Iloisia lapsia rivissä.

Ruskon malli tarjoaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuttoman harrastuksen koulupäivien yhteyteen

Samaan aikaan, kun lasten harrastamisen hinnat kohoavat ja yhä totisemmaksi muuttuva harrastaminen vaatii perheeltä lähes jokapäiväistä kuljettelua, Ruskolla jokaisella lapsella ja nuorella on ollut vuoden alusta mahdollisuus maksuttomaan harrastukseen joustavasti koulupäivän yhteydessä. Käynnistettyjä harrastuskerhoja on jo yli 40 – nyt toki koronarajoitusten myötä hieman supistetusti.

Ruskon kunnan hyvinvointitoimiala ja perusopetus hakivat ja saivat viime vuoden lopussa avustusta harrastamisen Suomen mallin toteutukseen. Hankkeessa on mukana 112 kuntaa ja sen tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus mieluisaan ja maksuttomaan harrastukseen.

Hankkeen periaatteiden mukaisesti myös Ruskolla kaikki tarjolla oleva harrastustoiminta on valittu lasten ja nuorten oman kuulemisen perusteella. Kartoituksen pohjaksi tehtiin laaja kysely koululaisille siitä, mitä juuri itse he haluaisivat harrastaa.

Alueen yhdistyksiltä tiedusteltiin kiinnostusta lähteä harrastustoiminnan ohjaajiksi. Useimpiin harrastekerhoihin onkin löytynyt paikallinen yhdistystoimija vetäjäksi. Kerho-ohjaus perustuu asiantuntemukseen, harkittuihin ammattisisältöihin ja ammattiohjaajiin. Yhdistysten, kuten 4H ja MLL, lisäksi koulutuksenjärjestäjänä on myös Turun Ammattikorkeakoulu tuottamassa pelikoodauskerhoja.

Toiminta pyöräytettiin Ruskolla ennätyksellisen nopeasti käyntiin hyvinvointitoimialan ja kouluväen yhteistyöllä. Oppilaille on käytössä selkeät sähköiset harrastustarjottimet, harrastukset on sovitettu lukujärjestyksiin ja ilmoittautuminen onnistuu helposti Wilman kautta. Puuhahenkilöinä toimivat kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm, liikuntapalveluvastaava ja liikunnanopettaja Erkki Korpela ja tietotekniikan opettaja Janne Korsimo sekä useat koulukohtaisilla kerhokoordinaattorit ja rehtorit.

– Konkreettinen ja tärkeä hanke oli mielekästä pistää pystyyn rivakasti. Nyt suunnitellaan jo jatkohanketta, sanoo hankkeen koordinoinnista päävastuun kantanut Jari Hjelm.

Harrastuskerhoja pyörii Ruskolla kymmeniä erilaisia. Esimerkiksi seuraavanlaisia:

  • Safkasankarit
  • Parkour
  • Eläinkerho
  • Kuvataide
  • Elokuva/animaatio
  • Koodaus
  • Koodaus
  • Kuntosali
  • Monitaito

Harrastamismahdollisuuksilla tähdätään Ruskon ja Suomen mallissa lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisäämiseen ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

–On jo pitkään tiedetty, mm. Islannin mallin perusteella, että harrastusmahdollisuudet ovat yksi keskeinen suojaava tekijä lasten ja nuorten syrjäytymistä vastaan. Hienoa, että nyt tieto muuttuu arkiseksi toiminnaksi Ruskolla ja kymmenissä kunnissa, muistuttaa hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen.

Lisätietoja: