Koronavirus.

Raisio luopuu laajasta koronajäljityksestä ja karanteeniin asettamisesta

Raision koronatestaus ja -jäljitys ovat ruuhkautuneet pandemiatilanteen pahentumisen vuoksi. Sen vuoksi Raisio ottaa käyttöön THL:n suosituksen mukaiset ohjeet jäljityksen kohdentamisesta sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin ja muihin tilanteisiin, joissa tartuntaketjujen katkaiseminen on tärkeää erityisen haavoittuvien henkilö- ja potilasryhmien suojaamiseksi. Muuten tauti sairastetaan pääasiassa kotona ilman testausta.

Jos koronavirustartuntaan viittaavia oireita ilmenee, ei henkilön automaattisesti tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon tai hakeutua koronatestiin.

Koronaepidemia on nyt niin laaja, että tähänastinen jäljitystoiminta on käynyt mahdottomaksi. Raisiossakin ilmaantuvuus on lyhyessä ajassa kymmenkertaistunut. Kaikkia tapauksia ei ole enää mahdollista jäljittää eikä se ole tarpeenkaan silloin, kun tauti on lievää. Onneksi omikron-variantti aiheuttaa suurimmalla osalla ihmisistä vain lievän taudin, johtava ylilääkäri Arto Raassina kertoo.

Jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä, on suositeltavaa välttää vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden (5) vuorokauden ajan. Vakavissa oireissa, kuten hengenahdistuksessa tai yleistilan laskiessa tulee aina olla yhteydessä terveydenhuoltoon.

Koronan kotitestin voi halutessaan tehdä.

Negatiivinen kotitestin tulos 

Jos kotitestin tulos on negatiivinen, on tärkeää, että oireisena välttää kontakteja ainakin viiden (5)  vuorokauden ajan. Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, kannattaa kontakteja välttää, kunnes on ollut oireeton vähintään kaksi (2) vuorokautta. 

Positiivinen kotitestin tulos

Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä. Sairastumisesta on hyvä kertoa henkilöille, joihin on ollut läheinen kontakti. Tartunnalle altistuneita pitää pyytää välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden (5) päivän ajan viimeisestä tapaamisesta sekä käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Koronaviruksen tartuttavuus voi alkaa jo kaksi (2) vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Milloin koronatestiin?

Terveydenhuollon koronatestiin tulee hakeutua, jos henkilöllä on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelee missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
  • kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
  • on raskaana.

Vuodeosastoilla ja ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksiköissä koronaepäilyt testataan edelleen. Myös osastoille, intervalliin ja hoivakoteihin siirtyvät testataan. Lisäksi testataan maahantulijat, mikäli heillä ei ole testistä vapauttavia todistuksia.

Muissa tilanteissa terveydenhuollon koronatestiä ei tällä hetkellä oteta. Testiä ei oteta myöskään pelkän positiivisen kotitestin perusteella.

Mitä tehdä, jos on altistunut?

Altistuneita perheenjäseniä ei enää lähtökohtaisesti aseteta viralliseen karanteeniin. Myös päiväkoti- ja koulualtistumisissa ei enää määrätä karanteenia, mutta 5 vrk tulee välttää kodin ulkopuolisia kontakteja, mikäli perheessä on koronaan sairastunut.

Lasten ja nuorten kohdalla tauti on osoittautunut lieväksi, ja mikäli lapsi ei kuulu riskiryhmään, taudin voi sairastaa kotona ilman testausta. Tietysti aina, jos lapsia saa vakavia oireita, tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon, Raassina sanoo.

Mikäli asuu samassa asunnossa tai on muuten ollut läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa, on hyvä toimia seuraavien ohjeiden mukaan:

  • Altistuneen on mahdollisuuksien mukaan vältettävä kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi (5) vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi (5) vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
  • Kodin ulkopuolella tulee käyttää kasvomaskia.
  • Altistuneen on suositeltavaa jäädä etätöihin, jos se on mahdollista. Täysin oireettomana voi mennä töihin, kunhan käyttää kasvomaskia sekä välttää kontakteja.
  • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.

Jos altistunut sairastuu, häneltä voidaan ottaa koronatesti, mikäli testin ottamisen kriteerit täyttyvät.

Matkustamiseen liittyvät testit

Suomeen saapuneilta henkilöiltä voidaan edellyttää koronatodistuksia ja/tai -testejä. Henkilöiden on osallistuttava näihin tartuntatautilain edellyttämiin testeihin ja testit ottaa terveydenhuolto. Kotitestit eivät kelpaa.

Suomesta ulkomaille lähtevien henkilöiden tarvitsemat testit ja koronapassin vuoksi tarvittava testaus tulisi tehdä yksityisten palveluntuottajien testauspisteissä. Kunnan tulee kuitenkin järjestää kunnassa asuville 16- ja 17-vuotiaille lapsille ja henkilöille maksuton testaus, jos he eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa rokotetta ja tarvitsevat koronatodistuksen.

Koronarokotusaikoja on nyt hyvin saatavilla kaikenikäisille.