- This event has passed.
GMB Akashin valokuvanäyttely Ruskon kirjastossa
2.9.–25.9.
Näyttelyn tuottaa Samanarvoinen elämäni -hanke, jota hallinnoi Caritas ry.
Näyttelyavajaiset ovat 2.9. klo 18
Bangladeshilaisen valokuvaajan, GMB Akashin, näyttely Samanarvoinen elämäni, avaa ikkunan bangladeshilaiseen arkeen Ruskon kirjastossa, Talkootie 3, syyskuussa. Näyttely esittelee lähes kaksikymmentä Akashin valokuvaa, joihin liittyy tarinoita yhteiskunnan reunamilla elävistä ihmisistä. Se on avoinna Ruskon kirjastossa 3.-27.9.2024.
GMB Akash on ikuistanut yhteiskunnan marginaalissa elävien ihmisten elämää jo yli 20 vuoden ajan. Näyttelyssä pääset tutustumaan koululaisiin, lapsityöläisiin, vanhuksiin ja kehitysvammaisiin kuvien ja tarinoiden välityksellä. Akash pyrkii luomaan syvän yhteyden ja luottamuksen kuvattaviinsa ennen valokuvien ottamista, mikä tekee hänen kuvistaan poikkeuksellisen inhimillisiä ja vaikuttavia.
“Näyttelyn tarkoituksena on antaa ääni niille, joilla ei ole ääntä”, Akash sanoo. Hän haluaa korostaa jokaisen ihmisen arvoa ja jakaa heidän tarinansa valokuvien välityksellä. Vaikka kuvissa esiintyvät ihmiset kohtaavat vaikeuksia, he eivät ole menettäneet toivoaan. Akashin valokuvat tarjoavat katsojille mahdollisuuden nähdä ja ymmärtää bangladeshilaista arkea aivan uudesta näkökulmasta.
GMB Akash on saanut yli sata kansainvälistä palkintoa, ja hänen valokuviaan on julkaistu tunnetuissa julkaisuissa kuten The Guardian, Vogue, Time, Sunday Times ja Newsweek. Hänen työnsä herättää keskustelua ja lisää tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuuksista.
Kuvaaja kertoo tarinoita
”Olen tarinankertoja. En vain ota kuvia, vaan haluan kertoa tarinan kuvan takana”, kertoo bangladeshilainen valokuvaaja GMB Akash.
Hän on kuvannut yhteiskunnan reunoilla olevia ihmisiä yli 20 vuotta. Hänen kohteenaan on ollut köyhiä ihmisiä, seksityöntekijöitä, vanhuksia sekä seksuaalivähemmistöjä.
Bangladesh ylittää uutiskynnyksen Suomessa noin muutaman kerran kuussa. Viime aikoina meillä on uutisoitu Myanmarista paenneista rohingya-vähemmistöstä, luonnonmullistuksista ja vaatetehtaiden ongelmista. Akash on ollut näissä paikoissa kameransa kanssa.
Akash ei kuitenkaan ole uutiskuvaaja. Hän ei mene uuteen paikkaan kamera edellä, vaan pyrkii tutustumaan ja sulautumaan yhteisöön. Hän kuvaa vasta, kun luottamus on syntynyt. Hän haluaa löytää ihmisyyttä kaikkialta.
”Haluan olla ääni niille, joilla ei ole ääntä”, Akash jatkaa. Hän on viettänyt aikaa kuvattaviensa kanssa jopa kuukausia, oli se sitten bordellissa, mielisairaalassa tai vanhusten keskuudessa. ”Otan kuvan vasta, kun he luottavat minuun. Joskus se vie aikaa. Näytän aina ihmisille heistä ottamani kuvat ja kerron heille tarinat, jotka olen heistä kirjoittanut”, Akash sanoo.
Akash kohtaa paljon ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa. Akash on huomannut, että nämä ihmiset eivät anna periksi, heillä on toivoa. Heillä on ihmisarvo.
”Usein ihmettelen, miksi ihmiset hymyilevät aina eivätkä valita koskaan. Heiltä opin, että pitää olla kiitollinen elämästä. Haluan, että näitä ihmisiä arvostetaan. Haluan osoittaa ihmisille, että he ovat onnekkaita”, Akash sanoo.”
Lainaus sivustolta https://www.samanarvoinenelamani.org/gmb-akashi