HSM logo.

Ruskon harrastamisen malli saa jatkoa ensi lukuvuodeksi

Ruskolla jokaisella lapsella ja nuorella on ollut vuoden alusta mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen joustavasti koulupäivän yhteydessä. Käynnistettyjen yli 40 harrastuskerhon myötä kunnan järjestämän lasten ja nuorten ohjatun toiminnan määrä on moninkertaistunut.

Ensi vuonna harrastamisen malli jatkuu, sillä hyvinvointitoimiala sai hankkeelle noin 20 000 euron jatkorahoituksen ensi kevääksi.

Harrastamisen mallin periaatteena on, että kaikki tarjolla oleva harrastustoiminta on valittu lasten ja nuorten oman kuulemisen perusteella. Kartoituksen pohjaksi koululaisilta kysytään, mitä juuri he itse haluaisivat harrastaa. Harrastuskerhoja pyöriikin Ruskolla kymmeniä erilaisia parkourista, ruoka- ja eläinkerhoihin sekä koodauksesta kuvataidepajoihin. Useimpiin on löytynyt paikallinen yhdistystoimija vetäjäksi.

–Ruskolla on hankkeen myötä auennut monipuolinen harrastustarjonta lapsille ja nuorille luontevasti koulupäivän yhteydessä. Uusina asioina tullaan toteuttamaan ainakin sanataidepajoja ylikunnallisena yhteistyönä. Toiveina on lisäksi ollut musiikki- ja kädentaitokerhoja, kertoo hankkeen hausta ja kokonaiskoordinaatiosta vastannut kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm.

Toiminta on pyörinyt Ruskolla hyvinvointitoimialan ja kouluväen hyvällä yhteistyöllä. Oppilaille on käytössä selkeät sähköiset harrastustarjottimet, harrastukset on sovitettu lukujärjestyksiin ja ilmoittautuminen onnistuu helposti Wilman kautta.

Harrastamisen mallin toteutus mainittiinkin yhtenä perusteena, kun Ruskon kunta sai perheiden päivänä tunnustuksen lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyväksi tehdystä työstä Mannerheimin lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiriltä.

Nyt saadulla Lounais-Suomen aluehallintoviraston jatkorahoituksella toimintaa pystytään pyörittämään ensi kevään ajan. Sen jälkeen toiminnalle kaivataan pysyviä rakenteita. Hyvinvointilautakunta päätti viime kokouksessaan puoltaa toiminnan vakiinnuttamista ja seuraavana esitys menee opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan käsiteltäväksi.

–Harrastustoiminnan vakiinnuttaminen olisi tärkeä ja konkreettinen lasten ja nuorten hyvinvointia ja yhdenvertaisuutta edistävä toimenpide. Kyse ei ole valtavan suuresta rahallisesta panostuksesta, mutta yksittäiselle lapselle ja nuorelle voi olla todella merkityksellinen asia, että on oma harrastus, hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen muistuttaa.

 

Lisätietoja:

  • Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm, jari.hjelm(at)rusko.fi, 044 4333 671
  • Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen, mikko.hulkkonen(at)rusko.fi, 044 4333 523

 

Tutustu Ruskon harrastamisen malliin tarkemmin:

Ruskon mallin omilta Facebook-sivuilta voit seurata toimintaa tarkemmin: https://www.facebook.com/Ruskonmalli

Tietoa harrastetarjottimella kerhosisällöistä, ajoista ja paikoista ajantasaisesti: https://opentunti.fi/courses/show/1618/harrastetarjotin?fbclid=IwAR2AEEU_MOu1yc07d8vl_fbliD6RVZNPrx2v3MMT3EZx_Ms3BdqwIm9aXk4

Jos kerhoista, tiloista tai vaikka järjestelyistä on kysyttävää, koordinaattorit ja kerho-ohjaajat auttavat eteenpäin: kerhokoordinaattorit@rusko.fi

Haluatko kysyä hankkeesta, antaa palautetta tai kertoa ideasta? Ota yhteyttä oheisella lomakkeella: https://rusko.fi/vapaa-aika-ja-hyvinvointi/harrastamisen-suomen-malli/?fbclid=IwAR3-Itto4XpPTaCbNvYgh2nrlytN-Et4fbGdTOM2ZBk3Ifa86a1Ku-WalO4-

Lisätietoa Suomen malli -hankkeesta löytyy Opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta: https://minedu.fi/suomen-malli