Tartunnanjäljitys on edelleen ruuhkautunut

Raision tartunnanjäljitys on edelleen ruuhkautunut. Yhteydenotot tehdään kiireellisyysluokituksen mukaan.

Tartunnanjäljityksessä joudutaan toistaiseksi keskittymään sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä työskenteleviin, ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa työskenteleviin, vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluviin, raskaana oleviin sekä kouluihin ja päiväkoteihin.

Altistuneita perheenjäseniä ei lähtökohtaisesti kontaktoida. Positiivisen tuloksen saaneen henkilön toivotaan olevan yhteydessä lähikontakteihinsa.

VSSHP:n ohjeet

Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen, tee ensin oirekysely www.omaolo.fi-sivustolla. Sivusto antaa sinulle jatko-ohjeet. Voit myös ottaa puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi sen aukioloaikoina. Ohjeita ja neuvontaa saat tarvittaessa myös Tyks Akuutin puhelinneuvonnasta (02 313 8800). On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen!

Jos Sinun on todettu altistuneen koronavirusinfektiolle, tulee karanteenipäätöstä odottaa kotikunnan tartuntatautivastuulääkäriltä ja olla yhteydessä oman kunnan terveyskeskukseen.  

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon 112.

Lue koko VSSHP:n koronaohjeistus.

THL:n toimintaohjeet

Tämä suositus koskee myös rokotettuja.

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin, vähintään viiden vuorokauden ajan.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä  ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi  varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Pyydä tartunnalle altistuneita 

  • välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte
  • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Lue koko THL:n ohjeistus.