Yhteystiedot

Jari Hjelm

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö

Puhelin

044 4333 671

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

Pää- ja lähikirjaston kokoelmat

Ruskon pääkirjaston ja Vahdon lähikirjaston kokoelmissa on yhteensä 69 566 nidettä (3.12.2019), sisältäen mm. tietokirjallisuutta, kaunokirjallisuutta, Blu-ray-levyjä, CD-levyjä, aikakauslehtiä sekä erikoistuotteita kuten lumikenkiä, askel- ja verenpainemittareita. Myös kulttuuritilaisuuksien ja -tapahtumien esitemateriaaleja on jaettavana, samoin ammatinvalintaan ja koulutukseen liittyvää materiaalia.

Internet

Asiakkaiden käytössä on internetpäätteitä. Tulostaminen on maksullista.

Kopiointi

Kirjastoissa on käytössä kopiokone asiakkaita varten. Kopiointi on maksullista.

Skannaus

Kirjastoissa on mahdollisuus maksuttomaan skannaukseen.

Digitointi

VHS-nauhat talteen!

Nyt voit siirtää pääkirjastossa vanhat VHS-videonauhasi DVD:lle digitointilaitteella. Kuvaa tai ääntä ei voi editoida.

Digitointilaitteiston käyttö on maksutonta. Laitetta voi käyttää 1-4 tuntia kerrallaan ja ajan voi varaa etukäteen numerosta 044 4333 665. Ota mukaan tyhjä kirjoitettava DVD-levy, ellet halua ostaa kirjastossa myynnissä olevia tyhjiä DVD-levyjä (hinta 4 €/kpl). Kirjaston henkilökunta opastaa laitteiden käytössä.

Chat

Chatissa voi kysyä kirjastoaineistoista ja -palveluista sekä hoitaa kirjastoasiointia vaihtoehtona verkkokirjastolle tai käynnille paikan päällä. Palvelussa tunnistautumiseen tarvitaan kirjastokortin numeroa.

Chat-viestilaatikko näkyy kirjaston www-sivun vasemmassa alalaidassa, kun palvelu on käytettävissä.
Palvelu on aluksi avoinna maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 14-16 sekä keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 11-13.

Palvelua pyritään kokonaistilanne huomioiden pitämään avoinna myös muina aikoina.

Kaukopalvelu

Jos jotakin aineistoa ei ole Vaski-kirjastojen omissa kokoelmissa, Ruskon kunnankirjaston toimipisteet tilaavat aineistoa kaukolainaksi muualta Suomesta. Kaukopalvelu on maksullista, mutta kokonaishinta riippuu lähettävän kirjaston hinnoittelusta.

Kunnankirjaston molemmat toimipisteet, eli Ruskon pääkirjasto ja Vahdon lähikirjasto, kaukolainaavat omaa aineistoaan maksutta Vaski-kirjastojen toimialueen ulkopuolisiin Suomen kirjastoihin. Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että Vahdon kotiseutukokoelman aineistolla on rajoitettu lainausoikeus.

Muut palvelut

Ruskon pääkirjastosta voi vuokrata Nummilammen virkistysalueen saunaa sekä ostaa Nummilammen avantouinnin kausimaksukortteja 25 €:n hintaan. Ruskotalon kuntosalituotteiden myynti siirtyi 15.10.2018 Timmi-verkkokauppaan. 6 kk:n tuote Laukolan koulun kuntosalille on myynnissä Vahdon lähikirjastossa.

Ruskon kunta vuokraa Jokikummun palvelutalon kahviota hintaan 5 € / tunti (palvelutalon asukkaille sekä ruskolaisille seuroille ja yhdistyksille ilmainen). Palvelutalo sijaitsee Vahdon kunnanosassa osoitteessa Jokitie 1. Tila on noin 30 hengelle. Varaukset tehdään Vahdon lähikirjaston kautta (Laukolan koulutie 2 B, puh. 044 4333666). Avaimen saa Vahdon lähikirjastosta tai Ruskon pääkirjastosta vuokran maksun yhteydessä.

Lisäksi kirjastot toimivat yhteystyössä monien muiden tahojen kanssa esim. myymällä Ruskon nuorisopalveluiden tapahtumien osallistumismaksuja, lippuja paikallistapahtumiin ja paikallisyhdistysten tuotteita. Ruskon pääkirjasto on myös toiminut 1.7.2014 lähtien Turun seudun joukkoliikenteen (Föli) palvelupisteenä myyden erilaisia lippu- ym. tuotteita.

Ruskon vanhus- ja vammaisneuvoston vapaaehtoistyöntekijöiden Nettipiste jatkaa toimintaansa Ruskon pääkirjastossa joka kuukauden viimeinen perjantai klo 10 – 11. Syksyn 2020 neuvontapäivät ovat siis:  29.9., 30.10. ja 27.11. Voit tulla käymään oman laitteesi kanssa, mutta neuvontaa annetaan myös kirjaston tietokoneilla.

Esteettömyys

Molempien kirjastojen, sekä Ruskon pääkirjaston että Vahdon lähikirjaston, edessä on yksi invapysäköintipaikka. Kirjastoihin pääsee sisälle pyörätuolilla. Vahdolla oleva luiska on kuitenkin sen verran jyrkkä, että mukaan tarvitaan fyysisesti vahva avustaja. Kummankaan kirjaston ulko-ovi ei ole sähkökäyttöinen, mutta pääkirjaston oven vieressä on ovikello, jota soittamalla voi kutsua henkilökunnan edustajan avaamaan kirjaston oven. Pääkirjastossa on käytettävissä myös esteetön wc.

Heikkonäköisille asiakkaille on tarjolla suuritekstisiä kirjoja molemmissa toimipisteissä, sekä lukemisesteisille tarkoitettuja Celia-kirjaston äänikirjoja MP3-CD-levyinä. Molemmista kirjastoista voi lisäksi lainata selkokirjallisuutta, joka soveltuu mm. lukemista opetteleville lapsille ja suomea opiskeleville maahanmuuttajille. Induktiosilmukkaa äänen vahvistamiseen ei ole kummassakaan kirjastossa.