Ruskon nuoriso ylitti viime viikolla kansallisen uutiskynnyksen, hyvällä tavalla. Ruskolaiset 14-vuotiaat Jenna-Maria Huovinen ja Samu Suominen auttoivat viime torstaina bussikorttinsa kotiin unohtanutta Miro Eivolaa (9-v.) hädässä ja maksoivat tämän bussimatkan omista rahoistaan. Miro taas kävi tapahtuman jälkeen kiittämässä auttajiaan ja uskalsi kertoa tarinan julkisuuteen malliksi muille.
Ruskon kunta halusi palkita nuoret esimerkillisestä toiminnasta.
Viime torstaina Miro lähti kouluun, ja huomasi bussipysäkillä, että bussikortti oli unohtunut kotiin. Paikalla ollut Jenna-Maria huomasi Miron itkevän ja meni kysymään, mikä on hätänä. Tilanteen selvittyä, Samu maksoi Miron bussilipun omalla pankkikortillaan, ja kaikki ehtivät ajoissa kouluun.
Kun illalla Miron äiti kyseli kunnan some-ryhmässä hyväntekijöiden perään, Helsingin Sanomat näki päivityksen somessa ja otti yhteyttä. Hesarin uutinen (maksumuurin takana) sai laajaa näkyvyyttä ja paljon ihastelevia kommentteja.
–Emme millään tavalla hakeneet asialle julkisuutta, mutta toimistuskin piti tärkeänä, että joskus tulee esiin hyviäkin uutisia, Miron äiti Kati Eivola kertoo.
Nuorisotyöntekijä Sanna Tahko ei yllättynyt ruskolaisen nuorison toiminnasta.
–Seuraamme nuokkareilla ja kouluilla päivittäin ylpeänä, kuinka hienoja ja hyvin käyttäytyviä nuoria Ruskolla asuu. On upeaa, että sekin puoli tulee esiin, sillä turhan usein huomio kiinnittyy vain nuorten epätoivottuun käytökseen, Tahko muistuttaa.
Hesarin uutisessa nuoret kuvailivat hyvin omia tuntojaan tapahtuneeesta.
–Minulle tuli ainakin tästä hyvä olo. Toivoisin, että muutkin voisivat tehdä pieniä hyviä tekoja toisille ihmisille, sanoo Samu Suominen uutisen mukaan.
–Voisi ainakin yrittää mennä juttelemaan jos näkee, että toisella on hätä. Ettei jää siinä tilanteessa kauheasti miettimään, että mennäkö vai eikö mennä, toivoo Jenna-Maria Huovinen.
Apua saaneen Miron kommentit kertovat, mitä pienillä hyvillä teoilla voi saada aikaan: autetuksi tuleminen herättää uskoa, että jatkossakin pärjää ja saa aikaan halun auttaa itsekin.
–Jos minulle vielä tapahtuu jotain joskus, niin pyydän kyllä apua. Ja jos joku muu unohtaa joskus vaikka bussikortin kotiin, niin voin neuvoa, että siinä tilanteessa kannattaa kysyä apua, Miro kertoo.
Nuoret palkittiin Ruskon kunnantalolla leffalippusarjoilla.
Hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen kiitti kaikkia kolmea ja muistutti, että auttamisen teon suuruudella ei ole väliä, vaan sillä, että yrittää auttaa ja koettaa toimia oikein.
–Autetuksi tulemisella on aina isompi merkitys paitsi auttajalle ja autetuksi tulleelle, myös koko yhteisölle, sillä yhteinen arki koostuu pienistä teoista, Hulkkonen kertoi ja siteerasi pientä tarinaa Christopher K. Germerin kirjasta Myötätunnon tie.
Vanha cherokee-intiaani kertoi ihmisten sisällä tapahtuvasta taistelusta:
“Poikani, meidän kaikkien sisällä taistelee kaksi sutta.”
“Toinen on Paha. Se on kiukku, kateus, mustasukkaisuus, suru, katumus, ahneus, ylimielisyys, itsesääli, syyllisyys, inho, alemmuudentunne, valheet, väärä ylpeys, ylemmyydentunne ja ego.”
“Toinen on Hyvä. Se on ilo, rauha, toivo, tyyneys, nöyryys, lempeys, hyvänsuopuus, empatia, anteliaisuus, totuus, myötätunto ja usko.”
Lapsi ajatteli asiaa hetken ja kysyi sitten isoisältään:
“Kumpi susi voittaa?”
Vanha cherokee vastasi yksinkertaisesti:
“Se, jota ruokit.”