Vanhustenviikko keräsi Ruskolla satoja senioreja yhteen liikkumaan ja keskustelemaan

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietettiin Ruskolla tänä vuonna muutaman isomman tapahtuman voimin. Vanhus- ja vammaisneuvoston ja Ruskon kunnan kanssa yhteistyössä laadittu ohjelma piti sisällään mummodiskon, kiertävän teatterin esityksiä sekä päättäjäkahvilan. Tilaisuudet keräsivät yhteen satoja senioreja liikkumaan, keskustelemaan ja pitämään hauskaa.

–Palaute koko viikosta on ollut erinomaista. Ikäihmiset ovat nauttineet erityylisistä tapahtumista ja toivoneet niille jatkoa, iloitsee vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Katri Alajärvi.

Vanhustenviikko polkaistiin tiistaina käyntiin Mummodiskolla. Mummodisko ry on kahden geronomin eli vanhustyön ammattilaisen kehittämä yhdistys ja konsepti, jossa seniorit pääsevät diskomusiikin tahdissa liikkumaan ja pitämään hauskaa. Omien sanojensa mukaan Mummodisko ”rikkoo ikääntymiseen liittyviä stereotypioita ja luo uutta vapaaehtoistoiminnan kulttuuria ylisukupolvisia raja-aitoja kaataen”. Kyse ei ole nimestä huolimatta mummojen diskosta, ja Ruskotalollekin oli onneksi uskaltautunut useampiakin miespuolisia tanssijoita.

Mummodiskoa vetää näyttelijä Tuija Piepponen, joka hurmasi ruskolaisetkin senioritanssijat välittömyydellään. Piepponen kertoi, että inhoaa itsekin ikäihmisenä vanhuksille suunnattuja perinteisiä palveluja ja tapahtumia, joissa jo lähtökohtaisesti oletetaan, että ikäihmiset eivät kaipaa muuta kuin lepoa ja lämpöä ja hyssyttelyä – ja korvaan huutamista.

Keskiviikkona Teatteri Rollo jalkautui Ruskolle sekä kaikille avoimeen esitykseen Ruskotalolla että erikseen molempien kunnanosien palvelutaloille Maunun tupaan ja Maunun kotiin, joissa asukkaat saivat omat teatterinäytöksensä.

Teatteri Rollo on kiertävä teatteri, jolla ei ole omaa kotinäyttämöä. Se on erikoistunut lyhyisiin, ”vuorovaikutteisiin esityksiin, joissa keskeisintä on liike, musiikki ja huumori”. Harmaat pantterit ja puuman metsästys -esityksessä kyse oli kahden ikääntyneen päähenkilön kumppaninhakuyrityksistä. Poikamiehinä eläneiden päähenkilöiden ”morsiamenhakureissu suuntautuu kulloiseenkin esityspaikkaan ja paikkakunnalle, jossa herrat vierailevat. Kaverukset kehuvat kilvan toisiaan, kehujen lomassa esitetään lauluja, kerrotaan tarinoita ja kysellään yleisön tunnelmia.”

Viikko päätettiin kaikille avoimeen päättäjäkahvilaan Ruskon seurakuntatalolla. Paikalla oli kunnan edustajina valtuuston puheenjohtaja Antti Mattila, kunnanjohtaja Kari Lehtinen ja hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen.

Ajatuksena tilaisuudessa oli kahvittelun lomassa käydä vuoropuhelua ikäihmisten ja kunnan kesken. Asioita nousi esiin sekä kahdenkeskisissä keskusteluissa että yleisöpuheenvuoroissa. Pohdintaa käytiin mm. liikennejärjestelyistä, pyöräteistä, valokuidusta, rakennusinvestoinneista, vanhasta kansakoulusta, uudesta kirjastosta, joukkoliikenteestä, vanhusten asumistarpeista, avantouinnista ja kirjasto- ja nuorisopalveluista. Kaikki asiat eivät tilaisuudessa ratkenneet, mutta rakentavassa hengessä asioita luvattiin viedä eteenpäin.

Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen pitää Vanhustenviikon tapahtumia onnistuneina seniorikuntalaisten palautteen perusteella.

–Esimerkiksi senioridisko ja päättäjäkahvila voisivat toimia hyvin myös säännöllisempinä tapahtumina, sillä ne edistävät mielekkäällä tavalla ikäihmisten hyvinvointia esimerkiksi osallisuuden ja liikkumisen näkökulmasta, Hulkkonen toteaa ja kiittää kaikkia tapahtumien järjestelyihin osallistuneita aktiivisia toimijoita.