidessasi muun henkilön, esim. perheenjäsenen puolesta tulee sinulla olla hyväksytty puolesta asioinnin lupa.

Terveyskeskuksen ja terveysneuvonnan väki toivottaa kaikille hyvää syksyä sekä turvallista ja hyvää vointia!