Ruskon terveysasema tiedottaa

Uusimmat koronavirusepidemiaan liittyvät suositukset

VSSHP:n koronasuositukset ja rajoitukset jatkuvat 7.2.2021 asti.

Viimeisin VSSHP:n tiedote 19.1.2021.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Koronaviruspandemia on edelleen Varsinais-Suomessa leviämisvaiheessa. Suosituksissa vähennetään kontakteja ja liikkuvuutta. Vaikka koronatartuntojen määrä Varsinais-Suomessa on laskusuunnassa, epidemiatilanne ei salli suositusten höllentämistä. Maakunnan tartunnoista 15–20 prosenttia tulee ulkomailta.

Tiistaina 19.1. kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkia aiempia suosituksiaan sunnuntaihin 7. helmikuuta saakka. Tautitilanne alueella ei ole niin merkittävästi parantunut, että suosituksia voitaisiin purkaa. Lisäksi koronaviruksen variantti aiheuttaa huolta. Erityisesti painotetaan nyt maskisuositusten noudattamista ja turvavälien pitämisen tärkeyttä.

 • THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.
 • Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.
 • Herkästi koronatestiin. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle ulkomailta/ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.
 • Sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä.
 • Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.
 • Kaikki aikuisten sisätiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetty 7.2. asti.
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi kuitenkin jatkua (alle 20-vuotiaat) seuraavin rajoituksin:
  • Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
  • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa 2 m turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa kaikessa harjoittelussa pidättäytymistä lähikontakteista. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. Huomio myös maskisuositus yli 12-vuotiailla.
 • Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten
 • Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.
 • Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää.
 • Koronarokotukset on aloitettu. Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Kuntalaisia informoidaan eri kanavien kautta, sitä mukaa kun tieto ajankohtaistuu.
 • Sairaaloissa vierailukieltoja, tarkista tarkemmin ko. sairaalasta ja osastolta, esim. Raisio tai TYKS, tai internet-sivustolta
 • Kouluja ja opetustoimea koskevat rajoitukset ja ohjeet löytyvät koulujen sivustojen ja tiedotteiden kautta
 • Kirjaston, nuoriso- ja kulttuuri- ym. muiden julkisten tilojen tietojen osalta ks. muut kunnan sivut

Koronavirus ja hoitoon hakeutuminen

Koronavirusepidemia jatkuu edelleen. Koronavirukseen liittyviä tietoja kannattaa hakea ensisijaisesti THL:n sivuilta, jotta terveysaseman ajanvarauspuhelimet eivät ruuhkautuisi. THL:n sivuja päivitetään jatkuvasti ja sieltä löytyy tuorein tieto. Uutisia seuraamalla saa tietoja tämän hetken tilanteesta. Ohjeet voivat muuttua muutaman päivän välein. Jokaisella on vastuu estää/ehkäistä tartunnan leviämistä toimimalla ohjeiden mukaan.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet, ripuli tai päänsärky.

Jos epäilet koronavirukseen sairastumista tai koet em. oireita, voit testata oireitasi omaolo.fi-sivustolla (tai koronabotti) tai soita Ruskon terveysasemalle 02-4343150 arkisin virka-aikana. Saat toiminta-ohjeet puhelimitse koronatestausta ja -ohjeita varten, muuten pysy kotona. Vakavissa, henkeä uhkaavissa oireissa soita 112.

Koronanäytteitä otetaan herkästi sairailta/koronaepäilyissä, huomioi myös sinua sitovat karanteeninomaiset olosuhteet, kunnes saat näytevastauksen (1-2 vrk) ja maskinkäyttösuositus näytteenottoon mennessä ja sieltä poistuessa. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa tiloissa. Koronatestiin suositellaan hakeutumaan herkästi, jos oireita.

Ruskon terveysasemalla asiointi luukulla vain sovitulle ajalle ilmoittautuessa, kasvomaskilla varustettuna, kaikki muu asiointi tulee hoitaa puhelimitse. Kuuntele puhelinautomaatin ohjeet loppuun ja valitse oikea vaihtoehto takaisinsoittoon. Hoitotarvikejakelunoudot ilmoittautumiskanslian viereisestä suun terveyden puolisesta hyllyköstä.

D-vitamiini

Koronapandemian ja talvikuukausien (loka-maaliskuu) aikana suositellaan käytettäväksi D-vitamiinia 20 ug/vrk aikuisille, erityisesti lisääntyneeseen tarpeeseen, kuten yli 70-vuotiaille, ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ja tummaihoisille. D-vitamiinia 50 ug/vrk,  jos painoindeksi ylittää 30. Annossuosituksia ei tule ylittää.
Normaalisti D-vitamiinia saa auringosta ja rasvaisesta kalasta. Tutkitusti päivittäinen D-vitamiinin riittävä saanti saattaa tehostaa vastustuskykyä ja immuunipuolustusta, sekä vähentää koronan vakavia tautimuotoja.

Karanteeni- ja eristämisaikoihin on tullut muutoksia (lyhenemistä) THL 12.10.20.

THL julkaisee yhteensä koronapositiiviset tapaukset kunnittain, kun 5 tapauksen raja ylittyy koko pandemian ajalta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/karttasovellus-koronatapauksista

Omahoitolomake

Olemme Ruskon terveysasemalla ottaneet käyttöön Omahoitolomakkeen, jonka toivomme tuotavan täytettynä jokaiselle lääkärin vastaanottokäynnille. Ohesta voit tulostaa ja täyttää omahoitolomakkeen. Niitä on saatavilla myös terveysaseman ulkoseinällä olevasta postilaatikosta ja ilmoittautumisluukulta.

Omahoitolomake Ruskon terveysasema

Influenssarokotus

Katso erillinen tiedote influenssarokotuksista etusivulla.

THL ajankohtaiset tiedotteet maskinkäyttösuosituksesta, matkustusohjeista, oireista, hoitoonhakeutumisesta ym.:

Ajankohtaista koronaviruksesta

Kasvomaskisuositus

Maskiohje-kuva

Käsidesin käyttöohje 

Käsienpesuohje

 

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Ajanvarausvastaanotto lääkärille ja hoitajalle ei-kiireellisille ajoille päivystyksen lisäksi on toiminnassa, edellyttäen ensin puhelinkontaktia kaikessa asioinnissa terveysasemalle. Puhelimitse arvioidaan hoidon tarve ja kiireellisyys. Ruskolle varatulle vastaanotolle ei voi tulla hengitystieoireisena.

Hengitystieoireissa tai muissa koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa, voit soittaa heti. Päivystyspotilaille annetaan aika Raision hengitystievastaanotolle tai annetaan muut ohjeet puhelimitse. (Arkisin virka-aikana puh. 02-4343150, muuna kuin virka-aikana Tyks päivystys, puh. 02-3138800.)

Vältä turhia käyntejä tartuntojen minimoimiseksi. Pitkäaikaissairaudet ja vakavat oireet eivät kuitenkaan saa jäädä hoidotta. Myös neuvolat toimivat normaalisti. Noudata käsihygieniaa ja turvavälejä sekä oikeaa yskimishygieniaa. Hengitysinfektio-oireisena/kuumeisena ei voi tulla Ruskon/Vahdon terveysasemalle.

Terveysasemalla Raisiossa koronavastaanotto erillisellä sisäänkäynnillä – sisään vain ajanvarauksella

Raision terveysasemalla on erillinen hengitystietulehdusvastaanotto, johon kuuluvat myös RUSKOLAISET HENGITYSTIEINFEKTIO-oireiset, jotka tarvitsevat vastaanottoa sairautensa takia/testausta. Sisäänkäynti vastaanotolle on terveysaseman Kustavintien puoleiselta sivulta, joka löytyy terveysaseman pääovesta vasemmalla. Seuraa opastusta. Sinun ei tule käyttää terveyskeskuksen pääsisäänkäynnin ovia tullessasi hengitystietulehdusvastaanotolle.

Kaikille vastaanotoille tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta, AJANVARAUS PUHELIMITSE 02-4343150 arkisin virka-aikana. Hätätilassa puh 112.

Virka-ajan ulkopuolinen päivystys

Myrkytystietokeskus

Monenlaista luotettavaa ammattilaisten tietoa terveyteen liittyen: https://www.terveyskyla.fi/

Voit testata omia oireitasi sivun oikeassa alakulmassa kohdassa: Kysy koronaviruksesta 24/7.