Ruskon terveysasema tiedottaa

Päivitys 14.4.2021

VSSHP tiedote:

Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Tilanne koronatartunnoissa on kuitenkin parantunut.

Tiistaina 13.4. kokoontunut koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että vuonna 2001 syntyneiden ja nuorempien ryhmäliikunta ulkona sallitaan, mutta lähikontaktia sisältävät harjoitteet eivät vielä olisi sallittuja. Koronakoordinaatioryhmä arvioi ensi viikolla, voidaanko myös sisätiloissa tapahtuvaa harrastustoimintaa sallia alle 20-vuotiaille.

Muuten koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkien aiempien suositusten voimassaoloa 25.4.2021 asti.
Lue päivitetty tiedote tästä linkistä.

Muistutetaan, että myös hyvin lieväoireiset hakeutuisivat viipymättä  Koronatestiin, jotta taudin leviämistä ei pääsisi tapahtumaan.


Päivitys 13.4.2021

MUISTUTUS ASEVELVOLLISUUS TERVEYSTARKASTUKSISTA !

Kaikkia asevelvollisuus kutsuntoja edeltävään ennakko terveystarkastukseen ikänsä (18vuotta v. 2021 täyttävät ) puolesta puolustusvoimilta kutsun saaneita pyydetään varaamaan aika Ruskon terveysasemalta  p. 02-4343150 / ajanvaraus. Lakisääteiset asevelvollisten terveystarkastukset  pyritään tekemään jo huhti-toukokuun aikana.

Kutsunnat ovat syksyllä erikseen ilmoitettuna ajankohtana.


Päivitys 7.4.2021

Tänään avattu myös riskiryhmä 2. kuuluville rokotusaikoja. 

1. ja 2. riskiryhmään kuuluvat aikuiset: suositellaan sähköistä ajanvarausta

Riskiryhmäläiset

Ryhmä 1:

16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila 

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2:

18-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta tarkemmat tiedot riskiryhmistä 


Päivitetty 6.4.

Uusin VSSHP päivitys Koronatilanteesta

Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun Varsinais-Suomessa.

Tiistaina 6.4. kokoontunut koronakoordinaatioryhmä jatkoi kaikkien aiempien suositusten voimassaoloa 18.4.2021 asti.


Päivitetty 31.3.2021

Lue uusin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) tiedote, päivitetty 30.3.2021

Koronarokotusaikoja vielä vapaana. Katso koronarokotukset.


Päivitetty 22.3.2021

Linkkejä Koronan ym. aiheuttamiin huoliin – klikkaa alleviivattua linkkiä:


Päivitetty 17.3.2021

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä: Lähiviikot ratkaisevat minkälainen on tuleva kesä!

Ravintoloiden sulku ei vielä näy koronatilastoissa. Koronatartunnat lisääntyvät edelleen voimakkaasti Varsinais-Suomen alueella. Rajoitusten ja suositusten käyttöönoton jälkeen epidemiatilanne on viime viikkoina vain vakavoitunut. Ilmaantuvuusluku on nyt 226.

On entistä tärkeämpää noudattaa ohjeita, käyttää maskia ja välttää turhia tapaamisia.


Päivitetty 5.3.2021

Koronatilanne Varsinais-Suomessa : tilanne on vakava, sillä tartunnat ovat nousussa

https://rusko.fi/2021/03/koronatilanne-varsinais-suomessa-tilanne-on-vakava-silla-tartunnat-ovat-nousussa/


Päivitetty 26.2.2021

Koronatilanne Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomi on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Koronan ilmaantuvuusluku on noussut, nyt 133/100 000 asukasta.

Varsinais-Suomessa koronatestejä otetaan tällä hetkellä noin 1500 / pv . Uusia tapauksia noin 60/pv.

Virusmuunnosten osuus kaikista koronatartunnoista Varsinais-Suomessa on merkittävästi kasvanut, se on jo yli 50%.

Perjantaina 26.2. kokoontunut koronakoordinaatioryhmä suosittelee, että:

 • kaikkia yli 6 hengen kokoontumisia rajoitetaan 27.2.2021 alkaen.
 • Aikuisten ulkona tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa tulee välttää
 • Yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta tulee tauottaa.
 • Kaikki suositukset ovat voimassa koko maakunnan alueella 28.3.2021 saakka.
 • Suositeltavaa olisi ehdottomasti käyttää maskeja, noudattaa hyvää käsihygieniaa, sekä yli 2 metrin turvaväliä.
 • Katso Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin uusin koronatiedote (26.2.2021)
 • VSSHP:n tapausmääriä voi tarkastella THL:n tilannesivustolla.
 • Koronarokotukset, ks. erillinen tiedote
 • Karanteenia/ eristystä on noudatettava. Tartuntatautiviranomaisen määräämää karanteenia/ eristystä on ehdottomasti noudatettava. Suomen lain mukaan karanteenin tai eristyksen rikkomisesta, vaikka ei toimillaan tartuttaisi ketään, voidaan rangaista terveydensuojelurikkomuksena sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

päivitetty 17.2.2021

Uusimmat koronavirusepidemiaan liittyvät suositukset

Viimeisimmät VSSPH:n tiedotteet: VSSHP:n tiedote 16.2.2021, VSSHP:n tiedote 2.2.2021, VSSHP:n tiedote 28.1.2021 ja VSSHP:n tiedote 26.1.2021.

Koronakoordinaatioryhmä kevensi aikuisten sisäliikuntasuosituksia – uimahalleihin ei edelleenkään päästä

Koronatilanne Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kokonaisuutena hiukan helpottanut. Maakunnan koronatilanteessa on kuntakohtaista vaihtelua. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä on jatkanut voimassa olevia koronan leviämisen estämiseksi annettuja suosituksia 7.3. saakka.

Varsinais-Suomi on yhä leviämisvaiheessa, joten maskisuosituksesta, kokoontumisrajoituksista tai maksimaalisista etätyösuosituksista ei voida luopua. Myös toisen asteen oppilaitoksissa jatketaan suositusten mukaan hybridiopetuksessa.

-22.2.21 ma  alkaen aikuisten pienimuotoista, korkeintaan 10 henkilön ryhmäliikuntaa voidaan järjestää ulkona sekä aikuisten kuntosaliharjoittelua sallitaan seuraavasti: suosituksena on, että asiakasmäärä rajoitetaan ainakin puoleen tilan sallimasta maksimista ja että liikuntatilaa asiakasta kohden varataan riittävästi niin, että kahden metrin turvaväleistä voidaan huolehtia. Asiakkaiden suositellaan käyttävän maskeja myös liikuntasuorituksen aikana.

-Kirjastojen tilat 1.3. avataan lainaamista varten, siten että asiakkaat pääsevät hyllyjen väliin. Vain pikainen asiointi on mahdollista. Oleskeluun kannustavat ja pidemmän aikaa vaativat palvelut eivät ole käytössä.Ks tarkemmin kirjaston tiedotteet.

-Alle 12-vuotiaiden oman ryhmän tai joukkueen kesken myös lähikontaktia sisältävät harjoitteet ovat sallittuja, sen sijaan esim. pelaaminen muita joukkueita vastaan ei ole edelleenkään sallittua. Kilpailuja tai esiintymisiä ei tule järjestää.

-Uimahallit eivät vielä avaudu

– Ylioppilaskirjoituksiin voi ehkä päästä myös karanteenissa, ks tarkemmin lukiosi ohjeet

-Ulkoliikuntaa suositellaan kaikille ,nautitaan talvisäästä.

 • Työpaikoilla on edelleen voimassa maksimaalinen etätyösuositus.
 • Max 10 hengen kokoontumisrajoitus on voimassa edelleen, ainakin 10.3.2021 asti.
 • Koronaväsymykselle ei saa antaa periksi: Mitä paremmin noudatamme rajoituksia nyt, sitä paremmat edellytykset on niitä jatkossa keventää. Vain me yhdessä saamme epidemian kääntymään.
 • Koronarokotukset edenneet tehosteisiin, ks VSSHP alueellinen tilanne linkistä ja THL on 5.2.21 julkaissut
 • rokotesuosituksista sekä riskiryhmistä uutta tietoa : https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/infektio-ja-rokotusuutiset
 • Ruskon alueen koronarokotusinfo löytyy Ruskon kunnan internetsivuilta Koronarokotukset osiosta ja Raision kaupungin vastaavilta sivuilta. THL sivuilta löytyy runsaasti yleistä tietoa rokotteista.
 • Koronarokotusten puhelinneuvonta on Raisiossa(maanantaista 8.2. alkaen) avoinna arkisin klo 12-13. Neuvontanumero on 040 559 5434. Puhelimeen vastaa terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja. Neuvontanumeroa ei voi käyttää ajanvaraukseen.

Muutamia poimintoja:

 • Maskin käyttö suojaa altistumiselta + turvaväli 2m tärkeä, edelleen pitää jaksaa noudattaa näitä!
 • matkustamisrajoitukset ja rajanylityspaikoissa koronatestaukset tiukkenevat,ks THL tiedotteet
 • karanteeni- ja eristämis -aikoihin on tullut muutoksia 22.1.21, pidennyksiä, tarkemmin THL sivuilla
 • kouluissa maskinkäyttö suositusta laajennettu koskemaan 4. lk:sta ylöspäin 1.2. alkaen, ks koulun tiedotteet
 • OKM ja THL suosittelevat, ettei lukioiden penkkareita järjestettäisi ja vanhojen tanssien ajankohtaa siirrettäisiin
 • liikuntaharrastuksissa on erityisen tarpeellista noudattaa annettuja suosituksia

Tiedote koronarokotuksista

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

 • THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää.
 • Uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Siksi THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää entisestään.
 • Herkästi koronatestiin. Myös oireettomana on syytä hakeutua testiin, jos epäilee altistuneensa virukselle ulkomailta/ulkomailla matkustaneen henkilön kautta.
 • Sisätiloissa ja ulkotiloissa järjestettäviin tapahtumiin voi osallistua korkeintaan kymmenen henkilöä.
 • Yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia ei tule järjestää.
 • Lasten ja nuorten harrastustoiminta voi kuitenkin jatkua (alle 20-vuotiaat) seuraavin rajoituksin:
  • Sisäliikuntatiloissa toteutettava alle 20-vuotiaiden ottelu- ja kilpailutoiminta tulee keskeyttää.
  • Harjoittelu alle 20-vuotiaiden toimintaan varatuilla vuoroilla tulee toteuttaa 2 m turvavälein ja ilman lähikontaktia. Tämä tarkoittaa kaikessa harjoittelussa pidättäytymistä lähikontakteista. Ulko-olosuhteita voi hyödyntää harjoittelussa. Huomio myös maskisuositus yli 12-vuotiailla.
 • Ulkoliikuntapaikat voidaan pitää avoinna omaehtoista liikkumista varten
 • Varsinais-Suomen maakuntarajoja ylittäviä urheilutapahtumia ja -kilpailuja ei tule järjestää. Suositus koskee kaikenikäisten yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.
 • Tarpeetonta matkustamista Uudellemaalle ja muihin leviämisvaiheen maakuntiin sekä niistä Varsinais-Suomeen tulee välttää.
 • Koronarokotukset on aloitettu. Rokotuksia annetaan valtioneuvoston asetuksen ja THL:n rokotusjärjestysesityksen mukaisesti. Kuntalaisia informoidaan eri kanavien kautta, sitä mukaa kun tieto ajankohtaistuu.
 • Sairaaloissa vierailukieltoja, tarkista tarkemmin ko. sairaalasta ja osastolta, esim. Raisio tai TYKS, tai internet-sivustolta
 • Kouluja ja opetustoimea koskevat rajoitukset ja ohjeet löytyvät koulujen sivustojen ja tiedotteiden kautta
 • Kirjaston, nuoriso- ja kulttuuri- ym. muiden julkisten tilojen tietojen osalta ks. muut kunnan sivut

Ajanvarauksia seurataan niin, että tasapuolisuus raisiolaisten ja ruskolaisten rokotteiden saannissa säilyy.

Koronavirus ja hoitoon hakeutuminen

Koronavirusepidemia jatkuu edelleen. Koronavirukseen liittyviä tietoja kannattaa hakea ensisijaisesti THL:n sivuilta, jotta terveysaseman ajanvarauspuhelimet eivät ruuhkautuisi. THL:n sivuja päivitetään jatkuvasti ja sieltä löytyy tuorein tieto. Uutisia seuraamalla saa tietoja tämän hetken tilanteesta. Ohjeet voivat muuttua muutaman päivän välein. Jokaisella on vastuu estää/ehkäistä tartunnan leviämistä toimimalla ohjeiden mukaan.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet, ripuli tai päänsärky.

Jos epäilet koronavirukseen sairastumista tai koet em. oireita, voit testata oireitasi omaolo.fi-sivustolla (tai koronabotti) tai soita Ruskon terveysasemalle 02-4343150 arkisin virka-aikana. Saat toiminta-ohjeet puhelimitse koronatestausta ja -ohjeita varten, muuten pysy kotona. Vakavissa, henkeä uhkaavissa oireissa soita 112.

Koronanäytteitä otetaan herkästi sairailta/koronaepäilyissä, huomioi myös sinua sitovat karanteeninomaiset olosuhteet, kunnes saat näytevastauksen (1-2 vrk) ja maskinkäyttösuositus näytteenottoon mennessä ja sieltä poistuessa. Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa tiloissa. Koronatestiin suositellaan hakeutumaan herkästi, jos oireita.

Ruskon terveysasemalla asiointi luukulla vain sovitulle ajalle ilmoittautuessa, kasvomaskilla varustettuna, kaikki muu asiointi tulee hoitaa puhelimitse. Kuuntele puhelinautomaatin ohjeet loppuun ja valitse oikea vaihtoehto takaisinsoittoon. Hoitotarvikejakelunoudot ilmoittautumiskanslian viereisestä suun terveyden puolisesta hyllyköstä.

D-vitamiini

Koronapandemian ja talvikuukausien (loka-maaliskuu) aikana suositellaan käytettäväksi D-vitamiinia 20 ug/vrk aikuisille, erityisesti lisääntyneeseen tarpeeseen, kuten yli 70-vuotiaille, ympärivuorokautisessa hoidossa oleville ja tummaihoisille. D-vitamiinia 50 ug/vrk,  jos painoindeksi ylittää 30. Annossuosituksia ei tule ylittää.
Normaalisti D-vitamiinia saa auringosta ja rasvaisesta kalasta. Tutkitusti päivittäinen D-vitamiinin riittävä saanti saattaa tehostaa vastustuskykyä ja immuunipuolustusta, sekä vähentää koronan vakavia tautimuotoja.

THL julkaisee yhteensä koronapositiiviset tapaukset kunnittain, kun 5 tapauksen raja ylittyy koko pandemian ajalta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/karttasovellus-koronatapauksista

Omahoitolomake

Olemme Ruskon terveysasemalla ottaneet käyttöön Omahoitolomakkeen, jonka toivomme tuotavan täytettynä jokaiselle lääkärin vastaanottokäynnille. Ohesta voit tulostaa ja täyttää omahoitolomakkeen. Niitä on saatavilla myös terveysaseman ulkoseinällä olevasta postilaatikosta ja ilmoittautumisluukulta.

Omahoitolomake Ruskon terveysasema

THL ajankohtaiset tiedotteet maskinkäyttösuosituksesta, matkustusohjeista, oireista, hoitoon hakeutumisesta ym.:

Ajankohtaista koronaviruksesta

Kasvomaskisuositus

Maskiohje-kuva

Käsidesin käyttöohje 

Käsienpesuohje

 

Ajanvaraus terveyskeskukseen

Ajanvarausvastaanotto lääkärille ja hoitajalle ei-kiireellisille ajoille päivystyksen lisäksi on toiminnassa, edellyttäen ensin puhelinkontaktia kaikessa asioinnissa terveysasemalle. Puhelimitse arvioidaan hoidon tarve ja kiireellisyys. Ruskolle varatulle vastaanotolle ei voi tulla hengitystieoireisena.

Hengitystieoireissa tai muissa koronavirusinfektioon viittaavissa oireissa, voit soittaa heti. Päivystyspotilaille annetaan aika Raision hengitystievastaanotolle tai annetaan muut ohjeet puhelimitse. (Arkisin virka-aikana puh. 02-4343150, muuna kuin virka-aikana Tyks päivystys, puh. 02-3138800.)

Vältä turhia käyntejä tartuntojen minimoimiseksi. Pitkäaikaissairaudet ja vakavat oireet eivät kuitenkaan saa jäädä hoidotta. Myös neuvolat toimivat normaalisti. Noudata käsihygieniaa ja turvavälejä sekä oikeaa yskimishygieniaa. Hengitysinfektio-oireisena/kuumeisena ei voi tulla Ruskon/Vahdon terveysasemalle.

Terveysasemalla Raisiossa koronavastaanotto erillisellä sisäänkäynnillä – sisään vain ajanvarauksella

Raision terveysasemalla on erillinen hengitystietulehdusvastaanotto, johon kuuluvat myös RUSKOLAISET HENGITYSTIEINFEKTIO-oireiset, jotka tarvitsevat vastaanottoa sairautensa takia/testausta. Sisäänkäynti vastaanotolle on terveysaseman Kustavintien puoleiselta sivulta, joka löytyy terveysaseman pääovesta vasemmalla. Seuraa opastusta. Sinun ei tule käyttää terveyskeskuksen pääsisäänkäynnin ovia tullessasi hengitystietulehdusvastaanotolle.

Kaikille vastaanotoille tullaan puhelimessa tehtävän hoidon tarpeen arvion kautta, AJANVARAUS PUHELIMITSE 02-4343150 arkisin virka-aikana. Hätätilassa puh 112.

Virka-ajan ulkopuolinen päivystys

Myrkytystietokeskus

Monenlaista luotettavaa ammattilaisten tietoa terveyteen liittyen: https://www.terveyskyla.fi/

Voit testata omia oireitasi sivun oikeassa alakulmassa kohdassa: Kysy koronaviruksesta 24/7.