Sosiaalisen median alustat ovat yhä kiinteämpi osa nuorten maailmaa, jonne yltävät myös elävän elämän ikävät lieveilmiöt. Julkisuudessa puhuttanut nettikiusaaminen ei ole tuntematon ilmiö myöskään Ruskon nuorten keskuudessa. Siksi Maunun koulun tukioppilaista koostuvat some-tiimi käynnisti kiusaamisen vastaisen kampanjan sosiaalisessa mediassa.
Maunun koulussa on jouduttu tänäkin lukuvuonna selvittämään kiusaamistapauksia, jossa sosiaalinen media on näytellyt isoa osaa. Nuoret ovat esimerkiksi julkaisseet TikTokissa toista oppilasta tai opettajasta pilkkaavaa materiaalia. Ongelma on aito, mutta ei mitenkään erityislaatuinen.
Tuoreen hyvinvointikertomuksenkin tilastot osoittavat, että Ruskolla koulukiusaamista on vähän alakouluissa, mutta yläkoulussa sen sijaan kasvavassa määrin.
Suuressa osassa some-kiusaamistapauksista kyse on ajattelemattomuudesta. Nuori ei tule esimerkiksi ajatelleeksi vaikutuksen laajuutta tai sitä, että hän saattaa jopa rikkoa lakia. Kyse onkin tietämättömyydestä. Ilmiö pohditutti myös nuoria ja opettajia.
– Haasteena kuitenkin on, miten tarttua ilmiöön tehokkaasti. Keskustellessani asiasta tukioppilaiden kanssa, syntyi idea some-kampanjasta, kertoo koulunuorisotyöntekijä Jouko Enholm-Kiesiläinen
Oppilaslähtöistä vaikuttamista
Ennen kampanjan aloittamista, päätettiin, että nuoret saavat itse suunnitella sisällön. Tukioppilaiden vastuuopettaja Kristiina Ponsimo ja Enholm-Kiesiläinen tukivat nuorista koostuvaa sometiimiä, mutta eivät suunnitelleet mitään oppilaiden puolesta.
– On ihailtavaa, miten hienosti nuoret ottivat asiasta koppia ja heittäytyivät mukaan. Sisältö oli freessiä ja samalla kiinnostavaa. Nuoret osaavat puhutella parhaiten ikäisiään, Ponsimo toteaa hymyillen
Kampanjaa varten perustettiin TikTok-profiili ja integroitiin mukaan myös muita, jo olemassa olevia, Maunun koulun ja Ruskon nuorisotoimen sosiaalisen median kanavia. Vaikutustyö ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään sosiaaliseen mediaan, vaan tukioppilaat kiersivät luokkia kertomassa nettimaailman pelisäännöistä.
–Nuorten toimijuutta tukemalla saadaan paras vaikuttavuus ja voidaan käsitellä hyvinkin haastavia ilmiöitä, Ponsimo ja Enholm-Kiesiläinen vakuuttavat.
Julkkiksilta tukea kampanjaan
Idea kysyä julkkiksia mukaan, syntyi puolivahingossa. Ponsimo ja Enholm- Kiesiläinen olivat huomanneet, että monet eivät kerro nettikiusaamisesta, koska pelkäsivät leimautuvansa ”vasikaksi”. Varsinkin poikien keskuudessa ilmiö on yleinen.
- Sain ”vasikointi”-keskustelusta hieman tarpeekseni ja päätin kysyä sellaisia julkkiksia mukaan, joita nämä nuoret kuuntelevat. Muistin, miten poikien keskuudessa suosittu Mika ”Immu” Ilmen oli julkisuudessa useasti puhunut, miten nuoret ovat käsittäneet koko ”vasikointi” termin väärin ja kertonut rikollismaailman raadollisuudesta. Pokkana sitten päätin vain kirjoittaa hänelle ja kysyä apua, Enholm-Kiesiläinen kertoo.
Tiedusteli tuotti nopeasti tulosta. Puolen tunnin sisällä Immu Ilmen lähetti videon, jossa painokkain sanankääntein kertoi, että opettajille on kerrottava kiusaamisesta. Mukaan kampanjaan lähti myös viisinkertainen Suomen Vahvin mies Mika Törrö, joka on puhunut usein kiusaamista vastaan. Pian sana levisi koulun oppilaiden keskuudessa.
– Otin muihinkin julkkiksiin yhteyttä. Mutta vain nämä herrat vastasivat, vaikka uskon, että heiltä pyydetään lausuntoa ties minne. Ehkä on niin, että mitä rosoisempi elämä on ollut, niin pystyy samaistumaan, miltä toisesta tuntuu, Enholm-Kiesiläinen pohtii.
Maunun koulun oppilaiden some-kampanjaa voi seurata TikTokissa kanavalla @maunun.sometiimi
Valokuvassa- koulunuorisotyöntekijä Jouko Enholm-Kiesiläinen ja tukioppilaiden vastuuopettaja Kristiina Ponsimo.