Päivitetty 30.3.2020.
Koronavirusepidemian aikaan poikkeuksellinen tilanne aiheuttaa monissa kodeissa huolta, epävarmuutta ja mahdollisesti myös taloudellisia ongelmia. Joskus tiivis yhdessäolo läheisten kanssa saattaa kärjistää välejä.
Yksin ei silti tarvitse jäädä, sillä apua ja tukea on saatavilla. Alle on koottu yleisempiä yhteystietoja ja verkkolinkkejä, joista tukea on tarjolla.
Ruskolaisille perheille suunnattuja sosiaali- ja terveyspalveluja:
- Pyydä apua -nappi toimii tälläkin hetkellä. Nappia painamalla voi pyytää apua tai palvelua, jättää yhteydenottopyynnön tai kysyä jotakin. Vastauksen saat seuraavana arkipäivänä.
- Äitiysneuvolan ja lastenneuvolan terveydenhoitajiin ja kouluterveydenhoitajiin voi olla yhteydessä tavanomaiseen tapaan. Tukea järjestetään sitä tarvitseville myös poikkeusolosuhteissa.
- Neuvolachat on auki ma klo 9-13 sekä ke-pe klo 9-13. Sen kautta annetaan yleistä ohjausta kaikille mukana olevien kuntien neuvola-asiakkaille. Chat löytyy neuvolan sivuilta.
- Ruskon koulujen psykiatriselle sairaanhoitajalle voi soittaa suoraan.
- Perheneuvolan työntekijöille voi soittaa suoraan.
- Perhetyön perhetyöntekijöille ja -valmentajille voi soittaa suoraan.
- Lapsiperheiden kotipalvelua on saatavilla normaaliin tapaan.
Ruskon kunnan nuorisopalveluiden nuoriso-ohjaajat ja etsivän nuorisotyön tavoittaa WhatsAppilla, Snapchatissa, soittamalla suoraan tai tekstaamalla omista numeroista sekä somekanavista.
- Johannes Vainio, p. 044 4333 677
- Paula Mickelsson, p. 044 4333 676
- Instagram, Facebook: Ruskon nuorisopalvelut
- Discord: https://discord.gg/mDNwdMZ
Taloudellisiin ongelmiin on saatavilla apua:
- Kela. Perustoimeentulotukea voi saada henkilö tai perhe, jonka tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.
- Raision kaupungin aikuisten sosiaalipalvelut. Palveluohjausta sosiaalitoimiston neuvonnasta p. 044 7972188 arkipäivisin klo 9-15.
- Ruskon seurakunnan diakonia auttaa myös korona-aikana.
- Maksuongelmiin saa apua ja neuvoa Takuusäätiön Velkalinjasta ja Chat-neuvonnasta.
Apua lapsille ja nuorille verkossa ja puhelimitse:
- MLL:n Lasten ja nuorten puhelin ja chat. Soittaa voi maksutta 116 111 ja chattailla mieltä painavista asioista tai kysymyksistä luottamuksellisesti, vaikka nimettömänä. Puhelin päivystää ma-pe klo 14-20 ja la-su klo 17-20. Chat päivystää su-ke klo 17-20.
- Poikien puhelin 0800 94884. Puhelin- ja verkkopalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Auttava puhelin päivystää arkisin klo 13-18, chat ma-to klo 13-18 ja pe klo 13-15.
- Tyttöjen talo. Mahdollisuus 12-28 -vuotiaille tytöille ja nuorille naisille ja sellaiseksi itsensä kokeville keskustella aikuisen kanssa luottamuksellisesti kahden kesken esim. chatissa.
- Sekasin chat. Suomen Mielenterveys ry:n chatpalvelu nuorille. Tavoitteena ovat yhteisöllisyys ja yksinäisyyden vähentäminen.
- Mielen hyvinvointia opiskelijoille, Nyyti Ry
- Nuorten Turvatalo. Aukioloajat: päivittäin klo 17–10. Puhelimitse tavoitettavissa ympäri vuorokauden (pois lukien la ja su klo 10–17).
Tukea vanhemmuuteen ja parisuhteeseen verkossa:
- Avoimet kohtaamispaikat. MLL:n avoimet kohtaamispaikat ovat alle kouluikäisten lasten perheille suunnattuja perhekahviloita, joissa vanhemmat tutustuvat toisiin, samassa elämäntilanteessa oleviin aikuisiin ja lapset saavat ikäistään leikkiseuraa. Virusepidemian aikana etäperhekahvilat järjestetään Zoom-verkkoalustan kautta. Osallistumaan mahtuu aina sata ensimmäistä osallistujaa, joten mukaan kannattaa hypätä ajoissa.
- MLL:n Vanhempainnetti. Vanhempainnetistä löydät tietoa ja tukea lapsiperheen arkeen.
- Väestöliiton Hyvä kysymys -chatpalvelu. Tukea teinin vanhempana olemiseen varaamalla ajan maksuttomaan chatkeskusteluun Väestöliiton asiantuntijan kanssa. Palvelu on maksuton ja keskusteluaikaa on 45 min.
- Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n Linkkitoiminta. Voit kysyä murrosikäisen nuoren vanhempana asiaa netin välityksellä, soittaa tai varata henkilökohtaisen tapaamisajan itselle tai koko perheelle.
- Väestöliiton parisuhdepalvelut. Keskustele päivystyschatissa psykoterapeutin kanssa, varaa aika nettivastaanotolle tai soita neuvontapuhelimeen.
- Apuaeroon.fi. Tarjolla on henkilökohtaista tukea, asiantuntijainfoja sekä vertaiskeskustelun mahdollisuuksia.
Mielenterveyteen tukea ja neuvoa:
- Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää 24/7 numerossa 09-2525 0111.
- Henkisen tuen ohjeita koronavirustilanteessa(SPR)
- Huolen ja epävarmuuden sietäminen (Terveyskylä)
- Mielenterveystalossa tietoa, palveluohjausta ja omahoito-ohjelmia.
- Mielenterveystalon itsehoito-opas koronavirukseen liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämisestä
Lähisuhdeväkivaltaan apua:
- Naistenlinja 0800 02400 ma-pe klo 16-20
- Nollalinja 080 005 005 päivystää ympäri vuorokauden.
- Ensi- ja turvakotienliiton chatit, katso lisätietoa linkin takaa.
- Nettiturvakoti
- Turun turvakoti
- Hätätapauksissa aina yhteys hätänumeroon p. 112