Lapsia laiturilla.

Etsivää nuorisotyötä vahvistetaan Ruskolla

Etsivässä nuorisotyössä kohdataan 16–29-vuotiaita nuoria, jotka tarvitsevat apua arjessaan ja tukea tulevaisuuden näkymien etsimisessä. Etsivä nuorisotyö on vapaaehtoista ja luottamuksellista työtä, jota tehdään yhdessä nuoren kanssa.

Nuorta voidaan vaikkapa auttaa hänen tarvitsemien palveluiden piiriin, hakea yhdessä Kelan tukia, opiskelupaikkaa, töitä tai asuntoa. Nuoren puolesta asioita ei kuitenkaan ole tarkoitus tehdä vaan nimenomaan kannustaa pikkuhiljaa oma-aloitteisuuteen ja itsenäistymiseen. Toisaalta nuorisotyöntekijä voi toimia myös ”vain” matalan kynnyksen juttukaverina arjen asioissa.

–Tapaaminen ei meillä vaadi pitkiä jonotusaikoja, lähetteitä tai muuta turhaa byrokratiaa. Yhteyttä voi ottaa vaikkapa Whatsapp-viestillä ja kertoa että haluaisi tavata. Paikallakaan ei ole väliä, muistuttaa nuorisopalveluissa ja etsivässä nuorisotyössä Ruskolla jo pitkään töitä tehnyt Johannes Vainio.

Ruskolla etsivää nuorisotyötä on ollut tarjolla jo muutaman vuoden ajan. Asiakkaita etsivässä työssä oli viime vuonna kolmisenkymmentä. Lisäksi kouluista ohjautui yhteisiä nuoria tuen piiriin. Tarve on kasvanut koronan myötä. Alkuvuodesta etsivää työtä on vahvistettu entisestään, kun Johannes Vainion työparina aloitti osa-aikaisesti keväällä sosionomiksi valmistuva Sanna Tahko.

Toisen etsivän työntekijän voimin on päästy käynnistämään yli 18-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille suunnattua avointa ryhmätoimintaa ”etsivien kahvilassa”. Kahvila pyörii torstaisin Ruskotalon nuorisotilassa.

–Mukaan etsivään kahvilaan voi tulla, vaikka ei varsinaisesti apua kaipaisikaan, tuokio kahvikupin ääressä voi toimia mukavana hengähdystaukona vaikkapa koeviikolla tai etäopiskeluissa. Myös nuoret äidit ja isät lapsineen ovat tervetulleita paikalle. Yläikärajahan meillä pyörii 29-vuotiaissa, kertoo viime vuoden syksyllä Ruskolla työnsä aloittanut Sanna Tahko.

Korona on nuorisotyöntekijöiden kokemuksen mukaan lisännyt nuorten aikuisten yksinäisyyttä, kun sosiaaliset kanssakäymiset ovat vähentyneet. Etsivien kahvilassa tullaan käsittelemään kevään mittaan myös erikseen erilaisia teemoja ja suunnitteilla on käynnistää yhteistä matalan kynnyksen liikuntaa. Ideat toiminnan kehittämiseen ovat tervetulleita.

 

Lisätietoja: etsivät nuorisotyöntekijät Johannes Vainio (044 4333 677) ja Sanna Tahko (044 4333 678), etunimi.sukunimi@rusko.fi.