Kuvakaappaus etäpalaverista.

Ruskon kunnan etäpalaveriohjeessa tiukka EI kaikenlaiselle pelleilylle

Ruskon kunta on laatinut ohjeet etäpalaverikäytäntöihin. Ohjeistus tiukentaa kunnassa jo käyttöön otettuja sääntöjä: esimerkiksi taustakuvien aitous tulee vahvistaa eikä kokouksissa saa jatkossa esitellä lemmikkieläimiään. Myös vilkuttaminen ja jatkuva peukutus on kielletty.

Kameroita ei Ruskon etäpalavereissa esimerkiksi laiteta enää päälle, ellei ole ihan pakko. Kameroiden käytön rajoittamisella pyritään paitsi säästämään kunnan rajallisia verkkoyhteyksiä, myös siistimään työpaikan yleistä habitusta. Taustalla on kokemus siitä, että etäpalavereihin on tultu vähän ”niin ja näin”.

Ohjeistuksen laatimista koordinoinut tietohallintoyksikön työryhmä on kantanut mm. huolta siitä, mitä työntekijöillä on palavereissa oikeasti päällä, ja ottaakin ohjeissa kantaa siistin työpukeutumisen puolesta.

–Esihenkilöiltä esimerkiksi on lupa odottaa enemmän kuin tavalliselta duunarilta. Onko kaikilla vaikkapa suorat housut jalassa tai vekkihame päällä kuten kuuluu vai tullaanko tärkeään palaveriin revityillä ysärifarkuilla tai jopa salihousuilla ja Stray Cats -bändipaita päällä – tätähän ei voida varmistaa, emmekä itse asiassa haluakaan. Siksi tarvitaan säännöt, painottaa työryhmän sihteeri Jukka Eenilä.

Ohjeistuksessa kantaa otetaan myös etäpalaverien taustakuviin, joiden aitoutta ei voida todentaa. Videokuvan taustalla saakin jatkossa näkyä vain aitoa kuvaa.

–Ei ole fiksua, että aikuiset ihmiset istuvat ikään kuin avaruudessa tai keskellä italialaista viinitarhaa, jolleivat oikeasti istu. Kyse on lain mukaan valeuutisoinnista, koska suurin osa vuodestahan Suomessa on kuitenkin harmaata räntäsadetta. Tilanne on myös epätasa-arvoinen, sillä monella meistä taustalla on vain sotkuinen keittiö, jossa tiskit voivat olla pitkältäkin ajalta tiskaamatta, työryhmän puheenjohtaja tietohallintopäällikkö Jarko Rahkala muistuttaa.

Myös kommunikaatiota etäpalavereissa viilataan virkahenkilömäisempään suuntaan. Jatkossa turhat mukamas yhteisöllisyyttä lisäävät kuulumisten vaihdot ja urheilutulosten läpikäynnit rajataan kokousten ulkopuolelle. Vilkuttaminen palaverin aluksi ja lopuksi on kielletty turhana, samoin jatkuva peukuttaminen. Chat-kenttään ei saa enää laittaa turhia linkkejä ja kirjoittamiseen tulee pyytää puheenjohtajalta lupa.

Kahvin juominen palavereissa rajataan lakisääteisiin kahvitaukoihin. Powerpointteja näytettäessä ei kysellä, ”näkyykö nyt”, vaan esitys viedään läpi, näkyi tai ei.

–Ja kyllä kyllä kyllä, ne materiaalit saa jälkikäteen, tietohallintopäällikkö muistuttaa.

Ohjeistus ottaa tiukan linjan myös palavereihin osallistumiseen. Jos joku tippuu linjoilta, kunnalla on tiukka kanta: asia tulkitaan luvattomaksi työpaikalta poistumiseksi, ja se voi johtaa työoikeudellisiin seurauksiin.

Ohje kieltää lopuksi myös lemmikkieläinten esittelemisen etäpalaverin aikana.

– Ei kaikilla ole eläimiä, eikä ketään kiinnosta, Rahkala toteaa.

 

Ruskon kunnan koko etäpalaveriohjeistuksen löydät täältä.