Ruskon nuorisopalveluissa vuosi 2025 on alkanut vahvasti. Kunnassa työskentelee neljä kokopäiväistä ja kokenutta nuorisotyöntekijää, mikä tuo kaivattua jatkuvuutta ja varmuutta nuorten parissa tehtävään työhön. Nuorten määrän ennustetaan olevan kunnassa kasvussa, mikä korostaa työn merkitystä entisestään. Vakiintunut tiimi ja tutut turvalliset aikuiset ovat vaikuttavan nuorisotyön kulmakiviä. Avoimen vapaa-ajan nuorisotyön ohella, työtä tehdään yhä enemmän myös osana koulujen arkea.
Nuokkareilla voi myös vain olla – ja se riittää
Avoin nuorisotalotoiminta on Ruskon molemmissa kunnanosissa erittäin suosittua. Ruskotalolla ja Piipulan nuorisotalolla järjestetään toimintaa eri-ikäisille nuorille viikon jokaisena päivänä. Ohjelmaan kuuluu teemapäiviä, höntsäliikuntaa, kuntosalikerhoa, retkiä ja leirejä – mutta osallistua voi myös rennosti omalla tavallaan.
– Nuorisotalolla voi tehdä läksyjä, leipoa, askarrella, syödä koulujen ylijäämäruokaa tai vain olla – viettää aikaa turvallisesti ja omalla tavallaan. Kaikilla nuorilla ei ole tavoitteellisia harrastuksia eikä tarvitsekaan, mutta jokaisella pitäisi olla paikka, jonne on tervetullut, sanoo nuoriso-ohjaaja Heli Mäkeläinen.
Myös loma-aikojen toimintaan panostetaan. Nuorille tarjotaan retkiä, kursseja, kesäkerhoja ja päiväleirejä kohtuullisin kustannuksin.
– Meillä on nuorisopalveluissa monia pitkäaikaisia asiakkaita, joiden kasvua ja matkaa saamme seurata vuosien ajan. Mieltä lämmittää erityisesti silloin, kun joku jo maailmalle lähtenyt nuori palaa vielä käymään ja kiittää saamastaan tuesta. Se muistuttaa siitä, että tällä työllä on oikeasti merkitystä, sanoo nuorisopalveluvastaava Paula Mickelsson.
Koulunuorisotyö läsnä arjessa
Koulunuorisotyö on vakiintunut osaksi Maunun yläkoulun arkea. Nuorisotyöntekijä työskentelee koululla useana päivänä viikossa ja osallistuu myös nuorisotalotoimintaan iltaisin. Työtä tehdään muun muassa päihdekasvatuksen, ryhmäytymisten, pienryhmätoiminnan ja välituntien parissa. Uutena toimintana on käynnistynyt välituntiliikunta.
– Koulunuorisotyössä ei ole kyse mistään rakettitieteestä. Usein riittää, että on läsnä, kuuntelee ja uskaltaa puuttua, kun näkee jotakin huolestuttavaa. Nuoret tarvitsevat aikuisia, jotka ovat aidosti läsnä arjessa. Yhteistyö opettajien kanssa tuo tekemiseen lisää näkökulmia ja vaikuttavuutta, sanoo koulunuorisotyöntekijä Jouko Kiesiläinen.
Yhteistyö Ankkuri-poliisin kanssa on tiivistynyt koulunuorisotyön myötä, mikä on auttanut puuttumaan esimerkiksi nuorten päihteiden käyttöön ja sähkötupakkakauppaan. Samalla on päästy nopeammin kiinni myös kiusaamistilanteisiin, joissa koulunuorisotyön on todettu tutkimusten valossa olevan vaikuttava työmuoto.
Etsivä työ tunnistaa piiloon jäävät tarpeet
Etsivä nuorisotyö tukee 15–28-vuotiaita nuoria aikuisia elämänvaiheissa, joissa suunnataan kohti itsenäisyyttä, opintoja tai työelämää. Toiminta perustuu luottamukseen ja paikallistuntemukseen.
– Maaseutumaisessa kunnassa nuorilla aikuisilla ei aina ole samalla tavalla asiantuntijoita tai palveluita lähellä kuin suuremmissa kaupungeissa. Siksi on tärkeää, että joku tuntee paikallisen kentän ja nuoret riittävän hyvin ja pitkältä ajalta. Ilman etsivää nuorisotyötä monet palvelutarpeet voisivat helposti jäädä piiloon ja mutkistua entisestään, sanoo etsivä nuorisotyöntekijä Johannes Vainio.
Tulevaisuuden toiveena jatkuvuus
Väestöennusteiden mukaan Rusko on Kaarinan ohella ainoa kunta Varsinais-Suomessa, jossa alle 15-vuotiaiden määrän ennustetaan kasvavan vuoteen 2035 mennessä (3,21 %, Tilastokeskus). Koko maassa vastaavia kuntia on vain noin kymmenen. Tämä tekee nuorisopalveluiden pitkäjänteisestä kehittämisestä Ruskolla erityisen ajankohtaista.
– On tärkeää, että nuorisopalveluiden toimintaan syntyy jatkuvuutta ja että tutut aikuiset voivat olla nuorten tukena pitkäjänteisesti. Tavoitteena on, että voimme myös jatkossa vahvistaa läsnäoloa siellä, missä nuoret arjessaan ovat – niin kouluissa kuin vapaa-ajalla. Koulunuorisotyön jatkuvuus ja vakiinnuttaminen on tässä kokonaisuudessa keskeinen osa, jonka merkitys näkyy paitsi nuorten hyvinvoinnin tukemisessa, myös tärkeänä sillanrakentajana nuorisotyön ja koulun välillä – yhteisen tekemisen kautta syntyy uutta vaikuttavuutta, toteaa hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen.
Lue toiminnasta tarkemmin: Nuorisopalvelujen katsaus vuoteen 2025
Lisätietoja nuorisopalveluista löydät Ruskon kunnan verkkosivuilta: Nuorisopalvelut – Ruskon kunta
Ruskon nuorisopalvelut – työntekijät ja yhteystiedot:
Paula Mickelsson
Nuorisopalveluvastaava
📞 044 4333 676
Johannes Vainio
Etsivä nuorisotyöntekijä
📞 044 4333 677
Jouko Kiesiläinen
Koulunuorisotyöntekijä
📞 044 4333 678
Heli Mäkeläinen
Nuoriso-ohjaaja
📞 044 4333 679
Mikko Hulkkonen
Hyvinvointijohtaja
📞 044 4333 523
✉️Sähköpostit: etunimi.sukunimi@rusko.fi