Niko Paloposki

Rakennustarkastaja

Puhelin

044 4333 552

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

Maarit Sjöblom

Tekninen sihteeri

Puhelin

044 4333 550

Sähköposti

etunimi.sukunimi@rusko.fi

– vesilaskutus, muu tekninen laskutus
– liittymissopimukset
– yksityistieavustukset
– teknisen ostolaskut
– asianhallinta

Rakennusvalvonta

21.1.2025 Lupapisteestä ei voi siirtää tietoja kunnan rakennusvalvontaohjelmaan 27-30.1.2025 välisenä aikana, joten silloin ei pystytä käsittelemään uusia hakemuksia.  Tässä tilanteessa Lupapisteessä käytössä oleva taustajärjestelmäyhteys ei myöskään toimi täydellisesti em. väliaikana. Tämä tarkoittaa sitä, että luvanhakija ei saa Lupapisteeseen kunnan järjestelmästä kaikkia tietoja oikein (esim. katselmustiedot, rakennusten ja huoneistojen tunnustiedot (PRT ja PHT))  uutta lupaa hakiessaan ennen 30.1.2025 klo 8.00 ajankohtaa.

Rakennusvalvonnan tehtävänä on varmistaa turvallisen, terveellisen ja viihtyisän elinympäristön rakentuminen. Rakennusvalvontaviranomainen valvoo rakentamisen lainmukaisuutta sekä ympäristön kuntoa. Ruskon kunnan rakennusvalvontaviranomaisena toimii rakennus- ja ympäristölautakunta. Rakentamisen neuvonnasta ja valvonnasta vastaa rakennustarkastaja.

RAKENTAMISLAKI ON TULLUT VOIMAAN 1.1.2025

Rakentamista ohjaava maankäyttö- ja rakennuslaki on vaihtunut vuoden 2025 alussa rakentamislaiksi. Rakentamislaki toi mukanaan useita muutoksia. Uutta lakia sovelletaan vain 1.1.2025 alkaen vireille jätetyissä lupahakemuksissa ja niihin liittyvässä rakennustyön aikaisessa valvonnassa. Ennen tätä ajankohtaa vireille tulleissa hankkeissa sovelletaan maankäyttö- ja rakentamislakia, jonka nimi muuttuu 1.1.2025 alkaen alueidenkäyttölaki.

Uuden lain perusteella yhä useampi pieni hanke ei enää vaadi lupaa. Niissäkin rakennushankkeissa, joissa uuden lain perusteella lupaa ei tarvita, hankkeeseen ryhtyvän vastuulle jää pitää huolta siitä, että kaikki rakennettavat kohteet suunnitellaan ja rakennetaan rakentamislain, rakentamisen määräysten, kaavan, kunnan rakennusjärjestyksen ja ohjeistusten mukaisesti.

Ennen rakentamista selvitä mm.:
– tontilla on rakennusoikeutta
– rakentaminen on asemakaavan, yleiskaavan ja palomäärästen mukaista
– rakentamattomilla ranta-alueilla luvanvaraisuudesta vapautettu rakentaminen vaatii poikkeamisluvan ennen rakentamista, Ruskolla ei on rantarakentamista ohjaavia kaavoja, jotka mahdollistavat suoraan rakentamisen.

MIKÄ MUUTTUI

Rakennusluvan, toimenpideluvan ja toimenpideilmoituksen sijaan rakentamislupa.

  • Jatkossa kaikki lupaa vaativat rakennustoimenpiteet haetaan rakentamislupina.
  • Maisematyölupaa ja puunkaatoa haetaan yhä samoilla nimikkeillä.
  • Purkamislupa ja purkamisilmoitus pysyvät nykyisenkaltaisina käytössä.
  • Poikkeamislupa pysyy nykyisenkaltaisena käytössä.
  • Uutena lupatyyppinä tulee sijoittamislupa, jonka kunta voi ratkaista luvan hakijan niin pyytäessä (päätöksessä ratkaistaan sijoittamisen edellytykset rakentamislupaa varten)
  • Suunnittelutarveratkaisu poistuu laista, hankkeesta ja sen sijoittumisesta riippuen alueidenkäytölliset edellytykset (sijoittamisen edellytykset) tarkastellaan rakentamisluvan yhteydessä.

Rakentamislupaa tulee hakea, kun uusi rakennushanke on:

  • asuinrakennus
  • kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus
  • kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
  • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
  • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
  • vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
  • energiakaivo
  • erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle.

Rakennushanke edellyttää rakentamisluvan hakemista, jos se kytketään kunnan vesijohto- tai viemäriverkostoon.

Rakentamislupaa tulee hakea myös:

  • kun rakentamisella on vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin
  • kun rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi tai rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta
  • laajuudeltaan rakennuksen rakentamiseen verrattavissa olevaan korjaus- ja muutostyöhön
  • rakennuksen laajentamiseen
  • rakennuksen kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen esim. ullakolla tai kellarissa
  • vähäistä merkittävämmän, todetun terveyshaitan poistamiseen tarvittavalle korjaamiselle
  • vaurioituneen kantavan rakenteen korjaamiselle
  • kun korjaustoimenpiteet voivat vaarantaa rakennuskohteen terveellisyyden tai turvallisuuden
  • kun korjaamisella on merkittävää vaikutusta kaupunkikuvaan, maisemaan tai kulttuuriperintöön
  • korjaamiseen, joka kohdistuu rakennuskohteen olennaisiin ominaispiirteisiin
  • kun korjataan tai muutetaan kaavan tai lain nojalla suojeltua taikka historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokasta rakennusta tavalla, jolla on merkittävää vaikutusta rakennuksen suojeltavalle tai rakennustaiteelliselle arvolle
  • kun rakennuksen vaippaan tai teknisiin järjestelmiin liittyvällä korjaus- tai muutostyöllä voidaan vaikuttaa merkittävästi rakennuksen energiatehokkuuteen taikka energia- ja ympäristövaikutuk-siin rakennuksen koko elinkaaren aikana
  • kun muutetaan rakennuksen tai sen osan käyttötarkoitusta olennaisesti.

Rakentamislupaa ei tarvita, jos toimenpide perustuu alueidenkäyttölain mukaiseen katusuunnitelmaan, liikennejärjestelmästä ja maanteistä annetun lain mukaiseen hyväksyttyyn tiesuunnitelmaan tai ratalain mukaiseen hyväksyttyyn ratasuunnitelmaan.

Ennen lupahakemuksen jättämistä

Rakennusvalvonnan käytössä on sähköinen asiointipalvelu Lupapiste, jossa voi kysyä neuvoa ennakkoon, ennen rakennushankkeen aloittamista. Palvelussa voi hakea rakentamisen luvat ja hoitaa niihin liittyvän viranomaisasioinnin sähköisesti. Lupaa voi hakea myös kirjallisesti. Siirry Lupapisteen palveluun painamalla Lupapisteen logoa.

Lupapiste logo.

Lupapäätöksen tiedoksianto ja muutoksenhakuaika

Rakentamislaki muuttaa lupapäätöksen tiedoksiantotapaa sekä päätösten muutoksenhakuaikaa. Julkipanomenettely poistuu ja lupapäätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu julkaisemalla kuulutus ja kuulutettava lupapäätös yleisessä tietoverkossa viranomaisen internetsivuilla. Kuulutus ja kuulutettava asiakirja pidetään viranomaisen internetsivuilla yleisesti nähtävillä koko päätöksen muutoksenhakuajan.

Muutoksenhakuaika yhtenäistyy ja on kaikissa lupapäätöksissä 30 päivää päätöksen tiedoksisaannista. Lupapäätöksen tiedoksisaannin katsotaan tapahtuneen seitsemäntenä päivänä lupapäätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen internetsivuilla. Muutos päätöksen tiedoksiantotavassa ja muutoksenhakuajassa tarkoittaa, että sekä lautakunnan että viranhaltijoiden tekemien lupapäätöksen lainvoimaiseksi tulo kestää 37 päivää siitä, kun lupapäätöstä koskeva kuulutus on julkaista viranomaisen internetsivuilla. Muutos on merkittävä erityisesti viranhaltijapäätöksissä, joiden osalta nykyinen vastaava aika on 14 päivää.

Rakennusjärjestys muuttui

Ruskon kunnan uusi rakennusjärjestys on hyväksytty kunnanvaltuustossa 16.12.2024 § 78 ja se on tullut voimaan 1.1.2025. Kunta on rakennusjärjestyksessä myös määrännyt, että lupaa ei tarvita, jos hanke on vähäinen. Niin sanotun kaatoluokan käyttäminen rakennusjärjestyksessä tarkoittaa sitä, että näiden rakentamishankkeiden osalta ei tehdä tapauskohtaista harkintaa luvan tarpeesta. Vähäisiksi katsottavien hankkeiden tulkinnan kirjaaminen rakennusjärjestykseen lisää hankkeeseen ryhtyvän mahdollisuutta ennakoida luvan tarvetta.

Luvanvaraisuudesta vapautetut uudisrakentamiskohteet ja niitä koskevat määräykset

Luvanvaraisuudesta (rakentamislupa) vapautettu rakentaminen voi edellyttää poikkeamisluvan hakemusta, jos rakentaminen poikkeaa esim. kaavamääräyksistä tai rakennusjärjestyksestä, tai rakennetaan ranta-alueelle, jossa ei ole rakentamista suoraan ohjaavaa kaavaa!

Yleismääräys
RakL 42 §:n 2 momentissa tarkoitettuina vähäisinä hankkeina pidetään seuraavat ehdot täyttäviä rakentamiskohteita, jotka vapautetaan luvanvaraisuudesta. Kun rakentamiskohteen kiinteistö rajautuu maantiehen, niin ennen rakennustyön aloittamista on tienpitoviranomaista kuultava naapurina ja haettava tienpitäjältä tarvittavat luvat.

Aidat ja niiden tukimuurit
Aidan ja tukimuurin materiaali, muoto ja värisävyn tulee olla alueelle ominainen ja soveltua maisemaan / kaupunkikuvaan. Aita ei saa muodostaa näkemäestettä kadulle tai tielle.

 Luvanvaraisuudesta on vapautettu tonttien välisen aidan rakentaminen kiinteistöjen rajalle, kun tonttien haltijat ovat yhdessä sopineet tonttien välisen aidan rakentamisesta ja kunnossapidosta ja kun

1) asuintonttien aidan enimmäiskorkeus tukimuureineen on 1,5 metriä, (tukimuurin enimmäiskorkeus on 1,5 metriä)
2) teollisuus-, liike- ja varastotonttien aidan enimmäiskorkeus on 2 metriä
3) muiden tonttien aidan enimmäiskorkeus on 2 metriä

Luvanvaraisuudesta on vapautettu kokonaan tontin puolelle sijoittuva, vähintään 0,7 metrin etäisyydellä rajasta oleva, katuun, puistoon ja muuhun yleiseen alueeseen rajoittuva aidan rakentaminen, kun kadun / tien vastainen aita ei aiheuta näkemäestettä ajotielle ja

1) kadun vastaisen aidan enimmäiskorkeus tukimuureineen on 1,5 metriä
2) puistoa ja muita alueita vastainen aita tukimuureineen on enintään 1,5 metriä
3) teollisuus-, liike- ja varastotonttien aidan enimmäiskorkeus on 2 metriä
4) muiden tonttien aidan enimmäiskorkeus on 2 metriä

Tukimuurit
Luvanvaraisuudesta on vapautettu tukimuurin rakentaminen kiinteistöjen rajalle naapurikiinteistön omistajan tai haltijan suostumuksella kun tukimuurin korkeus on enintään 1,5 metriä.

Aurinkopaneeli- ja keräinjärjestelmät
Aurinkopaneeli- ja keräinjärjestelmät tulee sopeutua rakennukseen siten, ettei se heikennä kaupunkikuvaa.

Suojellut kohteet, arvokkaat kulttuuriympäristöt ja ranta-alueet
Suojelluissa kohteissa ja arvokkaassa kulttuuriympäristössä järjestelmää ei saa sijoittaa kadun puoleiselle sivulle.
Suojelluissa kohteissa ja ranta-alueella paneelin pinta ei saa aiheuttaa ympäristöön häiritseviä heijasteita. Luvanvaraisuudesta on vapautettu, muihin kuin suojeltuihin rakennuksiin tai pihapiireihin, rakennuksen katolle sijoitettava paneelikenttä tai aurinkokeräimet sekä rakennuspaikan yhteyteen sijoitettava paneelikenttä, kun sen kokonaispinta-ala alle on 50 m².

Ilmalämpöpumput
Ilmalämpöpumput tulee sijoittaa siten, etteivät ne heikennä kaupunkikuvaa. Sijoittamisessa ja kiinnittämisessä rakennuksen rakenteisiin tulee myös huomioida ilmalämpöpumpusta mahdollisesti viereiseen rakennukseen aiheutuva tärinä, runkomelu ja ulkoapäin tunkeutuva meluvaikutus.

Suojellut kohteet ja arvokkaat kulttuuriympäristöt
Suojelluissa kohteissa ja arvokkaassa kulttuuriympäristössä ilmalämpöpumppuja ei saa sijoittaa kadun puoleiselle julkisivulle. Luvanvaraisuudesta on vapautettu ilmalämpöpumpun sijoittaminen muihin kuin suojeltuihin rakennuksiin.

Jätevesijärjestelmät
Luvanvaraisuudesta on vapautettu rakennuksen liittäminen vesihuoltolaitoksen tai jätevesiosuuskunnan verkostoon. Luvanvaraisuudesta on vapautettu kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentaminen, kun
1) kysymyksessä on ns. harmaavesijärjestelmän rakentaminen, joka ei sijoitu pohjavesi- tai ranta-alueelle
2) rakennuksessa on ns. kantovesi ja se sijoittuu muualle kuin asemakaava-alueelle

 Julkisivuun kiinnitettävät laitteet
Luvanvaraisuudesta on vapautettu seuraavat toimenpiteet

  • antennin sijoittaminen rakennuskohteeseen tai pihamaalle
  • julkisivuun kiinnitettävän kilven asentaminen

Laiturit
Luvanvaraisuudesta on vapautettu asuintontille sijoittuvan yhden pienehkön laiturin rakentaminen, kun laiturin pinta-ala on enintään 50 m².

Kasvihuoneet ja kasvutunnelit
Luvanvaraisuudesta on vapautettu asemakaava-alueen ulkopuolella maatilan tilakeskuksen alueelle sijoittuva kasvihuone, kun kasvihuoneen rakennusala on alle 100 k-m². Luvanvaraisuudesta on vapautettu kasvihuone, kun kasvihuoneen rakennusala on alle 50 k-m². Luvanvaraisuudesta on vapautettu asemakaava-alueen ulkopuolelle sijoittuvat kasvutunnelit edellyttäen, että ne eivät sijoitu valtakunnallisesti ja maakunnallisesti arvokkaan kulttuurimaiseman alueelle

Lantalat, lietesäiliöt ja laakasiilot
Luvanvaraisuudesta on vapautettu asemakaava-alueen ulkopuolella maatilan tilakeskuksen alueelle sijoittuva kattamaton lantala, lietesäiliö ja laakasiilo.

Siilot ja varastointisäiliöt
Luvanvaraisuudesta on vapautettu asemakaava-alueen ulkopuolella maatilan tilakeskuksen alueelle sijoittuva siilo ja varastointisäiliö, kun siilon tai varastointisäiliön kokonaiskorkeus on enintään 15 metriä.

Liikuteltavat laitteet
Luvanvaraisuudesta on vapautettu tontille sijoitettavan tavanomaista retkeily- ja virkistyskäyttöä palvelevan liikuteltavan laitteen paikallaan pysyttäminen, kun
1) paikallaan pitämisen enimmäisaika on 12 kk.

Luvanvaraisuudesta vapautetut korjaus- ja muutostyöt ja niitä koskevat määräykset

Yleismääräys
RakL 42 §:n 2 momentissa tarkoitettuina vähäisinä hankkeina pidetään seuraavat ehdot täyttäviä rakentamiskohteita ja -toimenpiteitä, jotka vapautetaan luvanvaraisuudesta.

Asuinrakennusten terassien ja parvekkeiden lasittaminen
Luvanvaraisuudesta on vapautettu terassin ja parvekkeen lasittaminen, kun
1) lasituksesta on avattavissa vähintään 30 % ulkoilmaan rajoittuvasta osasta.
2) terassit ja parvekkeet ovat osastoituja palomääräysten edellyttämällä tavalla.

Suojellut rakennukset ja alueet
Vapautus luvanvaraisuudesta ei koske suojeltuja rakennuksia, eikä alueita, joita koskee aluesuojelumerkintä.

Savupiiput ja tulisijat
Luvanvaraisuudesta on vapautettu uuden savupiipun ja tulisijan asentaminen olemassa olevan vastaavanlaisen tilalle.

Julkisivun ja katon värisävyn ja (materiaalin) muutokset
Julkisivun ja katon värisävyn tulee olla alueelle ja rakennusajankohdalle ominainen.
Luvanvaraisuudesta on vapautettu rakennusten julkisivun ja katon värisävyn muutokset muualla kuin asemakaava-alueilla. Luvanvaraisuudesta on vapautettu asemakaava-alueilla rakennusten julkisivun ja katon värisävyn muutokset, kun noudattaa kaavamääräyksiä ja rakennustapaohjeita.

Suojellut rakennukset ja alueet
Vapautus luvanvaraisuudesta ei koske suojeltuja rakennuksia, eikä alueita, joita koskee aluesuojelumerkintä.

Rakennusvalvontaviranomaisten kuulutukset

Julkaistu: 14.1.2025

Rakennuslupa

Rakennustarkastaja on tehnyt seuraavat päätökset: Talkootie 1, matkaviestintukiaseman ja laitesuojan rakentaminen, myönnetty (13.1.2025 § 3); Hossissuontie 249, talousrakennuksen rakentaminen, myönnetty (13.1.2025 § 4); Vahdontie 91, varastokentän laajennus, myönnetty (13.1.2025 § 5). JulkipanolistaLue loppuun