Nannyn voi taas lainata helposti kotiin Ruskolla – yhteistyö MLL:n kanssa käynnistynyt

Nannyn lainattavaa kasvatusapua on jälleen saatavilla Ruskolla. Palvelu on kesän tauon jälkeen avautunut taas lapsiperheiden käyttöön. Nannyn eli kokeneen kasvatusalan ammattilaisen voi pyytää avuksi kuka tahansa ruskolainen lapsiperhe, jossa on alakouluikäisiä tai sitä nuorempia lapsia.

Nannyn ”lainaaminen” tapahtuu tuttuun tapaan joko soittamalla (044 433 3511) tai täyttämällä kunnan kotisivuilta helposti löytyvä yhteydenottolomake. Lomakkeeseen pääsee leijailevan Nanny-logon kautta. Myös sähköpostilla voi olla yhteydessä nanny@rusko.fi. Palvelu ei ole viranomaispalvelua eikä siitä synny asiakkuutta.

Nanny-palvelu on tullut tutuksi ruskolaisille perheille jo viime vuonna. Palvelua on käyttänyt tähän mennessä yli 70 lapsiperhettä. Perheet ovat saaneet apua mm. lapsen uhman kohtaamiseen, sisarusten väliseen riitelyyn sekä monen lapsen kanssa toimimiseen. Palautteissa käynnit on koettu erittäin hyödyllisiksi ja kaikki perheet suosittelisivat nannya ystävälleen.

Nyt Ruskon nannyinä toimivat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin Perhepalvelut Oy:n piirin kokeneet työntekijät, Marika Männistö ja Jenni Vuorio. Palveluun itsessään ei kuitenkaan ole tullut muutoksia.

Jenni Vuorio on toiminut pitkään perhevalmentajana auttaen vanhempia tukemaan lasten myönteistä käyttäytymistä sekä antaen työkaluja haastavien tilanteiden helpottamiseksi. Jenni tuntee hyvin lapsiperheiden palvelujärjestelmän ja hänellä on pitkä kokemus palveluohjauksesta. Hän on muun muassa ollut alusta asti kehittämässä lasten käytösongelmiin kehitettyä Voimaperheet-toimintamallia ja opastanut vuosia perheitä kasvatusasioissa. Jenni on koulutukseltaan terveyden- ja sairaanhoitaja (AMK) ja filosofian maisteri.

Marika Männistö taas on toiminut pitkään varhaiskasvatuksessa myös erityisryhmissä tukien lasten kasvua ja kehitystä. Hän on syventynyt mm. lapsen tunnetaitojen ja sosiaalisten taitojen tukemiseen sekä identiteetin kehitykseen. Koulutukseltaan Marika on sosionomi (AMK) ja fysioterapeutti (AMK).

–Meillä molemmilla on perheitä kunnioittava ratkaisukeskeinen työote, ja koemme olevamme helposti lähestyttäviä ja nimenomaan myönteisen vuorovaikutuksen puolestapuhujia, uudet nannyt kertovat.

Ruskon kunta hankkii nanny-palvelun hyvinvointilautakunnan päätöksellä siis MLL V-S piirin Perhepalvelut Oy:ltä loppuvuoden 2022 ajan. Yhteistyö Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa on lähtenyt jouhevasti käyntiin.

–Nanny-palveluhan pyöri tämän vuoden alkuun saakka hankkeena. Keväällä palvelua jatkettiin omin voimin yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa ja nyt eri vaiheiden jälkeen, mm. rekrytointihaasteiden vuoksi, aloitimme uuden yhteistyön MLL:n kanssa. Uskon, että tästä yhteistyöstä on paljon lisäarvoa molemmille, kertoo hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen.

–Olemme innoissamme yhteistyötä Ruskon kunnan kanssa. Nanny-palvelu on juuri sellaista vaikuttavaa ennaltaehkäisevää työtä, jollaista toivoisimme muidenkin kuntien kanssa voivamme tehdä, Varsinais-Suomen MLL:n toiminnanjohtaja ja toimitusjohtaja Janina Andersson iloitsee.

Perheiden lisäksi uudet nannyt ovat jo jalkautuneet ruskolaisiin päiväkoteihin. Suunnitelmissa on myös erityinen vanhempainilta kasvatusasioissa.

–Nannya on ehditty päiväkodeissakin jo kaivata ja on hienoa, että tärkeä palvelu taas pyörähti käyntiin ja saimme mukaan näin osaavat ja helposti lähestyttävät työntekijät. Uskon, että kun apua perheille on helposti saatavilla, vältytään isommilta palvelutarpeilta, muistuttaa Ruskon vs. varhaiskasvatusjohtaja Maarit Ketola.

Nannyt Jenni ja Marika muistuttavat, että heihin yhteyttä ottaessa perheiden kysymysten tai pulmien ei tarvitse olla suuria vaan hyvin arkisiinkin asioihin voi kysyä neuvoa tai pyytää tukea.

–Itse asiassa, mitä matalammalla kynnyksellä uskallettaisiin kysyä apua ja neuvoa, sitä helpommin asiat yleensä ratkeavat, nannyt painottavat.

 

Lisätietoa: Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen, mikko.hulkkonen@rusko.fi, 044 4333 523