Lapset leikkimässä urheiluradalla.

Ruskon harrastamisen malli sai jatkorahoitusta

Ruskon harrastamisen malli on jo vakiintunut osaksi perusopetuksen ja hyvinvointipalvelujen toimintaa. Toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa, kun Rusko sai lukuvuodelle 2023-2024 valtionavustusta 22 000 euroa.

Ruskon kunta on ollut alusta eli vuodesta 2021 asti mukana opetus- ja kulttuuriministeriön Harrastamisen Suomen malli -hankkeessa, ja nyt on käynnistymässä jo neljäs kausi. Tavoitteena toiminnalla on tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

– Harrastuksen varmistaminen jokaiselle ruskolaiselle lapselle ja nuorelle on osa valtuuston hyväksymän hyvinvointiohjelman tavoitteita. Nyt myös nuorisolakiin lisättiin vuoden 2023 alusta uudet säännökset Harrastamisen Suomen mallin mukaisesta nuorten harrastustoiminnasta sekä tähän toimintaan myönnettävästä valtionavustuksesta, hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen muistuttaa.

Harrastusryhmiä pyörii joka koululla. Niiden sisältö valitaan lasten ja nuorten omien toiveiden pohjalta. Oppilaille on käytössä selkeät sähköiset harrastustarjottimet, harrastukset on sovitettu lukujärjestyksiin ja ilmoittautuminen onnistuu helposti Wilman kautta.

Nyt käynnissä on ollut mm. seuraavia harrastuskerhoja:

 • Parkour
 • Pihapelit
 • Musiikkikerho
 • Kuviskerho
 • Elokuva- ja animaatiokerho
 • Safkasankarit
 • Pallopelikerho
 • Peliohjelmointi ja koodaus
 • Kädentaidot
 • Moottoripaja

Uutena harrastuskerhona yläkoululla on kevään aikana käynnistynyt pilotinomaisesti moottoripajatoiminta, jolle toivotaan jatkoa. Alustavasti suunnitelmissa on myös laajentaa toimintaa ja hakea pajalle nykyistä toimivampia tiloja.

Ruskon harrastamisen mallin toiminnan koordinointi toteutetaan Ruskolla hyvinvointipalveluiden ja peruskoulun opettajan yhteistyönä. Jokaisella koululla on oma vastuuopettaja, joka koordinoi harrastusryhmiä. Koko hankkeen koordinoinnista vastaa kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm. Toteuttajina harrastustoiminnassa ovat useimmiten paikalliset yhdistykset.

 

Tutustu ja seuraa Ruskon harrastamisen mallin toimintaan sen Facebook-sivujen kautta.

Lue lisää Harrastamisen Suomen mallista.

Ruskon harrastuskerhojen käytännön toiminnasta kysyttävää: kerhokoordinaattorit@rusko.fi

Lisätietoja:

 • Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Jari Hjelm, jari.hjelm(at)rusko.fi, 044 4333 671
 • Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen, mikko.hulkkonen(at)rusko.fi, 044 4333 523