Yhteystiedot

Jari Hjelm

Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö

HUOM. Vaskin verkkokirjaston palveluista, Ruskon kunnan aineistokokoelmista, kirjaston kotipalvelusta ja Lukusuosittelija-palvelusta kerrotaan omilla alasivuillaan kirjaston pääsivun alla.

 

Internet ja tulostus

Lähikirjastossa on asiakkaiden käytössä internetpäätteitä. Tulostaminen on maksullista.

Kopiointi

Lähikirjastossa on käytössä kopiokone asiakkaita varten. Kopiointi on maksullista.

Skannaus

Lähikirjastossa on mahdollisuus maksuttomaan skannaukseen.

Chat

Chatissa voi kysyä kirjastoaineistoista ja -palveluista sekä hoitaa kirjastoasiointia vaihtoehtona verkkokirjastolle tai käynnille paikan päällä. Palvelussa tunnistautumiseen tarvitaan kirjastokortin numero. Yleistä neuvontaa saa kuitenkin myös ilman tunnistautumista.

Chat-logo näkyy kirjaston verkkosivun ja kunnan etusivun vasemmassa alalaidassa aina kun palvelu on käytettävissä. Chatille ei ole varsinaisia aukioloaikoja tällä hetkellä, mutta palvelu on useimmiten käytettävissä Vahdon lähikirjaston palveluaikoina.

Kaukopalvelu

Jos jotakin aineistoa ei ole Vaski-kirjastojen omissa kokoelmissa, Ruskon kunnankirjaston toimipisteet tilaavat aineistoa kaukolainaksi muualta Suomesta. Kaukopalvelu on maksullista, mutta kokonaishinta riippuu lähettävän kirjaston hinnoittelusta.

Kunnankirjaston molemmat toimipisteet, eli Ruskon pääkirjasto ja Vahdon lähikirjasto, kaukolainaavat omaa aineistoaan maksutta Vaski-kirjastojen toimialueen ulkopuolisiin Suomen kirjastoihin. Pyydämme kuitenkin huomioimaan, että Vahdon kotiseutukokoelman aineistolla on rajoitettu lainausoikeus.

Muut palvelut

Ruskon pääkirjastosta voi vuokrata Nummilammen virkistysalueen saunaa sekä ostaa Nummilammen avantouinnin kausikortteja 25 €:n hintaan. Ruskotalon kuntosalituotteiden myynti siirtyi 15.10.2018 Timmi-verkkokauppaan, mutta 6 kk:n salikaudet Laukolan koulun kuntosalille ovat edelleen myynnissä Vahdon lähikirjastossa.

Ruskon kunta vuokraa Jokikummun palvelutalon kahviota hintaan 5 € / tunti (palvelutalon asukkaille sekä ruskolaisille seuroille ja yhdistyksille ilmainen). Palvelutalo sijaitsee Vahdon kunnanosassa osoitteessa Jokitie 1. Tila on noin 30 hengelle. Varaukset tehdään Vahdon lähikirjaston kautta (Laukolan koulutie 2 B, puh. 044 4333666). Avaimen saa Vahdon lähikirjastosta tai Ruskon pääkirjastosta vuokran maksun yhteydessä.

Lisäksi kirjastot toimivat yhteystyössä monien muiden tahojen kanssa esim. vastaanottamalla Ruskon nuorisopalveluiden tapahtumien osallistumismaksuja ja myymällä paikallisyhdistysten tuotteita. Ruskon pääkirjasto on myös toiminut 1.7.2014 lähtien Turun seudun joukkoliikenteen (Föli) palvelupisteenä myyden erilaisia lippu- ym. tuotteita.

Esteettömyys

Molempien kirjastojen, sekä Ruskon pääkirjaston että Vahdon lähikirjaston, edessä on yksi invapysäköintipaikka.

Vahdon lähikirjastoon ei käytännössä pääse pyörätuolilla.
Kirjastoon kuljetaan jyrkkiä rappuja kapeiden väliovien kautta.
Portaikossa on jyrkkä ramppi.

Heikkonäköisille asiakkaille on tarjolla suuritekstisiä kirjoja molemmissa toimipisteissä, sekä lukemisesteisille tarkoitettuja Celia-kirjaston äänikirjoja MP3-CD-levyinä. Celian äänikirjoja saavat kuitenkin lainata kaikki muutkin lukemisesteiset, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Vahdon lähikirjastossa on lisäksi mahdollista liittyä Celian maksuttoman äänikirjapalvelun käyttäjäksi. Molemmista kirjastoista voi lisäksi lainata selkokirjallisuutta, joka soveltuu mm. lukemista opetteleville lapsille ja suomea opiskeleville maahanmuuttajille. Siirrettävä palvelupisteen induktiosilmukka äänen vahvistamiseen löytyy molemmista kirjastoista.