Etusivu ›› Opentunti
Opentunti
Opentunti on opettajien käyttöön kehitettävä suunnittelutyökalu, joka mahdollistaa suunnitelmien avoimuuden sekä oppilaille että opettajille. Arkityötä helpottava työkalu antaa opettajalle mahdollisuuden jakaa työssään kirjaamia suunnitelmia samasta järjestelmästä, jolla hän suunnitelman tekee.

Opentunti - opetuksen suunnittelun joukoistaminen

Hankkeen yksi osa-alue on kehittää sähköinen järjestelmä, jonka avulla opettajien opetuksen suunnittelun organisointi helpottuu. Sähköistämällä suunnittelu mahdollistetaan suunnittelu kehittämisen jatkumo ja samalla suunnitelmien avoimuus oppilaille ja muille opettajille. Järjestelmä pykii tuomaan työkalun mahdollisimman lähellä opettajan arkea, jolloin opettajan arkityö helpottuu ja hän ei tarvitse erillistä palvelua omien suunnitelmien jakamiseen. Järjestelmään rakennetaan tehokkaita hakuja, jotta toisten opettajien suunnitelmia on mahdollisimman helppo löytää omaan luokka-asteeseen tai omaan oppiaineeseen.

Olennainen ajatus on erottaa suunnitelma ja pelkkä materiaali toisistaan. Materiaalien lisäksi suunnittelun olennainen osa on esimerkiksi opetuksen aikatauluttaminen, painopisteiden etsiminen ja yksillölinen oppiminen. Oppitunnin tai oppikokonaisuuden suunnitelmassa ei välttämättä tarvitse olla sähköistä materiaalia ollenkaan, vaan pedagoginen suunnitelma voi yhtä hyvin rakentua esimerkiksi oppikirjan varaan tai rakentua keskusteleluista, jolloin materiaalia ei käytetä ollenkaan. Toki nykyään opetteja useasti rikastuttaa oppitunteja omilla tai verkosta löytyvillä materiaaleilla.

Tavoitteena on, että järjestelmä leviää valtakunnalliseksi kaikkien opettajien käyttämäksi järjestelmäksi, jolloin joukkoistamalla saamme hyvät ja erilaiset opetuskäytännöt leviämään.

Yle uutisoi hankkeesta. Uutinen on katsottavissa Areenasta (aloitus n. 2min 24 sek)

Työkalun esittelyvideo

<