Talonrakennustöitä iltahämärässä.

Rusko nousi kuntien asuntoluottoluokituksessa parhaaseen A-ryhmään

Tuoreessa asuntoluottoluokituksessa on selvitetty, mitkä kunnat ovat Suomen parhaimmistoa ja millä menee huonommin. Rusko nousi 22 kunnan parhaaseen A-ryhmään.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen luottolaitoksen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen nyt kolmannen kerran tekemässä luokituksessa tarkastellaan kaikkia Manner-Suomen asuntomarkkina-alueita. Mittareina on käytetty asuntorahoituksen yleisiä mittareita ja alueita vertaillaan riskitasojen kautta.

Luokituksessa käytetään luottoluokitusmaailmasta tuttua kymmenportaista asteikkoa, joka ulottuu parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan.

Tämän vuoden asuntoluottoluokituksessa A-luokkaan tai parempaan yltää yhteensä 22 kuntaa. Vuosi sitten A:n tavoitti 16 kuntaa. Isoista kaupungeista esimerkiksi Tampere kiri AA-luokitukseen Helsingin seuraksi. A-luokituksen saavat uusina kuntina Ruskon lisäksi nyt Hyvinkää, Kauniainen, Kuopio, Nokia, Nurmijärvi, Raisio ja Tuusula.

–Ruskon sijoitus tässä asuntoluottoluokituksessa kuvastaa kunnan elinvoiman kehitystä, joka on suhteellisen vahvalla pohjalla. Tulevaisuudessa asuntomarkkinoihin kohdistuu kuitenkin erilaisia riskejä, joten ei tähän täysin tuudittautua voi, kommentoi tuloksia Ruskon talous- ja hallintojohtaja Sari Laine.

Luokituksen uudessa päivityksessä edellisvuodesta 54 asuntomarkkina-aluetta nousi pykälällä ylempään luokkaan, kun 35 kunnan luokitus notkahti alaspäin. Samana luokitus säilyi 204 kunnassa. Yksikään asuntomarkkina-alue ei edelleenkään yllä ylimpään AAA-luokkaan, mutta ei jää myöskään kahteen alimmista mahdollisista C- tai D-luokista.

Nousua selittää HYPO:n mukaan asuntokaupan yleisesti vahva veto kahden viime vuoden aikana. Asuntomarkkinoiden aallonharja uhkaa kuitenkin taittua tulevaisuudessa, kun koronakriisin tuoma poikkeustuki on poissa ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutus on vahvempi, toteaa myös HYPO tiedotteessaan.

 

Lähde: HYPO:n asuntoluottoluokitus. Alueellisten asuntomarkkinoiden riskit ja näkymät, syksy 2022. https://www.hypo.fi/wp-content/uploads/2022/10/Hypon-Asuntoluottoluokitus_lokakuu-2022.pdf

Lue lisää:

https://yle.fi/uutiset/74-20001953

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/onko-sinun-kotikaupunkisi-parasta-a-luokkaa-ja-mika-kaupunginosa-on-maan-ykkonen-hypo-listasi-suomen-parhaat-ja-kurjimmat-kulmakunnat/8552810#gs.fosbtz