Yhteystiedot

Maarit Ketola

Varhaiskasvatusjohtaja

Puhelin

0444 333 573

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

Jenni Merikallio-Tuominen

Palveluohjaaja

Puhelin

044 4333 570

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

Johanna Jalava

Ts. toimistosihteeri

Puhelin

044 4333 541

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

Varhaiskasvatus

Ruskon kunnan varhaiskasvatuspalvelut tarjoaa ruskolaisille lapsille ja heidän perheilleen lapsen oppimista, kasvua ja kehitystä tukevaa, sekä erityistarpeet huomioivaa laadukasta varhaiskasvatusta. Varhaiskasvatus järjestetään tarkoituksenmukaisissa tiloissa ja upeassa luonnonläheisessä ympäristössä ammatillisesti osaavan ja työhönsä sitoutuneen henkilöstön kanssa. Varhaiskasvatuksen keskeisinä toiminta-ajatuksina ovat toiminnallinen oppiminen, lähiluonnon hyödyntäminen ja liikunnan kautta tekeminen. Varhaiskasvatustoiminnassamme painottuvat vahvuuspedagogiikka ja positiivinen vuorovaikutus.

Lapsille, joiden hoidontarve alkaa 1.5.2024, tai sen jälkeen, haku tapahtuu uuden sähköisen järjestelmän kautta alla olevasta osoitteesta:

https://rusko.epalvelu.fi/forms/rusko/vaka-hakemus/

Hyväksy sähköisten viranomaisviestien vastaanottaminen alla olevasta linkistä. Saat mm. päätöksen varhaiskasvatuspaikasta tiedoksi heti, kun päätös on tehty.

Sähköisten ilmoitusten käyttöönotto

Lisätietoa sähköisen asioinnin palveluista sekä palveluohjauksesta löydät kunnan sivuilta:

Sähköinen asiointi ja palveluohjaus

 

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset 2024

Ruskon kunnan varhaiskasvatukseen ollaan pääsääntöisesti todella tyytyväisiä! Henkilökunta sai paljon positiivista palautetta ja kiitosta tekemästään työstä! Ilmapiiri ja vuorovaikutus päiväkodeissa sekä toiminnan sisältö arvioitiin kiitettäväksi keskiarvolla 4,4 / 5. Parhaan keskiarvon (4,6) käyttäjät antoivat väittämään ”Lapsi saa varhaiskasvatuksessa / esiopetuksessa kannustusta, onnistumisen kokemuksia ja myönteistä palautetta”. Saman keskiarvon sai väittämät ”Päiväkodin toiminta on lasta kiinnostavaa ja monipuolista” sekä ”Lapsille on järjestetty riittävästi liikuntaa ja ulkoilua päivittäin”.

Lue lisää…

Myös tutustumisen käytäntöihin ja varhaiskasvatuksen aloitukseen oltiin tyytyväisiä, ka 4,5 / 5. Varhaiskasvatuksen aloitus on erittäin tärkeä vaihe lapsen ja perheen elämässä ja sen onnistuminen auttaa lasta oppimisen polulla varmasti pitkään. Olemme kehittäneet ja yhdenmukaistaneet aloituskäytäntöjä, jotta niistä saadaan vielä paremmin lasta ja perhettä tukevia. Myös ryhmästä toiseen siirtyvien lasten osalta on aloitukseen liittyviä käytäntöjä kehitetty. Näistä tiedotetaan lisää myöhemmin.

 

Tuen toteutumista koskevat väittämät saivat keskiarvoksi 4,3 / 5. Kirjallisissa palautteissa esiin nousi huoltajien toive saada enemmän tietoa lapsen kehityksestä yleisesti sekä tuen toteutumisesta. Tähän kiinnitämme enemmän huomiota jatkossa. Palautetta lapsen kehityksestä tulisi antaa säännöllisesti, eikä vaan vasu- tai tuen keskustelujen aikaan.

 

Hakuprosessi koettiin helpoksi ja siihen oltiin tyytyväisiä, ka 4,2 / 5.

Kirjallisessa palautteessa nousi esiin kysymys siitä, miksi varhaiskasvatuspaikoista tulee päätös suhteellisen myöhään, vaikka paikkaa olisi haettu jo kauan ennen varhaiskasvatustarpeen alkua. Tämä johtuu siitä, että kunnalla on velvollisuus sijoittaa kaikki lapset varhaiskasvatukseen kahden viikon – neljän kuukauden sisällä hakemuksen vastaanottamisesta. Emme voi täyttää ryhmiä etukäteen, vaan noin kuukausi ennen aloitusta katsotaan mihin lapsi sijoitetaan. Tämä koskee lähinnä kesken kauden aloittavia. Kauden alussa aloittavat saavat tiedon paikasta hyvissä ajoin.

 

Tiedottaminen ja varhaiskasvatuksen verkkosivut saivat keskiarvoksi 4,0 / 5. Kirjallisissa palautteissa tiedottaminen nousi vahvasti kritiikin kohteeksi, johtuen pääsääntöisesti väistötiloihin siirtymisestä ja ohjausjärjestelmän vaihdosta. Tiedottamisen oikea-aikaisuus ja avoimuus nousi esille monessa palautteessa. Viestintä on vaikea laji, jota kehitämme jatkossa koko kunnan osalta. Palautetta oli annettu myös siitä, ettei aina tiedetä, keitä lapsen ryhmässä työskentelee ko päivänä. Syksystä -24 alkaen ryhmät alkavat tiedottaa aamuisin huoltajia henkilöstövaihdoksista ja ryhmässä työskentelevistä sijaisista Päikky-sovelluksen kautta. Päikky toimii jatkossa perheiden ja varhaiskasvatuksen pääsääntöisenä tiedonvälityskanavana, kun Wilma, Signal ym jäävät pois käytöstä. Verkkosivujen päivitys ja selkeyttäminen on ollut myös työnalla ja toivottavasti ne palvelevat paremmin perheitä jatkossa.

 

”Huoltajilla on mahdollisuus vaikuttaa toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin” väite sai koko kyselyn alhaisimman keskiarvon, ka 3,5 / 5. Mielellään ottaisimme huoltajat mukaan toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Ole siis rohkeasti yhteydessä oman ryhmän työntekijöihin, päiväkodin johtajaan tai varhaiskasvatusjohtajaan siitä miten haluaisit osallistua. Myös me mietimme tahoillamme, miten huoltajien osallisuutta voitaisiin parantaa.

 

Jokainen päiväkoti miettii vielä omalta osaltaan onnistumiset ja kehittämiskohteet tarkemmin ja tiedottaa niistä huoltajia myöhemmin.

 

 

Varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset 2024:

Asiakastyytyvaisyyskysely-2024.pdf [pdf]