Varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Mattila: Asiat ovat mukavasti Ruskon varhaiskasvatuksessa!

Kevät on taittumassa kesäksi, mutta varhaiskasvatuksessa arki silti jatkuu aktiivisena vaikkakin esiopetuksen lukuvuosi päättyy perjantaina 28.5. Osa eskarilaisista aloittaa kesälomansa ja osa jatkaa varhaiskasvatustoiminnassa mukana vielä jonkin aikaa. Kesäajan järjestelyt on varhaiskasvatuksessa suunniteltu jo hyvissä ajoin.

Päiväkotimme ovat avoinna ennalta tehtyjen hoitoaikavarausten mukaisesti. Satumetsän päiväkoti toimii heinäkuussa päivystysyksikkönä, jonne muiden päiväkotien ryhmät siirtyvät – osa jo kesäkuun lopulla. Vaikka kaikki toimivat samassa kiinteistössä, koronan edellyttämät turvallisuusasiat on huomioitu, varhaiskasvatusjohtaja Kaisa Mattila kertoo.

Koronapandemia on sävyttänyt myös varhaiskasvatuksen arkea jo pitkään. Ilahduttavasti tilanne näyttäisi vähitellen rauhoittuvan.

Olemme Ruskon varhaiskasvatuksessa onneksi säästyneet laajemmilta tartuntaryppäiltä eikä päiväkoteja ole tarvinnut sulkea, Kaisa Mattila iloitsee.

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan edelleen jo tutuksi tulleita käytänteitä. Henkilöstö käyttää työssään kokoaikaisesti kasvosuojaimia, lapsiryhmien toimintoja porrastetaan ja toimintaa järjestetään mahdollisimman paljon ulkona. Huoltajien ja muiden ulkopuolisten tahojen vierailuja yksiköissä rajoitetaan toistaiseksi.

Tuntuu siltä, että koronaan liittyvät erityisyydet ovat Ruskolla kasvatus-, hoito- ja opetustyötä tekeville jo kovin tavallisia ja normaaleja mm. suojainten käytön, turvavälien ja tehostettujen käsienpesujen suhteen, varhaiskasvatusjohtaja kertoo.

Mattila aloitti tehtävässään elokuussa 2020, vajaa vuosi sitten. Kulunutta toimikautta hän katselee tyytyväisenä taaksepäin, sillä perusasiat ja olosuhteet Ruskon varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ovat hyvin.

Aloittaessani edessä oli paljon uutta, joka nyt tuntuu jo omalta, tutulta ja turvalliselta. Varhaiskasvatuksen henkilöstö on ammattitaitoista, innostunutta ja sitoutunutta. Päiväkodeissa arki sujuu mallikkaasti.

Ruskon varhaiskasvatus on saanut myös valtakunnallista tunnustusta panostuksistaan lasten liikkumiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen, kun alkuvuodesta Karhukallion päiväkoti valittiin vuoden Liikkuva varhaiskasvatus -yksiköksi. Luontopedagogiikka ja ympäristökasvatuksen asiat ovatkin saaneet vahvan aseman toiminnassa.

Toisena kehittämisteemana on digioppimisen, lasten lukutaidon ja kielellisen kehityksen tukeminen. Valtionavustusta on saatu esiopetuksen oppimisen tuen ja inkluusion kehittämiseen yhteistyössä Maskun, Laitilan ja Naantalin kanssa.

Elokuussa aloitamme yhteistyön Kaarinan kaupungin kanssa varhaiskasvatuksen innovatiivisten oppimisympäristöjen kehittämisen kaksivuotisessa hankkeessa. Silloin käynnistyy myös varhaiskasvatuksen oma digiagentti-toiminta valtionavustuksella.

Kunnan varhaiskasvatus on tiivistänyt yhteistyötä Ruskolla toimivien yksityisten perhepäivähoitajien sekä yksityisen päiväkodin kanssa esimerkiksi yhteisten henkilöstökoulutusten muodossa. Viime syksynä pääkirjastolla järjestettiin myös Minun Rusko -taidenäyttely, johon osallistuivat kaikki kunnallisen ja yksityisen varhaiskasvatuksen lapset. Tätä taidenäyttelytoimintaa on tarkoitus jatkaa myös tulevina vuosina.

Varhaiskasvatuksen toimintaa arvioitiin nyt keväällä järjestetyssä asiakastyytyväisyyskyselyssä. Sen mukaan sekä huoltajat ja henkilöstö että yhteistyökumppanit ovat tyytyväisiä varhaiskasvatuksen laatuun ja toimintaan. Tuleviksi kehittämiskohteiksi palautteiden pohjalta nousivat viestinnän ja tiedottamisen vahvistaminen.

Ajatus onkin lisätä viestintää ja julkaista esimerkiksi tällaisia ajankohtaiskatsauksia toiminnasta. Mutta kaiken kaikkiaan voi sanoa, että asiat ovat mukavasti Ruskon varhaiskasvatuksessa, Kaisa Mattila iloitsee ja toivottaa kesän iloa, lämpöä ja valoa jokaiselle.