Tiedote. Julkaistu: 11.10.2019, 08:21
Lounais-Suomen Jätehuolto
Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan ympäri vuoden maksutta vastaan kotitalouksien haravointijätettä sekä risuja ja oksia. Haravointijätteet kiertävät uudeksi mullaksi ja risut hakkeeksi. Haravointijätteen voi hyödyntää puutarhan ravinteeksi jo jätteen syntypaikalla –omassa pihassa.
Haravointijätteiden pienkuormien tuominen LSJH:n jätekeskuksiin ja lajitteluasemille on kotitalouksille maksutonta ympäri vuoden. Maksuttomuus koskee henkilö- ja pakettiautolla sekä henkilöauton peräkärryllä tuotavia haravointijätteitä. Suurkuormina eli kuorma-autolla tai traktorin peräkärryllä tuoduista haravointijätteistä veloitetaan asemilla hinnaston mukainen maksu 37,20 e / 1 000 kg (sis. alv 24 %).
Haravointijätteet voi tuoda LSJH:n jätekeskuksiin ja lajitteluasemille niiden aukioloaikoina.
– Haravoinnista syntyneet lajitellut lehti- ja risukasat on hyvä tuoda asemille hyötykäyttöön, jos niitä ei pysty kompostoimaan tai hyödyntämään omassa pihassa. Kun erillistä haravointijätekampanjaa ei enää ole, voi haravointijätettä tuoda asemille silloin, kun se omaan aikatauluun parhaiten passaa, LSJH:n palvelusuunnittelija Marko Kokkonen kertoo.
Puutarhajätteen voi hyödyntää myös omassa pihassa
Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Myös oksia ja risuja voi tuoda jätekeskuksiin ja lajitteluasemille maksutta ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia: haravointijäte ja risut on pidettävä erillään toisistaan, sillä ne lajitellaan asemilla eri kasoihin, koska niiden jatkojalostustavat eroavat toisistaan.
Jätekeskuksissa ja lajitteluasemalla vastaanotetut haravointijätteet toimitetaan kiertoon. Niistä valmistetaan viherrakentamisessa käytettävää multaa. Risuista ja oksista tehdään haketta.
– Haravointijätteet voi hyödyntää myös omassa pihassa. Lehdet voi esimerkiksi ajaa ruohonleikkurilla silpuksi nurmikon päälle tai kompostoida kehikossa tai puutarhajätteelle tarkoitetussa kompostorissa. Risuista ja oksista taas voi tehdä haketta istutuksiin. LSJH:n nettisivuilta löytyvästä Tilaamosta voi tilata kotiinsa maksutta kompostointioppaan, Kokkonen vinkkaa.
Myös sähkölaiteromu ja vaarallinen jäte maksuttomia
Haravointijätteen sekä risujen ja oksien lisäksi jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan vaarallisia jätteitä (kerralla enintään 50 kiloa tai litraa), rikkinäisiä sähkölaitteita, loisteputkia, led- ja energiansäästölamppuja, poistotekstiiliä, kestopuuta (alle 1 m3), metalliromua, paperia, lasi-, kartonki- ja muovipakkauksia sekä vanteettomia renkaita.
Asemilla otetaan hinnaston mukaan vastaan myös kaikenlaista siivous- ja rakennusjätettä. Haravointijätteen tuojan kannattaakin samalla kyydillä tuoda asemalle myös muita kotitalouden jätteitä. LSJH:n omistajakuntien alueella on kaikkiaan 12 lajitteluasemaa.
Asemien yhteystiedot ja aukioloajat: www.lsjh.fi/jatekeskukset-ja-asemat
Hinnastot: www.lsjh.fi/hinnat
Tilaamo: www.lsjh.fi/tilaamo
Lisätiedot:
Marko Kokkonen
palvelusuunnittelija, LSJH
puh. 020 728 2180
marko.kokkonen@lsjh.fi