Ruskon uusi nuorisovaltuusto.

Ruskon uusi nuorisovaltuusto aloitti työskentelynsä perehtymällä kunnan toimintaan

Ruskolle viime vuoden lopulla valittu uusi nuorisovaltuusto on aloittanut toimintansa. Ennen ensimmäistä järjestäytymiskokoustaan lauantaiaamuna uudet nuorisovaltuutetut perehtyivät tehtäväänsä ja kunnan toimintaan. Ruskotalolla nuorisovaltuusto, nuorisotyöntekijät, hyvinvointijohtaja ja kummivaltuutetut sekä aiemman nuorisovaltuuston puheenjohtajat myös tutustuivat toisiinsa aamupalan ja yhdessä tehdyn lounaan merkeissä.

Nuorisovaltuusto on kunnan lakisääteistä toimintaa. Kuntalaki edellyttää, että kunnan on perustettava nuorisovaltuusto tai muu vaikuttajaryhmä nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien takaamiseksi. Ruskolla nuorisovaltuustolla on osallistumis- ja puheoikeus valtuustossa ja kutsuttuna lautakuntien kokouksissa.

Paraikaa nuorten osallistumista ja nuorisovaltuuston toimintaa kehitetään yhdessä Nuorten akatemian ja Osallisuuden osaamiskeskuksen kanssa. Viime syksynä ja talvella toteutetuissa työpajoissa on osallistettu kehittämiseen mukaan paitsi nuoria, myös kunnan päättäjiä ja virkamiesjohtoa. Alkuvuonna pidetään vielä työpaja ja mm. tarkistetaan nuorisovaltuuston säännöt.

Perehdytystilaisuudessa nuorisopalveluvastaava Paula Mickelssonin johdolla kerrattiin nuorisovaltuuston tehtävät ja nykyiset säännöt sekä tutustuttiin kunnan organisaatioon ja päätöksentekoon.

Nuorisovaltuustolle on nimetty kaksi kummivaltuutettua, jotka toimivat nuorten tukena ja opastavat vaikuttamistyössä. Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Mari Renberg ja kunnanhallituksen jäsen Virpi Hurula (Katri Koiviston varajäsen) muistuttivat perehdytystilaisuudessa, että heihin yhteyttä voi ottaa matalalla kynnyksellä. Kummivaltuutetut ovatkin aina mukana nuorisovaltuuston kokouksissa.

–Nuorisovaltuustona teidän tärkeänä tehtävänänne on herkällä korvalla kuunnella, mitä tarpeita ja toiveita kuntalaisilla, etenkin lapsilla ja nuorilla on, ja tuoda niitä tiedoksi kunnan päätöksentekoon, muistuttivat kummivaltuutetut.

Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen kehotti uutta nuorisovaltuustoa aktiivisuuteen paitsi vaikuttamisen myös toiminnan tasolla. Nuorisovaltuustolle on varattu hyvinvointilautakunnan talousarvioon oma vuosittainen määräraha, jota on viimeisten vuosien aikana tasaisesti korotettu. Sitä on tarkoitus käyttää erilaisten tapahtumien ja toiminnan järjestämiseen, jolla nuoria saadaan mukaan osallistumaan yhteisten asioiden hoitoon. Lisäksi vuodelle 2023 on investointiprojekteja, mm. nuokkareiden kalusteiden uusiminen, joiden suunnitteluun kutsutaan mukaan nuoria ja nuorisovaltuustoa.

Edellisen nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ronja Laakso ja varapuheenjohtaja Vivian Tulisalmi opastivat nuorisovaltuuston käytännön asioihin ja kertoivat kokemuksistaan viime valtuustokausilta. Uutena asiana kuntien nuorisovaltuustoille tulee jatkossa edustaminen uuden hyvinvointialueen yhteistyöelimessä.

Kun aamupäivän tunnelmia koottiin yhteen, todettiin, että uuden nuorisovaltuuston työskentely alkaa tyytyväisissä ja voimaantuneissa tunnelmissa!

Vuoden 2023 Ruskon nuorisovaltuuston kokoonpano:

  • Jolanda Josefsson, puheenjohtaja

  • Emilia Forss, varapuheenjohtaja

  • Antti Jokela, sihteeri

  • Aava Aalto

  • Minttu Leino

  • Eero Mattila

  • Aino-Riitta Mäkelä

  • Fanny Satela

 

Lue lisää Ruskon nuorisovaltuuston toiminnasta.

Kuvassa vasemmalta nuorisotyöntekijä Sanna Tahko, kummivaltuutettu Virpi Hurula, nuvan jäsen ja sihteeri Antti Jokela, kummivaltuutettu Mari Renberg, nuorisopalveluvastaava Paula Mickelsson ja nuvan jäsen ja varapj. Emilia Forss sekä nuvan jäsenet Aava Aalto ja Minttu Leino.