Varsinais-Suomen liitto selvittää jälleen asukkaiden näkemyksiä maakunnan liikenteestä

Yli 15-vuotiaat varsinaissuomalaiset voivat vastata liikenneympäristökyselyyn, jolla selvitetään asukkaiden näkemyksiä muun muassa kävelyn, pyöräilyn, joukkoliikenteen ja henkilöautoliikenteen kehittämisestä sekä kiinnostusta paikallisjunaliikenteeseen. Kerättyä tietoa voidaan hyödyntää esimerkiksi liikennesuunnittelussa, poliittisen päätöksenteon tukena ja liikennehankkeiden priorisoinnissa Varsinais-Suomessa.

Liikenneympäristökysely on avoinna 15.10.2024 saakka osoitteessa varsinais-suomi.fi/liikennekysely2024. Kyselyyn voi vastata suomeksi tai ruotsiksi. Vastanneiden kesken arvotaan viisi 50 euron arvoista lahjakorttia päivittäistavarakauppaan. Kyselyn toteuttaa Varsinais-Suomen liitto ja osana liittoa toimiva kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Valonia.

Kysely toteutetaan nyt neljättä kertaa. Alkujaan Turun ydinkaupunkiseudulle kohdennettu kysely laajennettiin edellisellä kerralla, vuonna 2021, koko Varsinais-Suomen alueelle. Muutaman vuoden välein toistettavalla kyselyllä kerätään vertailukelpoista tietoa alueen liikkumiskehityksestä, asukkaiden mahdollisista asennemuutoksista, ja asukkaiden tärkeäksi kokemista kehitystarpeista.

Kysely tuo asukkaiden äänen kuuluviin maakunnallisessa suunnittelussa

Varsinais-Suomen liitto vastaa maakunnan ja Turun kaupunkiseudun liikennejärjestelmätyöstä. Usein liikennesuunnittelu mielletään kuntien katuverkkojen kehittämistyöksi. Maakunnallisellakin tasolla käsitellään kuitenkin jokaisen arkeen liittyviä teemoja, kuten liikenneyhteyksiä ja -palveluita. Kyselyn keskeisenä tavoitteena on saada asukkaiden ääni yhä vahvemmin kuuluviin myös maakunnan liikennesuunnittelussa.

Eri kulkutapoja huomioivassa suunnittelutyössä tieto asukkaiden liikkumistottumuksista, niiden muutoksista sekä näkemykset liikenteen kehittämisestä ovat erittäin tärkeitä. Varsinais-Suomen liikennejärjestelmäsuunnitelmaa päivitetään parhaillaan ja asukkaiden mielipiteitä halutaan huomioida toimien priorisoinnissa, perustelee Varsinais-Suomen liiton suunnittelujohtaja Heikki Saarento.

Kyselyllä kerättyä tietoa on hyödynnetty esimerkiksi hankkeiden suunnittelussa ja arvioinnissa. Myös kunnat ja muut suunnitteluorganisaatiot saavat kyselydatan käyttöönsä niin halutessaan.

Aineisto voi siis parhaimmillaan hyödyttää koko laajaa toimijajoukkoa, joka työskentelee maakunnan joukkoliikenteen palveluiden ja väylien kehittämisen parissa. Siksi toivommekin, että mahdollisimman monipuolinen joukko maakunnan asukkaita kertoo meille näkemyksistään, kannustaa Valonian kestävän liikkumisen asiantuntija Marja Tommola.

Varsinais-Suomen liitto ja Valonia toteuttavat kyselyn osana EU-rahoitteista Scale Up -hanketta. Liikenneympäristökyselyn tulokset julkaistaan loppuvuodesta 2024.

Lisätiedot

Marja Tommola
kestävän liikkumisen asiantuntija, Valonia
marja.tommola(at)valonia.fi

Heikki Saarento
suunnittelujohtaja, Varsinais-Suomen liitto
heikki.saarento(at)varsinais-suomi.fi

Logot: V-S liitto, Valonia, Scale Up

Infrastruktuuri

Lisää asiasta myös STT:n sivuilla