Liikenneympyrä.

Rusko kuntavertailun kärkisijoilla

Ruskon kunta sijoittui kuudennelle sijalle Suomen Kuvalehden (11/2021) kuntatestissä. Mukana Tähtikunnat 2021 -vertailussa olivat kaikki Manner-Suomen 293 kuntaa. Kuntien tilaa tarkasteltiin mm. kuntien elinvoiman, väestönkehityksen ja kuntatalouden näkökulmasta yhteensä 19 eri muuttujan avulla.

Mukavaa luettavaa jälleen kerran, varsinkin kun vertailun mittarit ovat varsin kattavat. Toki pitää muistaa, että koko maata ajatellen kunnat ovat varsin erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Lounais-Suomen kunnat ovat ylipäätään menestyneet mukavasti, Ruskon kunnanjohtaja Kari Lehtinen toteaa tyytyväisenä.

Kuntavertailun aineiston laativat johtava asiantuntija, valtiotieteiden tohtori Timo Aro aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:stä ja kuntatalouden asiantuntija, hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä FCG-Perlaconista. Molemmilla on vankka osaaminen ja kokemus suomalaisesta kuntakentästä. Kuntavertailun tarkoituksena ei ole ollut kuntien hypettäminen tai nolaaminen, vaan avata kuvaa erilaisten kuntien toimintaympäristöstä ja -edellytyksistä.

Ruskokin kuuluu kuntien luokittelussa joukossa ns. kehyskuntiin, jotka sijaitsevat isomman kaupungin kupeessa. Sijainti tuo omanlaisen hyödyn kunnalle, mutta ei selitä kaikkea. Kaikkien 55 kehyskuntien joukossa Rusko sijoittui vertailussa kolmanneksi, heti Kauniaisen ja Sipoon jälkeen.

Vuoden 2017 vastaavassa vertailussa Rusko sijoittui seitsemänneksi, joten kehityksen suunta on ollut pikkuhiljaa parempaan päin.

Suomen Kuvalehden juttu: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/tahtikunnat-2021-kauniainen-on-ykkonen-ita-suomi-sinnittelee-skn-listaus-paljastaa-valtavan-eron-maan-eri-osien-valilla/