
Ohrapuuroa ja näkkäriä – suomalaisen kouluruokailun tarina
28.3.–24.4.

Näyttely Ruskotalon kirjastolla huhtikuussa, myös omatoimiaikaan.
Kouluissa alettiin tarjota varattomille oppilaille koulukeittoa ja 1900-luvun alussa. Ilmaisen aterian oli tarkoitus houkutella vähäosaisia perheitä laittamaan lapsensa kouluun ja turvata lasten ravinnonsaantia koulupäivän mittaan. Vuonna 1943 maksuton koululounas laajennettiin Suomessa jokaisen oppilaan oikeudeksi ensimmäisenä koko maailmassa. Kouluruokailu on paitsi tärkeä osa suomalaista koulukulttuuria, myös keskeinen osa suomalaista hyvinvointivaltion ideaa, jossa kaikille lapsille pyritään luomaan yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvinvointiin ja oppimiseen.
Kouluruokailu on kulkenut pitkän matkan köyhäinhoidosta nykyaikaiseksi ruokapalveluksi, joka ottaa toiminnassaan huomioon sekä terveydelliset että sosiaaliset näkökulmat. Kuinka puuroista ja velleistä on edetty kohti nykypäivän monipuolisia ruokalistoja? Kaikille koululaisille ilmainen kouluruokailu on koskettanut yli 80-vuotisen historiansa aikana lukemattomia suomalaisia ja siihen liittyy paljon muistoja tunteita. Eri vuosikymmenten ruokalistat ja kouluruokamuistot elävöittävät näyttelyä.
Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Loimaalla sijaitseva maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo Suomen maatalousmuseo Sarka ja Helsingissä sijaitseva ruoka- ja juomakulttuurin erikoismuseo Hotelli- ja ravintolamuseo.