Kunniamerkki on sama kuin äitienpäiväkunniamerkki eli Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan I luokan mitali kultaristein (SVR M I kr).
Kunniamerkit annetaan isänpäivänä valtakunnallisessa juhlassa.
Isänpäiväkunniamerkin saajan kriteerit
Ehdokkaiden alaikärajana on 40 vuotta. Pyrkimyksenä on, että palkittavat isät edustavat mahdollisimman erilaisia ryhmiä.
Esimerkillisen kasvatustyön sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistämisen lisäksi kunniamerkin perusteluna voi olla laajemman yhteisvastuullisen kasvatustehtävän toteuttaminen esimerkiksi lastensuojelu- ja perhejärjestöissä, nuoriso- ja urheilujärjestöissä tai muissa yhteiskunnallisissa järjestöissä. Ammatissaan kasvattajana toimivalle kunniamerkkiä ei kuitenkaan myönnetä.
Isänpäivän kunnianmerkin esittäjä
Omat lapset voivat tehdä kunniamerkkiesityksen. Silloin siihen tulee sisältyä vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa sellaisilta järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä, jotka tuntevat hyvin kyseessä olevan perheen. Jos isänpäiväkunniamerkkiä ehdotetaan muulle kuin biologiselle isälle, esim. kasvatti-, sijais- tai tukiperheen isälle, ehdotukselle olisi eduksi, jos sen mukana olisi esimerkiksi perheen hyvin tuntevan ja perheessä asuneen lapsen puoltokirje.
Myös muut omaiset, tuttavat ja naapurit voivat olla aloitteellisia kunniamerkkiesityksen osalta, mutta tällöin esityksen tekijänä tulee olla viranomainen, järjestö tai muu yhteisö. Omaisten, tuttavien ja naapureiden tulee siis olla yhteydessä tahoon, joka voisi tehdä esityksen.
Lisäksi esityksen voivat tehdä kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt.
Ehdotusten huomiointiperusteet
Isänpäiväkunniamerkkiesitykset ritarikunnille tekee sosiaali- ja terveysministeriö aluehallintovirastoille toimitettavien ehdotusten perusteella. Saamiensa esitysten pohjalta aluehallintovirastot tekevät sosiaali- ja terveysministeriölle omat ehdotuksensa mitalin saajista.
Ehdotuksissaan aluehallintovirastot huomioivat, että kunniamerkin saajaehdokkaat edustavat tasapuolisesti isiä ikänsä puolesta. Lasten lukumäärä ei ole määräävä peruste palkitsemiselle. Aluehallintovirastot ottavat kunniamerkkiesityksissään myös huomioon tasapuolisen alueellisen jakauman.
Miten isänpäivän kunniamerkkiä haetaan?
Isänpäivän kunniamerkkiesitykset tehdään Ritarikuntien kunniamerkkiehdotuslomakkeella ja sosiaali- ja terveysministeriön liitteellä.
- Ritarikuntien lomake (ritarikunnat.fi)
- Ministeriön liitelomake (stm.fi)
Lomakkeet voi myös tilata paperisina aluehallintovirastoista.
Kunniamerkkiesitykset tulee toimittaa allekirjoitettuna kirjepostilla viimeistään 14.3.2025 sen aluehallintoviraston kirjaamoon, jonka toimialueella saajaehdokas asuu.
Kaikkien lisätiedon antajien sähköposti ovat muotoa: etunimi.sukunimi@avi.fi. Puhelimitse heidät tavoittaa puhelinvaihteen kautta: 0295 016 000.
- Varsinais-Suomi ja Satakunta:
Lounais-Suomen aluehallintovirasto, kirjaamo, PL 4, 13035 AVI
Lisätietoa: Tuula Rahkonen, ylitarkastaja
Lisätietoa:
- Tiedote 11.11.2024: Valtiollinen kunniamerkki ensi vuodesta alkaen myös isille (stm.fi)
- Isänpäiväkunniamerkit (stm.fi)
- Ritarikunnat (ritarikunnat)
- Isänpäiväkunniamerkki (suomi.fi)
- Tietoja kootusti: Kunniamerkit ja mitalit (avi.fi)