Varautuminen

Varautuminen tarkoittaa ennakkoon valmistautumista erilaisiin häiriöihin ja kriiseihin sekä poikkeusoloihin.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos tukee kuntia valmiussuunnittelussa ja väestönsuojeluun varautumisessa. Kuntien valmiussuunnitelu tähtää siihen, että kunnan eri perustehtävät pystytään hoitamaan kaikissa turvallisuustilanteissa niin hyvin kuin mahdollista.

Jos jotakin poikkeuksellista tapahtuu, jokaisen oma varautuminen ja toiminta vaikuttavat siihen, miten hyvin pärjäämme.

Varautumista vaativia tilanteita ovat esimerkiksi:

  • pitkät sähkö- ja vesikatkot
  • pitkät häiriöt internetin tai pankkipalveluiden toiminnassa
  • luonnonilmiöt, kuten myrsky tai maastopalo
  • pitkäkestoisemmat kriisit, kuten pandemia tai sotilaallinen konflikti.

Kodeissa tulisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Kotivaraan kuuluu sellaisia tarvikkeita, joita tarvitset päivittäin, kuten vettä ja ruokaa. Kotivarassa on juuri sitä mieluisaa syötävää, jota kotona olisi muutenkin. Olennaista on, että ruokaa olisi kaapeissa riittävästi, jotta koko perhe pärjäisi ainakin 72 tuntia. Entä onko kotonasi vaihtoehto sähkölämmitykselle ja paristoilla toimiva radio?

Uusi Häiriö- ja kriisitilanteisiin varautuminen -opas on julkaistu (18.11.2024). Opas kokoaa monien toimijoiden varautumistiedon yhteen paikkaan Suomi.fi-verkkopalveluun.

Viestintä poikkeustilanteissa

Kunnan viestintäkanavat

Ruskon kunnan ulkoiset viestintäkanavat, seuraa näitä myös häiriötilanteissa:

  • verkkopalvelu www.rusko.fi
  • sosiaalinen media: Facebook
  • mediat (paikallislehdet, radio)
  • ovitiedotteet palvelupisteissä

Kunnantalo kriisitilanteiden infokeskuksena

Jos esimerkiksi sähköt katkeavat niin pitkäksi aikaa, että tietoa ei voida välittää puhelimien tai internetin kautta, Ruskon kunnantalo toimii asukkaiden ja sidosryhmien infokeskuksena.
Osoite: Vanhatie 5, 21290 Rusko, karttalinkki
Kunnantalon tulevan remontin aikaisista muutoksista tiedotetaan erikseen.

Sähkökatkot

Sähkökatkojen vaikutukset kunnan palveluihin

Ruskon kunta on varautunut eri pituisiin sähkökatkoksiin siten, että ne eivät mahdollisuuksien mukaan haittaa asukkaiden arkea tai vaikuta kriittisiin palveluihin.

Näin sähkökatkot voivat näkyä kuntalaisten arjessa:

  • kunnan palveluja joudutaan osittain supistamaan ja tiloja sulkemaan
  • koulut, oppilaitokset ja päiväkodit ovat avoinna
  • katuvalot eivät välttämättä toimi
  • kaupat voivat joutua sulkemaan ovensa
  • julkisessa liikenteessä voi olla häiriöitä

Lyhyet sähkökatkot voivat tulla eteen nopeastikin ja ilman ennakkotietoa. Ruskon kunta tiedottaa asukkaitaan sähkökatkoista ja muista poikkeustilanteista sekä siitä, miten ne vaikuttavat kunnan palveluihin, aina heti kun se on mahdollista.

Ruskolla sähkön jakelusta huolehtii Caruna. Carunalla on käytössä Sähkövahti-palvelu asiakkailleen, jonka kautta saat maksuttomat sähkökatkoviestit ja saat etukäteen tiedon suunnitelluista työkeskeytyksistä ja mahdollisimman nopeasti yllättävistä sähkökatkoista keskijänniteverkossa. Ilmoita sähkökatkoksista, jotka eivät jo näy palveluntarjoajan omissa viestintäkanavissa. Carunan häiriökartalta näet äkilliset viat ja suunnitellut huoltokatkot keskijänniteverkossa. Pienjänniteverkon viat eivät näy kartalla. Sivuston kautta voit ilmoittaa sähkökatkosta Carunalle. Lisäksi voit asioida:

  • Carunan Chatissa
  • Soittamalla Carunalle 0800 195 011. Numero on käytössä vuorokauden ympäri.

Väestonsuojelu

Suomen viranomaiset ovat varautuneet väestön suojelemiseen. Väestönsuojelu on laaja kokonaisuus, jossa eri viranomaiset varautuvat toimintaan poikkeusoloissa etukäteissuunnitelmin ja harjoittelemalla väestön suojaamista eri toimenpitein. Varsinais-Suomen pelastuslaitos tukee kuntia valmiussuunnittelussa ja väestönsuojeluun varautumisessa. Kuntien valmiussuunnitelu tähtää siihen, että kunnan eri perustehtävät pystytään hoitamaan kaikissa turvallisuustilanteissa niin hyvin kuin mahdollista. Varsinais-Suomen alueella ei ole yhtään yleistä väestönsuojaa niille kiinteistöille, joilla ei ole omaa suojaa.

Yhteystietoja

Soita hätänumeroon 112 kiireellisissä, todellisissa hätätilanteissa. Soita aina hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön ollessa uhattuna tai vaarassa. Soita myös silloin, kun epäilet näin olevan tai koet tilanteen uhkaavaksi. Hätäkeskuspäivystäjä lähettää sinulle poliisin, pelastuslaitoksen, ensihoidon tai sosiaalitoimen apua paikalle.

Vikailmoitukset ja Ruskon kunnan tekninen vikapäivystys. Kunnan kiinteistöihin, katuihin tai vesihuoltoon liittyvät vikailmoitukset.

  • Virka-aikana kunnan puhelinkeskuksen kautta 02 4393 511.
  • Virka-ajan ulkopuolella päivystysnumeroon 0444 333 555.