Päihdetilannekyselyssä sähkötupakka ja läheisten päihteidenkäyttö huolen aiheena Ruskolla

Ruskon kunta ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue toteuttivat viime marras-joulukuussa päihdetilannekyselyn verkkosivuillaan. Kyselyllä kartoitettiin asukkaiden alkoholiin, tupakkatuotteisiin, huumeisiin ja rahapelaamiseen liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä.

Kyselyyn vastasi yhteensä 65 ruskolaista aikuista ja nuorta. Koko kyselyyn vastasi kattava joukko varsinaissuomalaisia eli yhteensä 8570 vastaajaa.

Kyselyn tuloksissa Ruskolla korostuvat sähkötupakoinnin yleistyminen ja nuorten huoli läheisten päihteidenkäytöstä.

Sähkötupakointi yhä yleisempää

Sähkötupakointi näkyy ja huolettaa vastaajia. Sekä nuorten että aikuisten vastauksissa tulee selvästi esille sähkötupakoinnin lisääntyminen. Myös sähkösavukkeiden ja huumeiden välittäminen alaikäisille vaikuttaa lisääntyneen koko alueella verrattuna aikaisempiin vuosiin.

Nuorista vastaajista 64 % oli sitä mieltä, että Ruskolla sähkötupakoidaan liikaa. 79 % aikuisista vastaajista toivoi, että alaikäisten sähkötupakointiin puututtaisiin enemmän.

–Sähkötupakointi yläkoulussa on ikävän yleistä. Olemme puuttuneet moniin tapauksiin, esimerkiksi välitysrinkiin, yhdessä Ankkuripoliisin kanssa. Jatkossa pitää yhä panostaa paitsi ennaltaehkäisevään valistukseen, myös vahvistaa ammattilaisten ja vanhempien välistä yhteistyötä, kertoo koulunuorisotyöntekijä Jouko Enholm-Kiesiläinen.

–Nuorisotiloissa sähkötupakointiin suhtaudutaan kuten muihinkin päihteisiin. Alaikäisillä ei ole lupa pitää sähkötupakkavälineitä hallussa. Tilanteisiin puututaan hyvin matalalla kynnyksellä. Huolena on, että asia tuntuu kiinnostavan yhä nuorempia, nuorisopalveluvastaava Paula Mickelsson muistuttaa.

Läheisten päihteidenkäyttö huolettaa etenkin nuoria

Ruskolla päihteidenkäyttö ei näy katukuvassa samassa määrin kuin isommissa kaupungeissa. Päihdetilannekysely kertoo, että 24 % nuorista ja 12 % aikuisista vastaajista on pelännyt Ruskolla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä. Kyselyssä toivottiin myyntiin tiukempia linjauksia. Esimerkiksi alkoholin myyntiin päihtyneelle henkilölle 75 % vastaajista toivoi Ruskolla tiukempaa suhtautumista kaupoissa.

Noin 28 % aikuisista ja 32 % nuorista oli ollut huolissaan läheisensä päihteidenkäytöstä. Tupakoinnista huolissaan oli noin 35 % aikuisista ja nuorista. Kyselyyn vastanneista ruskolaisista aikuisista 21 % kokee, että alkoholia käytetään kunnassa liikaa, kun taas nuorista jopa 37 % oli samasta asiasta huolissaan. Yli 40 % aikuisista ja yli 50 % nuorista vastaajista kertoi, että heiltä on kysytty alkoholinkäytöstä tai tupakoinnista terveydenhuollon vastaanotolla viimeisen vuoden aikana.

–Ruskolla erityisesti läheisten päihteidenkäytöstä ja tupakoinnista oltiin nuorten keskuudessa enemmän huolissaan kuin keskimäärin kyselyssä. Näyttää, että näistä asioista muistetaan kysyä melko hyvällä prosentilla terveydenhuollossa tai muissa palveluissa asiakkaan omalta kohdalta, mutta ei niinkään siitä, ollaanko huolissaan läheisten tilanteesta. Tällainen huoli voi painaa paljonkin nuorten mieltä, hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen pohtii.

Ehkäisevä päihdetyö vierasta 

Kyselyn avulla on tarkoitus kehittää ehkäisevää päihdetyötä niin alueellisesti kuin paikallisesti. Tulosten mukaan päihteidenkäytön vähentämiseen saatavasta avusta kyselyyn vastanneilla aikuisilla on vähän tietoa. Sen sijaan nuorista noin 70 % tietää, mistä apua ja tukea löytyy.

Myös ehkäisevä päihdetyö koetaan Ruskolla melko vieraaksi asiaksi. Vain 7 prosenttia aikuisista vastaajista kertoo ehkäisevän päihdetyön olevan itselleen tuttua. Ehkäisevä päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä toimintaa, ja se kohdistuu pääosin nuoriin.

–Nuorten parissa ehkäisevää päihdetyötä tehdään paljon koulujen arjessa sekä päihdekasvatuksen kautta. Opiskeluhuollossa, kouluterveydenhuollossa ja nuorisotyössä puututaan matalalla kynnyksellä tilanteisiin ja edistetään päihteettömyyttä. Yläkoulussa kasiluokkalaisille järjestetään joka vuosi päihdekasvatustunti. Viime ja tänä vuonna myös 4.–7.-luokkalaisille on annettu valistusta erityisesti sähkötupakasta. Osana ehkäisevän päihdetyön viikkoa järjestetään myös vanhemmille suunnattuja luentoja ja tietoiskuja, Hulkkonen muistuttaa

Aikuisille suunnattu ehkäisevä päihdetyö on pitkälti osa sosiaali- ja terveyspalveluita, joten se on usein vieraampaa. Tietoa hyvinvointialueen palveluista tulisi kuitenkin vahvistaa, jotta avun hakemisen kynnys madaltuisi. Ehkäisevää päihdetyön moniammatillista yhteistyötä koordinoidaan kuntien ja hyvinvointialueen kesken, jotta hyvät käytännöt ja tutkitun tiedon hyödyntäminen vahvistuvat.

–Sähkötupakoinnin vähentämiseksi ja ehkäisemiseksi suunnitellaan muun muassa ammattilaisten koulutuksia ja vanhempien tiedotusta. Myös nikotiinivieroituksen toimintakäytäntöjä ollaan kehittämässä yhteneväisiksi koko alueella, Hulkkonen kertoo.

 

Lue kyselystä tarkemmin.