Ruskon perinnetoimikunta vaalii paikallista veteraaniperintöä

Veteraaniyhdistysten toiminta nykymuotoisena on Ruskollakin päättynyt viime vuoden vaihteessa, kun Ruskon Rintamaveteraanit ry. ja Paattisten-Vahdon Sotaveteraanit ry. lopettivat toimintansa. Valtioneuvoston kanslian asettama Veteraaniperinnetyön tulevaisuuden järjestämistä selvittävä työryhmä on suositellut, että kuntiin perustetaan veteraaniperinnetoimikunta tai vastaava toimielin.

Ruskon kunnanhallitus päätti perustaa 4.12.2023 oman perinnetoimikunnan, jonka tehtävänä on vaalia veteraaniperintöä sekä muita paikallisia veteraaniperinteitä. Perinnetoimikunta organisoi myös kunnan ja seurakunnan kanssa vuosittain järjestettävien teeman mukaisten juhlapäivien juhlallisuudet.

Perustettavan perinnetoimikunnan tehtäviin kuuluu mm. itsenäisyyspäivän 6.12, kansallisen veteraanipäivän 27.4, kaatuneiden muistopäivän (toukokuun 3. sunnuntai) ja talvisodan päättymispäivä 13.3. järjestelyihin osallistuminen ja muistomerkeillä tapahtuvien tilaisuuksien järjestelyihin osallistuminen (seppeleen laskut, kunniavartiot, airueet).

–Veteraaniyhdistysten vuosikymmenten arvokas työ on tullut päätökseen, mistä kiitoksena yhdistyksiä muistettiinkin viime itsenäisyyspäivänä Vuoden ruskolainen teko -palkinnolla. Perinnetoimikunta haluaa jatkaa veteraaniyhdistysten hengessä paikallisen veteraaniperinnön vaalimista, muistuttaa kunnanjohtaja Kari Lehtinen.

Perinnetoimikunnan nimeämisestä on käyty keskustelua yhdistysten ja muiden tahojen kanssa. Toimintaan osallistuvat seurakunnan, kotiseutuyhdistysten (Rusko-seura, Vahto-seura), reserviläisten, Lions-clubien, Partiolippukuntien, maataloustuottajien ja VPK:n edustusta siten, että sekä Ruskolta ja Vahdolta on edustaja soveltuvin osin mukana. Lisäksi voivat muutkin tahot nimetä toimintaan mukaan edustajansa niin halutessaan. Kunnalta toimikuntaan kuuluu kaksi henkilöä sekä kunnanjohtaja työryhmän sihteerinä.

16.2.2024 pidetyssä järjestäytymiskokouksessaan perinnetoimikunta valitsi puheenjohtajakseen Ruskon kunnan valtuuston puheenjohtaja Antti Mattilan ja varapuheenjohtajaksi valtuuston 1. varapuheenjohtaja Veikko Vahteran. Toimikunnan sihteerinä toimii kunnanjohtaja Kari Lehtinen.

Perinnetoiminnan toimintaa varten kunnan talousarvioon on varattu sama määräraha kuin mitä veteraanijärjestöjen avustuksiin on aiemmin varattu.

 

Lisätietoa: kunnanjohtaja Kari Lehtinen, kari.lehtinen@rusko.fi, 044 4333 521