Etusivu ›› Palveluopas ›› Esiopetus

Palveluopas

Esiopetus
Esiopetuksella tarkoitetaan kasvatusta ja opetusta, jota annetaan lapselle koulun alkamista edeltävänä vuonna.

Lapselle on säädetty perusopetuslaissa oikeus maksuttomaan esiopetukseen oppivelvollisuuden alkamista edeltävänä vuonna eli pääsääntöisesti kuusivuotiaana. Mikäli lapsen oppivelvollisuus vamman tai sairauden vuoksi alkaa jo 6-vuotiaana, hänellä on oikeus esiopetukseen sinä vuonna, kun hän  täyttää viisi vuotta. Esiopetus on velvoittavaa toimintaa.

Esiopetus on 6-vuotiaille järjestettyä maksutonta toimintaa vuotta ennen oppivelvollisuutta. Esiopetusta annetaan vahvistetun opetussuunnitelman mukaisesti vähintään 700 tuntia lukuvuodessa. Ruskolla esiopetusta on päivittäin klo 8.30 – 12.30 välisenä aikana niveltyneenä luontevasti lapsen hoitopäivään. Esiopetustoimintaa järjestetään Hiidenvainion ja Laukolan päiväkodeissa ja Karhukallion päiväkodin luontoryhmässä sekä Luontopäiväkoti Apilassa (yksityinen päiväkoti, Norlandia päiväkodit).

Esiopetuksen tehtävänä on vahvistaa lapsen oppimisedellytyksiä ja tervettä itsetuntoa sekä taata lapselle tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen. Esiopetus osana varhaiskasvatusta sekä perusopetusta muodostaa lapselle johdonmukaisesti etenevän oppimispolun. Esiopetuksessa työskentelytavat ovat monipuolisia ja leikillä on suuri arvo sekä merkitys. Lapsi ei leiki oppiakseen vaan oppii leikkiessään. Toiminnan, leikin ja työtehtävien kautta lapsi harjoittelee ja oppii elämisen taitoja yhdessä toisten lasten sekä aikuisten kanssa.

Jos lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta, on siitä tehtävä erillinen varhaiskasvatushakemus tai varmistaa varhaiskasvatuspaikka kevään varhaiskasvatuksen hakuaikana Wilman kautta.

Kauden 2018-2019 esiopetusajat Ruskon kunnassa:

SYYSLUKUKAUSI: ke 15.8. -  pe 21.12.2018

 • syysloma to 18. -  su 21.10.2018
 • joululoma la 22.12.2018 - su 6.1.2019

KEVÄTLUKUKAUSI: ma 7.1 -  pe 31.5.2019

 • talviloma ma 18. -  su 24.2.2019

 

Kauden 2019-2020 esiopetusajat Ruskon kunnassa:

SYYSLUKUKAUSI:  ke 14.8. - pe 20.12.2019

 • syysloma  to 17 -  su 20.10.2019
 • joululoma  la 21.12.2019 -  ma 6.1.2020

KEVÄTLUKUKAUSI: ti 7.1 - pe 29.5.2020

 • talviloma ma 17. -  su 23.2.2020
 • ei esiopetusta  pe 22.5.2020

Esiopetukseen ilmoittautuminen

Esiopetukseen ilmoittautuminen on vuosittain maaliskuun puolessa välissä samanaikaisesti päivähoitopaikkojen haun kanssa.

Esiopetukseen ilmoittaudutaan ensisijaisesti sähköisesti eAsioinnin kautta.
Asioiminen tapahtuu turvallisesti salatun tietoliikenne-yhteyden kautta. Palveluun kirjaudutaan vahvasti tunnistettuna pankkitunnuksilla, mobiilitunnisteella tai Väestörekisterikeskuksen HST-kortilla.

Linkki Ruskon varhaiskasvatuksen eAsiointiin

Kesken lukuvuoden esiopetukseen tulevat ilmoittautuvat esiopetukseen niin pian kuin tietävät esiopetustarpeen alkamisajankohdan. 

Mikäli sähköinen tunnistautuminen ei ole mahdollista, voi esiopetukseen ilmoittautumisen tehdä paperilomakkeella.

Tarvittavat hakemukset ja lomakkeet löydät sivulta Tietoa Ruskosta>Sähköinen asiointi>Lomakkeet kohdan varhaiskasvatus alta tai noutamalla kunnanvirastossa sijaitsevasta päivähoitotoimistosta:

 • ilmoittautuminen esiopetukseen
 • hakemus esikoululaisen kuljetuksen järjestämiseksi
 • esiopetuksen loma-anomus

 

Esiopetukseen liittyvät tiedotteet löydät sivulta Tietoa Ruskosta>Sähköinen asiointi>Julkaisut ja tiedotteet kohdan varhaiskasvatus alta:

 • Esiopetuksen järjestäminen ja esiopetukseen ilmoittautuminen
 • Ruskon kunnan EOPS (esiopetussuunnitelma)

Vastuuhenkilö

Varhaiskasvatuspalvelut
Kunnanvirasto
etunimi.sukunimi [at] rusko.fi
Puhelinnumero: 
044 4333 573
Varhaiskasvatusjohtaja

Esiopetusta tarjoavat päiväkodit

Suosittele