Voimaa vanhuuteen -ohjelman mainoskuva, jossa grafiikkakuva ikäihmisestä nostamassa kahvakuulaa. Kuvassa lukee "Kaikki voittaa huntteja, kun seniori nostaa puntteja."

Ruskon kunta mukaan Voimaa vanhuuteen -ohjelmaan

Ruskon kunta panostaa tulevina vuosina iäkkäiden toimintakykyisiin vuosiin. Kotona vielä itsenäisesti pärjääville, mutta toimintakyvyltään jossain määrin heikentyneille iäkkäille on tarkoitus tarjota maksutonta liikuntaneuvontaa ja voima- ja tasapainoryhmiä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja sen 25 kuntaa Rusko mukaan lukien alkavat rakentaa alueellista Voimaa vanhuuteen -toimintamallia, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen, kuntien ja paikallisten järjestöjen kesken. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat avainasemassa kohderyhmän tavoittamisessa, liikunnan puheeksi ottamisessa sekä ohjaamisessa liikuntaneuvontaan tai toimintakyvyn mukaiseen voima- ja tasapainoryhmään (Voitas-ryhmät).

Ruskollakin ikäihmisten määrä kasvaa lähitulevaisuudessa voimakkaasti.

–Väestörakenteen muutokseen tulee reagoida ennakoivasti ja arkea helpottavilla maalaisjärkisillä toimilla myös kunnissa. Varsinais-Suomessa yli 75-vuotiaiden osuus väestöstä on suurempi kuin Suomessa keskimäärin. Vuonna 2040 yli 75-vuotiaita on Ruskon kunnassa ennusteen mukaan yli 1000, mikä on kaksinkertainen määrä nykyhetkeen verrattuna.  Alueellisen hyvinvointikertomuksen mukaan lähes kolmasosa tästä ikäryhmästä kokee suuria vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä. Koronapandemia on lisäksi lisännyt sosiaalista eristäytymistä ja haastanut mielenhyvinvointia, hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen taustoittaa.

Ruskon kunnan Voimaa vanhuuteen -työtä johdetaan hyvinvointipalveluista. Liikuntapalveluvastaava Erkki Korpela kertoo, että toimintamalli jäntevöittää alueella tehtävää työtä ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä ja tarjoaa kaivattua tukea pienille kunnille.

–Samanlaiset ja hyviksi todetut toimintamallit ovat kannatettavia. Ei kannata joka kunnassa keksiä erikseen, mitä tehdään. Ruskolla liikuntaneuvontaa on pilotoitu omana toimintana jo kaksi vuotta ja ikäihmisten ryhmäliikuntatunnit pyörivät säännöllisesti. Nyt tarvitsee vain hieman säätää toimintaa ja vakiinnuttaa se pysyväksi, Korpela kertoo.

Voima- ja tasapainoharjoittelu pitää pystyssä

Vahvat jalat ja hyvä tasapaino pitävät ihmisen pystyssä. Säännöllisellä voima-, tasapaino- ja toiminnallisuusharjoittelulla voidaan ehkäistä joka toinen kaatumismurtuma. Tavoitteellisen kuntoilun lisäksi on tärkeää lisätä liikkumista arjessa. Riittävä päivittäinen liikkuminen tukee monien pitkäaikaissairauksien ehkäisyä, hoitoa ja kuntoutusta. Puhumattakaan liikunnan tuomista mielen hyvinvointivaikutuksista ja laadukkaista eläkevuosista.

–Tarjoamme ammattilaisille ja vertaisohjaajille maksuttomia koulutuksia, materiaaleja ja yhteisiä oppimisen foorumeita. Lisäksi kuntakohtaiset mentorit tukevat iäkkäiden terveysliikunnan suunnittelua, arviointia ja viestintää. Työn ytimessä on kunnan poikkisektorinen Voimaa vanhuuteen -yhteistyöryhmä, joka kehittää iäkkäiden tarpeita ja toiveita vastaavaa terveysliikuntaa, kiteyttää ohjelmakoordinaattori Saila Hänninen Ikäinstituutista.

Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa on ollut tähän mennessä mukana 109 kuntaa.

Varsinais-Suomen kolmen vuoden kehittämistyössä on mukana seuraavat kunnat: Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski, Kustavi, Laitila, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Oripää, Paimio, Parainen, Pöytyä, Raisio, Rusko, Salo, Sauvo, Somero, Taivassalo, Turku, Uusikaupunki ja Vehmaa.

 

Lisätietoa:

  • Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -toiminta: ohjelmakoordinaattori Saila Hänninen, Ikäinstituutti, saila.hanninen@ikainstituutti.fi, 040 582 9892
  • Ruskon kunnan toiminta: liikuntapalveluvastaava Erkki Korpela, erkki.korpela@rusko.fi, 044 4333 669.

 

Ikäinstituutin koordinoima Voimaa vanhuuteen -toiminta edistää vielä kotona itsenäisesti pärjäävien, toimintakyvyltään heikentyneiden ikäihmisten (75+) liikkumiskykyä, osallisuutta ja itsenäistä selviytymistä terveysliikunnan avulla. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö järjestöavustuksilla sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. www.voimaavanhuuteen.fi