Ruskon nuorisopalvelut mukaan verkkonuorisotalon toimintaan

Nuorisopalvelut ovat vahvistaneet digitaalista nuorisotyötään Ruskolla lähtemällä mukaan verkkonuorisotalo Netarin toimintaan.

Digitaalisen nuorisotyön tarkoituksena on parantaa perinteisen nuorisotyön palveluja ja toimintoja saavutettavammiksi, laadukkaammiksi ja merkityksellisemmiksi.

–Livenä tapahtuvaa nuorisotyötä digitaalinen työ ei korvaa, mutta nykyaika ja etenkin korona-rajoitukset ovat lisänneet selvästi tarvetta nuorisopalvelujen vahvempaan läsnäoloon myös verkkoympäristöissä, muistuttaa hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen.

Verkkonuorisotalo Netari.fi on Pelastakaa Lapset ry:n ylläpitämä sivusto, joka mahdollistaa nuorisotalotoiminnan toteuttamisen netissä. Netarissa nuoret voivat tavata toisiaan ja pelata sekä jutella porukassa tai kahden kesken luotettavan aikuisen kanssa. Sivusto myös kokoaa monia muita tarjolla olevia matalan kynnyksen palveluja helposti käytettäväksi yhteen. Mukana palvelussa on eri kuntien nuorisopalveluja eri puolilta maata, Ruskon lisäksi mm. Espoosta, Keravalta, Kuopiosta, Lappeenrannasta, Oulusta, Porista ja Vantaalta.

–Netarin kautta nuorisotyön ja nuorisotalotoiminnan tavoitettavuus laajenee. Netarissa mukana olevien ammattilaisten ja toimintaan koulutettujen vapaaehtoisten ringin myötä palvelujen aukioloajat ovat laajat, joten mahdollisuus osallistua toimintaan tai saada tukea paranevat, iloitsee nuorisopalveluvastaava Paula Mickelsson.

Uudenlainen palvelu auttaa myös etsivän nuorisotyön asiakkaita.

–Etsivän nuorisotyön näkökulmasta palvelu parantaa mahdollisuuksia tavoittaa myös niitä nuoria, jotka eivät syystä tai toisesta halua tai voi osallistua tavalliseen nuorisotalotoimintaan. Palvelusta löytyy monenlaisia matalan kynnyksen muotoja päästä avun äärelle, kertovat etsivät nuorisotyöntekijät Johannes Vainio ja Sanna Tahko.

Netari toimii mm. Minecraft-palvelimella, Discordissa, striimauspalvelu Twitchissä ja Momiossa. Näistä esimerkiksi Momio on 7–17 -vuotiaille suunnattu oma sosiaalinen media, jossa juttelun lisäksi voi mm. jakaa kuvia ja videoita sekä luoda ja tuunata omaa hahmoaan.

Netarissa on myös chat ja WhatsApp, joissa pääsee juttelemaan kahden kesken turvallisen, koulutetun aikuisen kanssa. Netari.fi sivulta löytyy sen omien palveluiden lisäksi myös muiden palvelutuottajien kaikki päivän avoimet ja luotettavat chatit, jotka ovat erikoistuneet esimerkiksi syömishäiriöihin, päihdeongelmiin, lähisuhdeväkivaltaan tai seksuaalisuuteen.

Ruskon nuorisotyöntekijät tekevät työvuoron muutaman kerran kuukaudessa Netarin palveluissa. Palvelut ovat toki käytettävissä nuorille aina auki ollessaan.

 

Lisätietoja: