Linja-auton maksukortinlukija.

Föli tuo ensimmäisenä Suomessa lähimaksamisen paikallisliikenteeseen

Turun seudun joukkoliikenne Fölissä otetaan käyttöön lähimaksaminen. 27.1.2021 lähtien matkan voi maksaa bussissa pankki- tai luottokortilla. Samalla Föli liittyy harvalukuiseen kansainvälisten edelläkävijöiden joukkoon EMV-lähimaksuteknologiassa. Lähimaksaminen on käytössä mm. Lontoon ja Pietarin joukkoliikenteessä, mutta Suomessa Turun seudulla toimiva Föli on ensimmäinen paikallisliikennetoimija, joka ottaa maksutavan käyttöön.

– Föli on suunnannäyttäjänä maksamisen helppoudessa Suomessa ja Pohjoismaissa. On upeaa tuoda tämä helppo maksutapa asukkaiden, yritysten ja matkustajien käyttöön, kertoo joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte.

Uuteen maksutapaan on valmistauduttu Fölissä vaihtamalla kaikkiin busseihin uudet lukijalaitteet. Myös taustajärjestelmä on päivitetty. Lähimaksaminen otettiin käyttöön sataman, keskustan ja lentoaseman välillä liikennöivällä linjalla 1 jo joulukuussa, jotta järjestelmästä voitiin löytää ja korjata virheitä ennen lähimaksamisen käyttöönottoa koko liikenteessä.

– Maailmanlaajuisesti uusinta kehitystä edustava joukkoliikenteen lähimaksu on nyt päivitetty Fölin koko liikenteeseen. Olemme iloisia tuodessamme modernin maksutavan ensimmäisenä Suomessa paikallisliikenteeseen. Matkustaminen ja vaihtaminen bussista toiseen lähimaksulla on vaivatonta, sillä maksukorttia näytetään lukijalaitteelle kuten Fölin matkakortteja. Järjestelmä laskee automaattisesti edullisimman lipun hinnan, eikä matkustajan tarvitse miettiä etukäteen minkä lipun hän tarvitsee tai kuinka monta matkaa hän aikoo tehdä, kertoo kehittämispäällikkö Topias Pihlava.

Lähimaksulla maksaessa asiakas näyttää lähimaksuominaisuudella varustettua pankkikorttia bussin/vesibussin lukijalaitteelle ja matka veloitetaan asiakkaan kortilta. Lähimaksamisen myötä käteistä ei enää tarvitse olla mukana. Kaikki vanhat maksutavat jäävät kuitenkin käyttöön eli mobiililiput, matkakortti ja käteinen kelpaavat edelleen kaikilla Fölin linjoilla.

Lähimaksamisen toivotaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä ja helpottavan matkantekoa. Pankkikortilla maksaminen helpottaa erityisesti satunnaisesti matkustavia. Uusi maksutapa todennäköisesti myös nopeuttaa liikennettä, sillä kertalippujen ostaminen autoissa vähentyy.

– Haluamme helpottaa Turun seudun asukkaiden ja yritysten arkea. Lähimaksaminen madaltaa kynnystä nousta Fölin kyytiin myös heille, joille joukkoliikenteellä matkustus ei ole niin tuttua, joukkoliikennepalvelujohtaja Sirpa Korte toteaa.

 

Järjestelmä laskee asiakkaalle edullisimman mahdollisen lipun

Lähimaksaminen on helppoa. Maksukortti asetetaan lukijalaitteelle, laite ei kysy pin-koodia. Lukijalaite antaa äänimerkin ja näytölle ilmestyy teksti ”lähimaksu hyväksytty”. Matkustaja voi mennä istumaan, lippua ei tulostu. Maksukorttia tai -laitetta näytetään bussin lukijalaitteelle jokaisen matkustuksen yhteydessä eli jos asiakas esimerkiksi matkustaa usealla eri bussilla kahden tunnin vaihtoajan sisällä, maksukorttia näytetään lukijalaitteelle jokaisen bussiin nousun yhteydessä.

Lähimaksulla ostettaessa kertalippu on normaalihintainen eli 3 euroa ja se sisältää 2 tunnin vaihto-oikeuden. Lipun lopullinen hinta määrittyy kuitenkin osto- ja matkustuskertojen mukaan siten, että matkustaja saa aina edullisimman mahdollisen lipun. Esimerkiksi jos asiakas ostaa päivän aikana kolmannen kertalipun (normaalihinta olisi 3 x 3 euroa = 9 euroa), lähimaksulla ostettu lippu muuttuu päivälipuksi (8 euroa). Hintakattoja on tällä hetkellä kolme: kertalippu (2h), yhden ja seitsemän päivän lippu.

–        Pankki- tai luottokorttia näytetään bussin lukijalaitteelle aina bussiin noustessa, ja järjestelmä huolehtii siitä, että kahden tunnin maksuton vaihto-oikeus toteutuu. Matkustaja voi matkustaa huoletta – meillä on käytössä yhden päivän kattohinta 8 e ja viikon kattohinta 26 e, joten ne eivät ylity, vaikka kuinka innostuisi reissaamaan, Sirpa Korte muistuttaa.

Lähimaksun tullessa käyttöön, sillä ei saa ostettua yli 7 päivän lippuja, mutta 30 päivän liput ovat tulossa järjestelmään myöhemmin. Lähimaksaessa ei myöskään toistaiseksi saa alennusryhmille oikeutettuja alennuksia, kuten seniori- tai opiskelija-alennuksia, mutta lähimaksutavan alennusliput ovat kuitenkin suunnitteilla.

Perityt maksut ja tehdyt matkat voi tarkistaa Fölin nettilatauspalvelun lähimaksuni-osiosta. Sieltä voi halutessaan myös tulostaa kuitin.

Matkan voi maksaa Visa, Mastercard ja Eurocard -maksukorteilla sekä mobiililaitteilla, kuten Apple Pay, Pivo ja Google Pay. Kaikilla luottokorteilla ei voi maksaa, esimerkiksi Diners Club ja American Express eivät toimi.

Asiakkaan tulee käyttää samaa maksukorttia tai mobiililaitetta jokaisella tekemällään matkalla, jotta veloitettava summa on oikea. Samalla lähimaksuominaisuudella varustetulla maksukortilla tai mobiililaitteella voi maksaa vain yhden henkilön matkat eli toistaiseksi maksukortilla ei voi maksaa esimerkiksi lapsensa matkaa.