Kuvassa vasemmalta oikealle Vivian Tulisalmi, Ronja Laakso, Justus Nurmela, Oskari Rantala, Jere Eivola, Venni Mansikkaviita ja Risto Niemelä

Ruskon nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ronja Laakso: ”Nuoret osaavat tehdä järkeviä päätöksiä, kunhan heille annetaan oikeat työkalut”

Ruskon tämän kauden nuorisovaltuusto valittiin viime vuodenvaihteessa. Nuorisovaltuuston tärkein ja kuntalakiin perustuva tehtävä on toimia nuorten vaikuttamiskanavana ja edunvalvojana kunnassa, ja sillä on säännöllinen läsnäolo- ja puheoikeus hyvinvointilautakunnassa.

Puheenjohtajana uudessa valtuustossa toimii 18-vuotias lukiolainen Ronja Laakso. Hän kertoo hakeneensa nuorisovaltuustoon, koska se vaikutti hyvältä tavalta päästä vaikuttamaan kunnan asioihin. Uusi puheenjohtaja haluaisi pitää esillä nuorille tärkeitä asioita mutta myös lisätä ja laajentaa nuorten osallistumismahdollisuuksia kunnan päätöksenteossa.

Tällä hetkellä monet nuoret kunnassamme eivät tiedä monista tavoista, joilla he pääsisivät asioihin vaikuttamaan. Nuorisovaltuustolla on monia parannusideoita tälle kaudelle ja suurin tavoite on varmaankin nuorten äänen esiintuominen kaikessa kunnan päätöksenteossa. Kannustaisin myös ruskolaisia nuoria etsimään itsensä näköisiä kanavia vaikuttaa ja lähtemään rohkeasti mukaan, Ronja Laakso kertoo.

Nuorisovaltuusto on aloittanut toimintansa alkuvuonna perehtymällä tehtäviinsä ja kunnan asioihin sekä pitämällä ensimmäiset kokouksensa. Puheenjohtaja on osallistunut säännöllisesti myös hyvinvointilautakunnan kokouksiin.

Olemme todella tyytyväisiä, että saimme Ruskolle aktiivisen uuden nuorisovaltuuston. Tärkeintä olisi jatkossa varmistaa, että osallistuminen asioihin mahdollistuisi aidosti eikä jäisi vain muodolliseen rooliin. Nuorisovaltuuston resursseja onkin tälle vuodelle lisätty aiemmasta ja odotamme nuorilta rohkeita avauksia kunnan suuntaan, hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen kannustaa.

Korona-aika on tuonut monia haasteita etäkoulun ja harrastusrajoitusten myötä ja tämä on näkynyt myös nuorisovaltuuston toiminnassa – yhteistyö esimerkiksi koulun kanssa ei hoidu yhtä luontevasti kuin se muuten toimisi. Nuorisovaltuustolla on kuitenkin tarkoitus järjestää nuorille tapahtumia loppuvuodesta, mikäli koronatilanne sen sallii.

Mutta mitä tuore nuorisovaltuuston puheenjohtaja haluaisi sanoa ruskolaisille aikuisille ja päätöksentekijöille?

Muistakaa, että vaikka nuoret eivät välttämättä ole täysikäisiä eikä heillä ole niin paljon elämänkokemusta, he osaavat silti tehdä järkeviä päätöksiä, kunhan heille vaan annetaan oikeat työkalut.

Kuvassa vasemmalta oikealle Vivian Tulisalmi, Ronja Laakso, Justus Nurmela, Oskari Rantala, Jere Eivola, Venni Mansikkaviita ja Risto Niemelä

Lisätietoja:

Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen, mikko.hulkkonen@rusko.fi, puh. 044 4333 523

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ronja Laakso, nuorisovaltuusto@rusko.fi